Történelmi léptékű magyar siker az öttusa világbajnokságon

2024. június 17.

Gigantikus magyar siker született szombaton a kínai Csengcsouban, a Felnőtt Öttusa Világbajnokságon. Nem kevesebb, mint hét arany, két ezüst és egy bronz került hazai versenyzőink nyakába, a siker pedig történelmi – leginkább a huszonöt évvel ezelőtt a Margitszigeten, vagy a huszonkét évvel ezelőtt San Franciscóban rendezett VB eredményeit idézi, de előbbin az éremdömping ellenére sem fordult elő, hogy a férfi és a női csapat is győzzön, utóbbin pedig a csapatsikerek mellett feleennyi egyéni érem került öttusázóink nyakába. A hazatérő sportolók ünnepélyes köszöntésére június 18-án, kedden került sor, a Liszt Ferenc repülőtér 2B terminálján, reggel 8:00 órakor.

Pedig Kínában már a verseny előtt legyőzendő akadályok várták versenyzőinket. Nem elég a hat órás időeltolódás, a lézerpisztolyokkal való hercehurca, vagy a negyven fokos, párás hőség; a helyi ételekkel is meg kellett küzdeni, melyek leginkább Szép Balázs gyomrát feküdték meg. A Világkupa Döntőn váltó aranyérmet szerző versenyzőnk a selejtezők előtti napon kezdte jobban érezni magát, de ekképpen csöppet sem voltak ideálisak a felkészülési körülmények sem számára, sem társai számára. Az itthoni munka és a formaidőzítés viszont egészen pazarul sikerült.

Az olimpiai kvalifikáció sok országban a világkupák lezártával véglegesnek volt tekinthető, emiatt a hölgyek „csupán” hetvenketten, a férfiak pedig hetvenkilencen utaztak el a Távol-Keletre. Ők viszont az öttusavilág abszolút élmenői voltak, így már a selejtező körben kemény küzdelem alakult ki az elődöntőt érő legjobb harminchatért. Versenyzőink azonban különösebb probléma nélkül abszolválták a kvalifikációs napokat, nyolcból nyolcan elődöntőztek, ahonnan heten a legjobb tizennyolcas finálékba is be tudták verekedni magukat. Az pedig már a döntők napja előtt eldőlt, hogy mind a női, mind a férfi magyar csapat minimum ezüstérmet szerez majd, három fővel ugyanis rajtunk kívül egyedül Dél-Korea várhatta a szombatot.

Mi több, a hölgyek esetében négy versenyzőnk is bekerült a világbajnoki döntőbe, ott azonban Gulyás Michelle-t három ellenszegülés miatt kizárták a lovaglásból, ami egyet jelentett az összetett tizennyolcadik hellyel. Guzi Blanka viszont hibátlan pályával megnyerte a versenyszámot, Bauer Blanka és Erdős Rita pedig két-két verőhibával a tizedik és a tizenegyedik helyen zárt. A bónusz vívás során nem tudtak pontokat gyűjteni a hölgyek, úszásban viszont hárman is az első ötben végeztek: Gulyás győzött, Guzi negyedik, Bauer ötödik lett. Erdős, bár csak tizenharmadikként csapott célba, nem szomorkodhatott, mert legerősebb száma hátravolt még.

A laser runt hihetetlen idővel meg is nyerte, tizennégy másodpercet dobva a második Guzira, aminek köszönhetően persze minden körben egyre és egyre előrébb futott a tizenharmadik helyről. Ez olyan jól sikerült neki, hogy az utolsó körben az éremszerzés esélye is megcsillant szemei előtt, a célegyenesben pedig le is hajrázta az egyiptomi Abdelmaksoudot a bronzért. A negyedik helyről rajtoló Guzi viszont még komolyabb babérokra tört. Kiváló laser runosként már szerdán örülhetett, amikor rangsoroló vívása még jobban is sikerült, mint amivel idén Szófiában világkupát nyert. Mindezt megfejelte a már említett győztes lovaglással, valamint negyedik legjobb úszással, a kombinált számban pedig ő is sorra kapta le a másodperceket ellenfeleiről. A negyedik hatszáz métere különösen jól sikerült, mert míg az utolsó előtti lövészetről még tizenhét másodperces lemaradásban távozott, a záró sorozatról már egyszerre futhatott ki az éllovas Seonggal. A hajráversenyt néhány tizedmásodperccel a dél-koreai versenyző nyerte, Blanka azonban így is egyéni ezüstöt, a csapat húzóembereként pedig aranyérmet szerzett. A tizennyolc esztendős Bauer összetett tizedik helyével kiegészülve ugyanis világbajnoki címmel gazdagodott a magyar női öttusacsapat!

A verseny után Erdős Ritát és Guzi Blankát is egyből elkapta a UIPM stábja egy gyors interjúra. Mindketten könnyeikkel küszködtek, hálásan családjuk, barátaik és edzőik iránt. Ami érthető is, Blanka komoly hullámvölgyből tért vissza először a magyarországi top háromba, aztán Szófiában a világkupamezőny élére; Rita pedig a tavalyi junior VB-s kimaradás után verekedte be magát nem csak a szűk felnőtt keretbe, de a világbajnoki indulók közé – csak hogy tovább szőhesse álmát, mert jelenleg három női versenyző harcol kettő olimpiai helyért, a döntés pedig csöppet sem egyszerű.

Ezt a nem mindennapi teljesítményt szerették volna túllicitálni a férfiak, amit azzal kezdtek, hogy csütörtökön Bőhm Csaba második, Szép Balázs pedig harmadik helyen fejezte be a körvívást. Miután pedig a remek vívó, de gyenge laser runos Maruk be sem jutott a döntőbe, ez szombaton már első és második helyet jelentett a két magyarnak. A pénteki elődöntőben pedig Bereczki Richárd becsületére legyen mondva, hogy őmellette a kétszeres címvédő és olimpiai bajnok Choong, valamint a Magyarországon idén világkupát nyerő Mohamed Elgendy sem tudott döntőbe jutni. Mohamed fivére, a kairói világkupán győztes Ahmed megsérült, a tavalyi Világkupa Döntőn győztes Shaban pedig visszalépett a versenyzéstől, így a döntőre úgy fordulhattak a mieink, hogy csak egy rossz lóhúzás, vagy valami irtózatos balszerencse veheti el az egyéni és a csapat aranyakat.

Előbbi, legalábbis a szurkolók számára úgy tűnt, be is következik, a lovaglás során ugyanis rendre hibáztak a versenyzők, még az egyébként remek lovas Demeter Bence is huszonnyolc hibapontot vétve fejezte be a pályáját. A versenyben vezető, ennélfogva utolsó kettőként lóra ülő Szép és Bőhm előtt egyetlen hibátlan lovaglás sikerült a többieknek, a többség jobbára húsz-harminc futómásodpercet benne hagyott a számban. Ekkor érkezett Balázs, aki egyetlen verőhibával, és Csaba, aki teljesen hibátlanul végiglovagolt az akadályokon, jelentős előnyre szert téve. A bónusz vívásban kettejük között zajlott a végső mérkőzés, melyet Bőhm nyert meg, újabb négy pontot szerezve. Az uszodában kicsit tartalékolva úgy fordulhattak lőni és futni, hogy Bőhm húsz másodperccel vezetett Szép előtt, mindenki más pedig fél percre, vagy annál is többre indult. Csaba pedig nem hátrafelé nézegetett: a mezőny negyedik legjobb idejével, huszonhét másodperces előnyben nyerte meg a világbajnokságot, új pontrekordot is felállítva. Balázs magabiztos ezüstérmet szerzett, a tizenkettedik Demeterrel együtt pedig a férfi csapat is világbajnoki címet ünnepelhetett.

Bőhm Csaba ezzel a magyar öttusasport kilencedik egyéni férfi világbajnoka lett. Impozáns a névsor: Benedek Gábor, Balczó András, Kelemen Péter, Mizsér Attila, Fábián László, Balogh Gábor, Horváth Viktor és Marosi Ádám. Csaba a győzelme után azt nyilatkozta, egész nap úgy érezte, mintha Isten fogta volna a kezét. Balázs pedig, aki két éve harmadik volt a VB-n, mit is mondhatott volna? „Voltam már harmadik, most második vagyok – legközelebb én nyerek!”

És hogy miért történelmi a siker? Soha korábban nem fordult még elő, hogy a női és a férfi csapatunk is győzzön, ezzel pedig hat (akik közül öt teljesen új) világbajnokkal gazdagodjon kishazánk. Máskor azt mondanánk, így kell befejezni az év főversenyét; most viszont azt mondjuk: lehet ezt még fokozni az olimpián?

A magyar különítmény a vasárnapi mix váltón végül nem indult el, nehogy egy versenyzőnket sérülés érje az olimpia, vagy a hazai Európa-bajnokság előtt. Amikor olimpiai bronzérmesünk, Kovács Sarolta jelezte a szervezőknek, hogy a magyar váltó visszalép, a litvánok edzője csak ennyit kérdezett vissza: „Elég érmetek van már?”

Nos, azért Párizsból szeretnénk még vagy kettőt!