Születésnapok ma
 

Fábián László 60 éves

Fábián László, olimpiai bajnok öttusázó, úszó, vívó, sportvezető, 1996-tól a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2013  elejétől a MOB sportigazgatója, majd megbízott főtitkára, 2022. április elsejétől pedig a szervezet főtitkára ma ünnepli 60. születésnapját.

Füredi Marianne kérdéseire válaszolt a kerek évfordulóját ünneplő öttusalegenda:

„Sosem voltam »mérleggyártó«, s ez mostanra sem változott meg. Csak akkor készítek számvetést, ha valami véglegesen lezárul az életemben. Eddig egy ilyen korszakom volt, az 1971. szeptember 1. és 1996. szeptember 1. közötti időszak, vagyis attól kezdve, hogy leigazolt a Bp. Honvéd, addig, amíg 25 év után elköszöntem a klubtól. Az öttusázást 1994-ben hagytam abba, de utána még két évig vívtam a klub színeiben. Összegezni ezt az időszakot lehet” – mondja a népszerű Joel, aki bár öttusázóként lett olimpiai és világbajnok, az összetett sportág egyik számában, párbajtőrvívásban is egyéni országos bajnok volt, ami öttusázóként előtte rajta kívül csak a legendás Balczó Andrásnak sikerült. Mi több, ebben a fegyvernemben 1988-ban tagja volt az olimpiai hatodik helyezett csapatnak.

Öttusázóként Martinek János és Mizsér Attila oldalán felállhatott a szöuli olimpiai dobogó tetejére, a Balczó, Móna, Török trió után övék volt a sportág mindmáig utolsó aranycsapata.

Arra a kérdésre, hogy folyt-e rivalizálás a sportág három, egy évtizedet meghatározó egyénisége között, és hogy milyen ma a kapcsolata egykori társaival, így felel:

„Török Ferenc kapitányként minket úgy nevelt, hogy a csapat az első, azt kell megnyerni. Ezt mi mindig elfogadtuk, mert tudtuk, ha megvan a csapatarany, akkor kizárt, hogy egyéniben ne szerepeljünk jól. Szerintem a két társam is ugyanezt válaszolná erre a kérdésre. A Jani és az én gyengébb lövészetem nem zavarta Attilát, mert mi meg vívásban voltunk jók, amiben meg ő nem. Szóval, kiegészítettük egymást, és nem volt gond, hogy valamiben a másik kevesebb pontot hozott, nem mondtuk egymásnak, hogy jobban kéne lőnöd vagy vívnod. Ettől tudtunk ilyen eredményesek lenni. Tartjuk a kapcsolatot, de Janit többet látom, mert vele a sport ma is összeköt, hiszen szövetségi kapitányként az öttusában maradt. Örültem, hogy a nemzetközi szövetség az év edzőjének választotta, mivel minden korosztályban sikeresek volt a versenyzői. Tud bánni a gyerekekkel… Attila, vagyis Rizsa az okos fiú, mindig büszke voltam rá, hogy ilyen társam van. Vele is összefutunk néha, ritkábban, mint Janival” – sorolja Fábián, aki sportvezetői pályafutását 1995-ben a Budapesti Honvéd öttusaszakosztályának elnökeként kezdte. 1996-tól a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2013. elejétől a MOB sportigazgatója, majd megbízott főtitkára, 2022. április elsejétől pedig a szervezet főtitkára.

Pályája csúcsán: az 1991-es budapesti vb-n egyéni világbajnok lett (Fotó: MTI/Németh Ferenc)

Pályája csúcsán: az 1991-es budapesti vb-n egyéni világbajnok lett (Fotó: MTI/Németh Ferenc)

Vezetőként ugyanannyit utazik, mint egykor versenyzőként, hatvanadik születésnapját is hivatalos úton, külföldön tölti.

„Barcelonában tárgyalunk a csereprogramokról, felmérjük, milyen edzőtáborozási és más szakmai lehetőségek nyílhatnak a magyar sportolók előtt. Öttusázóként szinte hazajártunk Barcelonába, a téli időszakban sokat edzőtáboroztunk ott. Emlékezetes az a tíz év, amikor vagy Barcelonában vagy Rómában köszöntöttek föl a többiek, attól függően, hogy éppen melyik városban voltunk. Nagy bulik nem voltak, mert Török Ferinél az edzés volt az első, másnap újra teljesíteni kellett. A legnagyobb szülinapi ajándék tőle talán az volt, amikor egy futóedzést lazábbra vehettem” – meséli nevetve Joel, aki négy nagy gyermek apukája, sőt már egy unokával is büszkélkedhet.

„A két nagyobb már abbahagyta a sportolást, Marci a 30. évében jár, és van egy kisfia. Sári 27 éves lesz, kosarazott, most egyetemen tanul. Szonja érettségire készül, miatta nagy izgalomban van a család. A 16 éves Máté régebben focizott, a Kubala Akadémia tagja volt, és együtt szurkoltunk a Barcelonának. Mára »elhajlott«, inkább a Tottenhamért rajong, de néha a kedvemért Barca-mezbe bújik, és együtt nézzük a meccseket. Ő egyébként öttusázik.”

De komoly a főtitkár úr... (Fotó: Blikk/Pozsonyi Zita)

De komoly a főtitkár úr… (Fotó: Blikk/Pozsonyi Zita)

Fábián László arra a felvetésre, hogy a hatvanadik születésnappal „megváltja a belépőt” a Nemzet Sportolója címre aspirálók közé, így reagál: „Vannak nálam idősebb és érdemesebb sportolók is erre a megtisztelő elismerésre. Egyébként pedig azt kívánom, hogy a közeljövőben ne legyen szükség új kitüntetett megválasztására, vagyis a jelenlegi tagok éljenek sokáig jó egészségben!”

Fábián aranyérmei olimpiákon, világ- és Európa- valamint magyar bajnokságokon. Olimpia: 1988 (csapat) Világbajnokságok: 1987 (csapat), 1989 (egyéni + csapat), 1991 (váltó), 1993 (váltó), 1994 (váltó) Európa-bajnokágok: 1991 (csapat + váltó), 1993 (egyéni + csapat+ váltó) Magyar bajnokságok: 1983, 1984, 1986, 1989, 1991 (egyéni), 1982, 1986, 1987, 1991, 1992, 1993 (csapat), 1989 (párbajtőr, egyéni), 1986, 1989, 1993, 1994, 1995 (párbajtőr, csapat)

 Isten éltesse sokáig!

Forrás: sportal.blikk.hu

 

2023.02.18.

Friss hírek

Tisztújító Közgyűlés – Az Új Elnökség

Tisztújító Közgyűlés – Az Új Elnökség

Rövid beszámoló az Öttusa Szövetség idei talán legmeghatározóbb napjáról: A módosított napirendi pon...

Fábián László Prima-díjas!

Fábián László Prima-díjas!

Olimpiai- és világbajnokunk, a MOB főtitkára, Fábián László Prima-díjas! A korábbiaknak megfelelően...

Elindult a jelentkezés a BOM Alapítvány Berzeviczy Albert Tanulmányi Ösztöndíjprogramjára

Elindult a jelentkezés a BOM Alapítvány Berzeviczy Albert Tanulmányi Ösztöndíjprogramjára

A BOM Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdeti meg tanulmányi ösztöndíját azon fiatal tehetségekne...

Pályázat a Magyar Honvédség 2. Sportszázadába történő felvételhez

Pályázat a Magyar Honvédség 2. Sportszázadába történő felvételhez

2023. november 13-án a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága és a Nemzeti Sportüg...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.