Születésnapok ma
 

Felkészülés az ankarai akadályfutásra

Szerdán először tesztelték magyar öttusázók az akadálysportot, a tréninget a szövetség szakvezetősége is megtekintette. Az előzetes ellenérzések után kifejezetten pozitívan értékelték a résztvevők az első találkozást a lovaglást váltó új versenyszámmal – számolt be az NSO.

Három öttusázó próbálhatta ki a Magyar Akadálysport Szövetség által javasolt hazai pályát, melyen Zimányi Gábor (Spartan Fighter tréner) segítette a fiatal sportolókat hasznos tanácsokkal, praktikákkal. A tréning célja az volt, hogy az ankarai tesztverseny előtt egy már felépített akadályparkon tudjanak gyakorolni a versenyzők és ne a törökországi pálya nehézségeivel szembesüljenek majd először. Gábor sokat segített a sportolóknak, számos tanáccsal látta el őket, hogy hogyan érdemes egyes akadályokon végigmenni, mikre érdemes figyelni és milyen technikát kell alkalmazni.

A fiúk szuperül teljesítettek, Zimányi Gábor is méltatta őket és dicsérte remek fizikumukat. Bár sportolóink szkeptikusan érkeztek a helyszínre, pozitívan zárták a napot és kíváncsiak a folytatásra.

Bárány Péter az Alba Volán versenyzője, így nyilatkozott a Nemzeti Sportnak:

„Remélem, eléri a célját az akadályfutás, és biztosítja, hogy az öttusa az olimpiai programban maradjon. Úgy érzem, hasonló készségeket igényel, mint amelyekkel már rendelkezünk, úgy gondolom, be lehet majd illeszteni a felkészülésbe is. Valahol számítottam rá, hogy a tenyerem felhólyagosodhat, amikor például kondizunk, hasonlóan szokott reagálni a bőröm – sőt lovaglásnál is előfordultak már ilyen jellegű „sérülések.” Úgy gondolom, hogy ezzel képesek leszünk megbirkózni.”

Klubtársa Salga Gergő, aki már felnőttkorú öttusázó, az alábbi tapasztalatokról számolt be:

„Őszintén szólva tényleg majomnak éreztem magamat kissé, de jó, érdekes és élvezetes volt. Kipróbáltunk olyan gyakorlatokat meg szereket, ahol azt hittem, hogy á, ezt könnyen megfogom, aztán mégsem úgy működött, ahogy elképzeltem. Az alkarizmaink nem olyan kidolgozottak, mint amire itt szükség lenne, ráadásul teljesen más egy statikus elemet, például egy fa rudat fogni, mint mondjuk lendületből elkapni a kötelet és csimpaszkodni rajta. Sokat gondolkoztam rajta, hogy a lovaglás lecserélése után is folytatom-e az öttusát, erre nem tudok még válaszolni, ezért is szeretnék kimenni tesztversenyre, hogy lássam, tetszik-e egyáltalán.”

Bruckmann Gergő a BHSE versenyzője is, aki ugyan sérülés miatt nem fog tudni kiutazni a tesztelésre, hasznos élményekkel gazdagodott.

„Izgalmas megközelítése az öttusának ez az akadálypálya. Egyből érezni, melyek azok az izomcsoportok, amelyeket eddig nem használtunk, ide viszont kellenek. Megmondom őszintén, nekem egészen elnyerte a tetszésemet. Kedvencem talán a gyűrűpakolás, de nem nagyon volt olyan akadálytípus, ami nem tetszett. Kisgyerekként fára másztam, mindenen átugráltam, így ezt is élveztem. Eszmeiségben semmiképen nem tud a lovaglás helyére kerülni, de hát a helyére fog, és így elsőre úgy érzem, meg fogok tudni vele barátkozni.”

A szakma vezetése is kilátogatott a tréningre, ahol Kármán Sándor versenyigazgató aggályai ellenére pozitívan nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

„Szombaton voltam egy hasonló jellegű versenyen, ahol aggasztó volt, amit láttam, nem éreztem úgy, hogy egy megméretés során biztonságosan fel lehet állítani akadályokat, de örömmel látom, hogy lesz megoldás, mégsem olyan siralmas a helyzet, mint gondoltam. A sportolóink is jók, és az akadályok is lehetnek biztonságosak – nyilatkozta. – Stabilan kell őket kialakítani, hogy ne legyenek veszélyesek a versenyzők testi épségére, és egyáltalán nem olyan balesetveszélyesek, mint amilyennek eddig tűnt…. Vagy az öttusázók túl jók benne. Azt gondolom, tudunk majd alkalmazkodni ehhez, valószínűleg a nyár folyamán már versenyek is lesznek, ahol meg tudjuk kicsit mutatni az utánpótlásnak, mire számíthatnak, ha öttusázók akarnak lenni – vagy maradni.”

Szeretnénk megköszönni a lehetőséget Stépán Zsolt a Magyar Akadálysport Szövetség elnökének, Rozina Tamás és Tóth Ákos elnök helyettesnek, illetve hálásak vagyunk Gábornak, hogy segített öttusázóinknak kipróbálni az akadálypályát.

 

Felhasznált forrás: nso.hu

Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi

Kapcsolódó cikk: http://ocrsport.hu/ottusa-bemutato-edzes-es-sportagi-egyeztetes-egy-uj-idoszamitas-nyitanyakent/

 

2022.06.16.

Friss hírek

Szépen zárult a juniorok kontinensviadala is

Szépen zárult a juniorok kontinensviadala is

A Junior Európa-bajnokság befejezéseként az Eszes Noémi, Gyurka Márk Manó összeállítású mix váltóért...

Zárásként egy parádés aranyérem

Zárásként egy parádés aranyérem

A világkupa-döntő befejező napján rendezték meg a mix váltók versenyét, ahol a Gulyás Michelle, Szép...

A pontosság, távolság, taktika, sebesség mind helyreállt!

A pontosság, távolság, taktika, sebesség mind helyreállt!

A Koleszár Mihály, Viczián Bence alkotta férfi váltó a dobogó harmadik fokára állhatott fel a tegnap...

Bőhm Csaba bronzérmes az ankarai világkupa-döntőn!

Bőhm Csaba bronzérmes az ankarai világkupa-döntőn!

Csabi első éves felnőttként valósággal berobbant a férfi mezőnybe és máris 3 éremmel gazdagította az...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.