Születésnapok ma
 

Szövetségi összegzés a UIPM 72. Kongresszusáról

A 72. UIPM Kongresszust 2022. november 12-13. között rendezték meg online, ahol több, a sportág jövőjét érintő kérdésben született döntés. A legvitatottabb témakör a lovaglást váltó új versenyszám, mely hivatalosan is bevezetésre kerül a 2023-as idénytől a junior és az U19, U17-es korosztály versenyein. Az U19-es és U17-es korosztályban az új számmal kiegészülve már öt tusában kell majd megmérettetniük magukat a fiataloknak, illetve már az U15-ös korosztály számára háromtusában is rendeznek világbajnokságot.

A Magyar Öttusa Szövetség az elmúlt időszakban, mióta a lovaglás kivétele napirendre került, kiállt a lovaglásért és szavazott mellette. Ennek megfelelően továbbra is deklarált célunk, hogy a 2024-es szezonban egy kiemelt nemzetközi versenyt rendezhessünk, melynek keretében szeretnénk elbúcsúzni e nemes sportágtól, mint a lovaglás, valamint leróni tiszteletünket a hagyományaink és a bajnokaink előtt. A szövetség és a teljes öttusacsalád számára fájó döntés született, ami miatt kötelességünknek érezzük azt, hogy a tradíciónak megfelelően a jövőben is ápoljuk ennek az igen komplex sportágnak a gyökereit hagyományos öttusaversenyek rendezésével és továbbra is támogassuk vele nemzeti identitásunkat, hiszen az öttusa mindig is a magyarok szeretett sportja marad. Ezen kívül nem szabad szem elől tévesztenünk a jövő generációját sem, akiknek szintén szeretnénk megadni minden lehetőséget arra, hogy egy modern, összetett sportágban elődjeinkhez és bajnokainkhoz hasonlóan sikereket élhessenek meg.

Kettős feladat vár ránk, hiszen a felnőttek számára 2024-ben megrendezésre kerülő Párizsi Olimpiai Játékokon még a jelenleg ismert új formátumú, de a hagyományos összetételű öttusával kell harcba szállniuk az érmekért. Nagyon erős csapattal fogjuk megkezdeni a jövő évi olimpiai kvalifikációs időszakot, így bizakodóak vagyunk a kvótaszerzést illetően és reményeink szerint az ötkarikás játékokra is komoly éremesélyes nemzetként utazhatunk majd.

A kongresszuson történt szavazás alapján a fiatalabb korosztály számára ugyanakkor jövőre már lovaglás nélkül, az új versenyszámmal rendezik meg a nemzetközi viadalokat. Ez komoly kihívást jelent nemcsak a versenyzők, de a szakmai vezetés számára is.  A szövetség feladata az, hogy maximálisan kielégítse az új szám felkészüléséhez szükséges szakmai igényeket. Pontos specifikáció a jövő évi versenyrendszerrel kapcsolatban egyelőre nem készült, így bővebb tájékoztatást jelenleg nem tudunk nyújtani a témában. Pozitívum számunkra, hogy a Magyarországi OCR Sport Szövetség felajánlotta a segítségét, amiért nagyon hálásak vagyunk, hiszen szükségünk lesz a támogatásukra, tapasztalatukra. Továbbá folyamatos párbeszédet folytatunk a Sportért Felelős Államtitkársággal az öttusában bekövetkezett változások kapcsán, a támogatásukat élvezve szeretnénk mindent megtenni annak érdekében, hogy a UIPM által hozott döntés okozta komoly nehézségek ellenére a sportág fejlődőképes maradjon.

A Magyar Öttusa Szövetség számára prioritással bír annak támogatása, hogy a sportág az olimpiai program részét képezhesse a jövőben is. Ennek megfelelően annak ellenére, hogy Szövetségünk a lovaglás megtartása mellett állt ki, mindent megteszünk azért, hogy a sportág képes legyen alkalmazkodni a jelentősen megváltozott nemzetközi feltételrendszerhez, és így esélye legyen arra, hogy az olimpiai program része lehessen a jövőben.

Az idei évben számos sikert tudtunk felmutatni, melyet a nemzetközi elismerések is visszaigazoltak. Nem utolsósorban szívből gratulálunk, mivel a Nemzetközi Öttusa Szövetség Gulyás Michelle-t – páratlan versenyszezonját követően – választotta meg az Év Legjobb Felnőtt Női Öttusázójának. A döntés magától értetődő volt számunkra, hiszen Michelle elképesztő teljesítményt nyújtott az idei szezonban, hiszen 205 ponttal vezetve a felnőtt női világranglistát kaphatta meg az elismerést. A férfiak összességében mind a junior, mind a felnőtt mezőnyben lehengerlő teljesítményt nyújtottak. Az egyéni és csapatverseny mérlege alapján 4 arany-, 5 ezüst-, és 4 bronzérmet gyűjtöttek össze, ezzel Martinek János, felnőtt és junior férfi szövetségi kapitány az Év Legjobb Edzője díjat nyerte el.

 

2022.11.22.

Friss hírek

Tisztújító Közgyűlés – Az Új Elnökség

Tisztújító Közgyűlés – Az Új Elnökség

Rövid beszámoló az Öttusa Szövetség idei talán legmeghatározóbb napjáról: A módosított napirendi pon...

Fábián László Prima-díjas!

Fábián László Prima-díjas!

Olimpiai- és világbajnokunk, a MOB főtitkára, Fábián László Prima-díjas! A korábbiaknak megfelelően...

Elindult a jelentkezés a BOM Alapítvány Berzeviczy Albert Tanulmányi Ösztöndíjprogramjára

Elindult a jelentkezés a BOM Alapítvány Berzeviczy Albert Tanulmányi Ösztöndíjprogramjára

A BOM Alapítvány tizenegyedik alkalommal hirdeti meg tanulmányi ösztöndíját azon fiatal tehetségekne...

Pályázat a Magyar Honvédség 2. Sportszázadába történő felvételhez

Pályázat a Magyar Honvédség 2. Sportszázadába történő felvételhez

2023. november 13-án a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága és a Nemzeti Sportüg...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.