Születésnapok ma
 

Parádés szereplés a junior világbajnokságon!

A magyar versenyzők fantasztikus teljesítménnyel zárták a juniorok világbajnokságát. Összesen 2 arany-, 2 ezüst-, és 1 bronzérem a magyar csapat mérlege. A női versenyben Erdős Rita a dobogó második fokára állhatott fel, míg Bauer Blankával (12.) és Eszes Noémivel (23.) kiegészülve a női csapat aranyérmet nyert. Tóth Dorka Sára a 25. helyen zárt a versenyben. A férfiaknál Koleszár Mihály hatalmas győzelmet aratott, így junior világbajnoki címnek örülhetett a csapat. Viczián Bencével (6.) és Tamás Botonddal (24.) kiegészülve a férfi csapat a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A negyedik férfi versenyző Gyurka Márk Manó a 27. helyen végzett a versenyben. A junior világbajnokság zárásaként az Erdős Rita, Viczián Bence alkotta mix váltó ezüstérmet nyert a vegyes váltók küzdelmében.

Na de, hogy ne csak a számok beszéljenek önmagukért, lássuk hogyan értékeltek a versenyzők.
„Nagyon örülök, hogy a kezdeti nehézségek után napról-napra egyre jobban ment minden versenyszám – így kezdte értékelését a junior világbajnokság ezüstérmese Erdős Rita. Ismét egy olyan versenyen vagyok túl, ami mentálisan és fizikálisan is nehéz volt számomra, de boldog vagyok, hogy a végére sikerült összeszednem magamat, és ismét a dobogóra állhattam.
Szeretném megköszönni az edzőimnek, felkészítőimnek és a szüleimnek a rengeteg segítséget és támogatást, amit minden nap megkapok Tőlük! Nélkülük nem tudnék magamból ennyit kihozni.”

A finálé másik magyar résztvevője a még ifjúsági korú Bauer Blanka 12. helyen ért célba a döntőben. „Számomra ez a verseny elég megterhelő volt mind testileg és lelkileg. A körvívásban sajnos nem sikerült azt hoznom, amit tudok, de nagyon hálás vagyok, hogy ennek ellenére is sikerült bejutnom a döntőbe, ahol teljesíthettem mind az öt számot.”

Friss junior világbajnokunk nem fukarkodott a szavakkal üdítő beszámolóval dobta fel a napunkat. „Versenyezni és összemérni a tudásunkat másokkal hatalmas élmény főleg, ha éppen a világ legjobbjairól van szó – kezdte beszámolóját Koleszár Mihály. A vb egy dolgot követelt meg tőlem, ne csak másokat, hanem magamat is képes legyek legyőzni. Nem akarok közhelyeket használni, de ez a kifejezés pontosan leírja mi volt a kulcsa a versenynek. A félelmeket, kétségeket, izgalmat mind (látszólagos) magabiztosságra cserélni nem kis feladat, mert a kétely mindig ott van bennünk. Hogy ne az észt osszam, a versenyről röviden: A rangsoroló vívás meghatározó élmény volt. Mosolyogtam, és boldog voltam, hogy világbajnoki pástokon mozoghatok. Széles vigyorral jöttem le a pástról, annak ellenére, hogy a legkevésbé sem mondható jónak a széria, amivel kezdtem. Élveztem, hogy a vívhatok, és megpróbáltam kiélvezni minden egyes percét. Lovagláson remek társat kaptam magam mellé. Ha nem is volt a legkényelmesebb jószág, remek képességű, jó szándékú pacimmal hibátlan pályát mentünk. A bónuszon szerzett két másodperces előnyömet meleg szívvel fogadtam. Úszáson remek formát nyújtottam (legalábbis az előző két versenynapon elért időmet túlszárnyaltam) így a kombit nem rosszul eső 5 mp-es előnnyel kezdhettem meg. Tudtam, hogy hatalmas harc lesz mögöttem és egy esélyem volt (Kasza Robit idézve) “előre igazítani”. Első kör pipa, első lövészet elmegy, előnyöm van, de csökken a távolság a bomba futókkal szemben. Szép második kör, hibátlan lövészet, marad a kecsegtető 14 mp-es előny. Harmadik körben közelítenek a többiek, de így is egyedül kezdem a lövészetet. Hibátlan. Újabb utasítás a pálya széléről: “ezt kell megcsináld, és utána vége”. Nem esik már jól, de tudom, nem egy edzést csináltunk végig emiatt, újra egyedül érkezem a lőállásokhoz 8 mp előnnyel. Hibátlan sorozat, most jön a fekete leves! Egyiptomi versenytársam öles léptekkel közelít. Ezt már nem adom ingyen, ezért jöttem. Két kanyar és vége. Megcsináltam, megcsináltuk.
Köszönöm nagyon mindenkinek a biztatást, az időt, amit rám szánt és a legapróbb dolgokat is, mert ezek mind számítottak és borzalmasan hálás vagyok ezekért. Nem csak én mondtam le dolgokról, hanem mindenki körülöttem. Remélem érzik majd a hálám. Most egy pihenő következik, és utána, ha minden jól megy nincs más dolgom, mint “előre igazítani”.”

Viczián Bence a férfi döntő másik résztvevője a 6. helyen ért célba. „A vívás egész jól ment, bár maradtak benne tusok. Sajnáltam egy kicsit, mert több volt benne. A lovaglás az jól sikerült, a bónuszon sajnos nem tudtam plusz pontot szerezni. Az úszásban most ennyi volt, kicsit jobbat szerettem volna, de ennyi volt benne. A kombin kicsit bekezdtem, elfutottam az elején, így a negyedik lövészeten és az ötödik körön ez nagyon látszott, de azért örülök a 6. helynek és a csapatnak is.”

Versenyzőink így értékelték a fantasztikus teljesítményüket és mi nagyon büszkék vagyunk rájuk!
Szívből gratulálunk mindenkinek és szeretnénk megköszönni azoknak a munkáját, akik bármilyen mértékben is hozzájárultak a versenyzők sikereihez!

Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous / Polish Modern Pentathlon Association

2022.10.10.

Friss hírek

Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Sportösztöndíj program

Nemzeti Közszolgálati Egyetem – Sportösztöndíj program

A felsőoktatási felvételi eljárásról szóló 423/2012. (XII.29.) Korm. rendelet 22. § (2)-(3) bekezdés...

65. Év Sportolója Gála

65. Év Sportolója Gála

Idén 65. alkalommal rendezte meg a Magyar Sportújságírók Szövetsége új helyszínen, a budapesti Opera...

2023. évi BOM ösztöndíj pályázati felhívás

2023. évi BOM ösztöndíj pályázati felhívás

A BOM újra meghirdeti Berzeviczy Albert Tanulmányi Ösztöndíjprogramját, amelyre 2022. november 15-tő...

MET előadás – 2023.01.11., 11 óra

MET előadás – 2023.01.11., 11 óra

A Magyar Edzők Társasága a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával el...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.