Születésnapok ma
 

Száll Antal köszöntése

80. születésnapját ünnepli Száll Antal olimpikon és országos bajnok gyorsúszó, 15 évig az öttusa válogatott úszóedzője, mesteredző.
1944. január 26-án született, 1952-ben kezdett úszni, mivel egyik osztálytársának édesapja a Margitszigeti uszoda gépésze volt. Ekkor még gordonkázott is, 1958-ban rangos versenyt is nyert, szülei talán jobban örültek volna, ha zenei pályára lép, de ő az úszást és az uszodák varázslatos világát választotta.
Sárosi László, a Mesti volt az edzője, akivel egymáshoz közel, a Kapás utcában laktak, így reggelente együtt mentek a szigetre. A gyerekek szinte minden szabadidejüket az uszodában töltötték, úsztak, fociztak, vizilabdáztak. Előfordult, hogy napi 4 edzésük is volt: Sárosi este hazafelé felszállt a 26-os buszra, a sofőr az általa diktált tempóban vezetett, nekik pedig futniuk kellett a busz után…
1960-tól a BVSC uszodába költöztek, a BVSC úszójaként folytatta. A kemény edzések monotóniáját a maguk módján oldották, előfordult, hogy átlógtak a közeli Vidám Parkba.
1963-tól volt válogatott kerettag, a tokiói olimpián a 4×100-as gyorsváltó tagjaként éremesélyesnek számítottak, végül még döntőbe sem jutottak. Legjobb eredményét 1965-ben érte el, 100 m-es gyorsúszásban országos bajnoki címet szerzett, az itthon akkor már emberemlékezet óta veretlen, 3x-os olimpikon Dobay Gyulát megelőzve.
A tokiói olimpia más szempontból is kiemelkedő az életében: itt szerettek egymásba Müller Katalin tornásznővel, aki 1975-től a TV torna napi műsorában tornáztatta meg a nézőket Bérczy István társaságában, „civilben” pedig az ELTE testnevelő tanáraként dolgozott. 1966-ban esküdtek, néhány évvel később megszületett Annamária lányuk, Csucsu.
1967-ban végzett a TF úszó szakedzői szakán (korábban a Toldy Gimnáziumban érettségizett), ekkortól kezdte úszóedzői pályafutását Sárosi mester mellett, az akkor újdonságszámba menő úszóóvodában gyerekek százait tanította meg úszni. Amikor először tudták keresztben átúszni a kismedencét, gyönyörű Neptun-diplomát kaptak Tóni aláírásával.
1979-től lett a Bp. Honvéd öttusázóinak úszóedzője, 1988-tól 15 évig a válogatottak szakágvezetője is volt. Tanítványait szinte felsorolni is nehéz: Kancsal Tamás, Buzgó József, Fábián László, Martinek János, Mizsér Attila, Madaras Ádám, Kálnoki Kis Attila, Hanzély Ákos, Sárfalvi Péter…A szöuli olimpiát itthonról nézte, azaz nézte volna, de annyira izgult tanítványaiért, hogy nem tudott a TV előtt ülni, bevágta magát az autójába és fel-alá rohangászott a városban. Az 1989-es budapesti VB-n már hatalmas tömeg skandálta az úszás előtt a Sportuszodában: „Tóni bácsi ne izgulj!”
A 90-es évek közepén nyugdíjba ment, de Hanzély Ákos hívására visszatért, a Csepelben lett edző. Végleges visszavonulása után sem szakadt el az öttusasporttól, hiszen szinte valamennyi volt versenyzője gyermekét és unokáját ő tanította meg úszni…
Isten éltesse még nagyon sokáig!
(Köszönet dr. Ferdinandy Györgyinek – Öttusamúzeum)

Friss hírek

Ez Történt A Peridot Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokságon

Ez Történt A Peridot Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokságon

Február 8 és 12 között került megrendezésre a Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokság, mely amellett, h...

Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokság – Fényképgaléria

Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokság – Fényképgaléria

Folyamatosan frissítve, az alábbi linken lesznek elérhetők a verseny legszebb pillanatai / fotók: St...

Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokság – Női- és férfi kvalifikáció összegzés

Fedett Pályás Nyílt Magyar Bajnokság – Női- és férfi kvalifikáció összegzés

Mind a hölgyek, mind az urak számára véget ért az első versenykör, és immár 36-an várhatják a folyta...

Érmes évkezdés – Kairói Pentathlon Challenger visszatekintő

Érmes évkezdés – Kairói Pentathlon Challenger visszatekintő

Január 23 és 27 között rendezte Egyiptom az idei első olimpiai kvalifikációs versenyt. A tét azonnal...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.