Tokiótól Párizsig – Így jutottak el sportolóink az olimpiára

2024. július 2.

Egy rendhagyó, három éves olimpiai ciklus ér lassan végéhez. Versenyzőink azonban ebben a leháromnegyedelt szakaszban is bőven összeszedtek annyi eredményt, amin meg sem látszik, hogy Tokió csúszásával lerövidült a kvalifikáció.

De hogyan is jutottak el öttusázóink Franciaországba? E kis rajz segítségével kövessük végig őket útjukon!

A 2022-es évet Gulyás Michelle már olimpiai tapasztalattal kezdte. Guzi Blanka és Szép Balázs is rendelkezett már felnőtt versenyes rutinnal (előbbi Európa-bajnoki, utóbbi világkupa éremmel zsebében), Bőhm Csaba viszont előző évi junior világbajnoki bronzával és Európa-bajnoki ezüstjével elsőívzben kóstolhatott bele a felnőttek világversenyeibe. Tokió után ráadásul komoly szabályváltozásokon ment át a sportág, mert bár a nagy port kavaró lovaglás három évig még maradhatott, sokat szigorodtak a benne kapható büntetések. Emellett balanszírozták kicsit a vívást is – a körvívás tusai átlag két ponttal értek innentől kevesebbet, míg a bónusz szúrások értéke megduplázódott. A korábban szinte csak kirakat számnak, a bónusz vívásnak így jóval komolyabb értéke lett, egy ott megszerzett szúrás a korábbi 1/7 helyett 2/5-ben aránylott a rangsoroló asszózás közben szerzett tusokhoz. Mindez azt eredményezte, hogy a vívás korábbi, szinte minden eldöntő szerepe rengeteget csorbult, ha pedig hozzátesszük, hogy az új 90 perces öttusát kettő helyett már három alkalommal is végig kellett zongoráznia a 18 döntősnek, az eredményességi mérleg egyértelműen a remek laser runos fiatalok felé billent.

Így esett, hogy a legelső ily módon megrendezett világkupán Gulyás Michelle, Bőhm Csaba és Szép Balázs is dobogóra állhatott. A szezon csupa meglepetést hozott, Michelle győzött Budapesten, Csabi második lett Ankarában, és mindketten bronzérmet szereztek a Világkupa Döntőn. Az évett Michelle egy világbajnoki ezüsttel, Balázs pedig egy világbajnoki bronzzal és egy Európa-bajnoki ezüstéremmel koronázta meg – utóbbit ráadásul honfitársa, Bereczki Richárd mögött szerezte!

A 2023-as év az első olimpiai kvótákat, valamint Guzi Blanka elképesztő, budapesti világkupa-sikerét hozta. Ott a hölgyek Michelle-lel kettős győzelmet arattak, a krakkói Európa Játékok alatt pedig meg is születtek első kvótáink: Gulyás Michelle egyéni 7., Bőhm Csaba egyéni 3. helyével kvalifikálta Magyarországot a párizsi ötkarikás játékokra. Idén aztán Michelle 2023 után zsinórban másodszor is világkupát nyert Kairóban, de Blanka is megduplázta győzelmei számát Szófiában. A budapesti közönség ezúttal Balázs ezüstérmének örülhetett, a Ankarában pedig megindult a Bőhm Csaba henger – Csabi ugyanis mind a Világkupa Döntőt, mind a két héttel későbbi csengcsoui világbajnokságot megnyerte, kilencedik férfi egyéni világbajnokunkká válva. Blanka és Balázs is ezüstérmet szerzett, a nőknél pedig Erdős Rita bronza tette teljessé a dobogót. Michelle a többi száma alapján szintén éremesélyes volt, egy rossz lovaglás viszont elvette tőle a lehetőséget.

Guzi Blanka, Gulyás Michelle, Bőhm Csaba és Szép Balázs úgy utazhat Franciaországba, hogy az olimpiai ciklus során 7 egyéni aranyat, 10 ezüstöt és 6 bronzérmet gyűjtöttek – ehhez szeretnének mindannyian ötkarikás medáliát szerezni.