Születésnapok ma
 

Kováts Endre 80 éves

Kováts Endre, “Bondi”  ma ünnepli 80. születésnapját.

Ifjúkorában vívóként versenyzett, később elvégezte  a  TF vívóedzői szakát. A kezdetekről, valamint az edzői pályafutásáról így nyilatkozott a MET Magazinnak:

“Tatán jártam iskolába, és egyszer édesapám, aki jól zongorázott, engem is elküldött zongoraórára. Tizenöt-tizenhat éves voltam, és azzal a pénzzel, amit zenére kaptam, elmentem vívni.”

Az orvosegyetemre szerettem volna járni, de nem vettek fel. Egyszer az utcán összefutottam Bay Béla bácsival, a legendás vívóedzővel és kapitánnyal, aki megkérdezte: hogy vagyok? Három műszakban dolgozom a Hungária Vegyiművekben – feleltem, majd megtudtam tőle, hogy a TF-en pótfelvétel lesz, jelentkezzek. Így kerültem a főiskolára Nemere Zolival (az 1964-es és 1968-as olimpián aranyérmes párbajtőrcsapat tagja – a szerző) együtt és vívó szakedző lettem. Nagy ajándék az élettől, hogy olyan kiváló mestereim voltak, mint Szücs János, Vass Imre és Hátszegi-Hatz József, vagyis Szepi bácsi. Pesten a „Tromosban” és a Csepel színeiben vívtam, utóbbi helyen barátkoztam össze az öttusázókkal. Tetszett, amit csináltak, bár én sosem öttusáztam, és meg sem fordult a fejemben, hogy valaha ezzel az összetett sportággal fogok foglalkozni. “

1965 telén végül egy szerencsés találkozásnak köszönhetően a vívószövetségbe kísérte barátját, ahol  Czvikovszky Ferenc, akkori  főtitkár éppen azon bosszankodott, hogy az NDK-ba két fiatal vívóedzőt kértek, de csak egy jelentkező van. Bondi benyújtotta pályázatát és egy hét múlva már Berlinben dolgozott az öttusázókkal.

Hazatérte után, 1969-ben az UTE, valamint 1987-ig a magyar öttusaválogatott vívóedzőjeként tevékenykedett. Akkoriban nagy szükség volt a főfoglalkozású edzőre, mivel világszerte fellendült az öttusasport. “Az öttusázóknak nem volt saját otthonuk, reggel hattól nyolcig az Eötvös utcai teremben, a „kis Dózsában” kaptunk helyet. Ez a vívás azonban kevés volt, ezért délután a Nemzeti Lovarda nagytermében állítottuk fel a pástokat a porban, piszokban, de nagyon élvezték a fiúk. Horváth László (Vöri), Pethő Laci, Kelemen Péter, később Bakó Pali, Villányi Zsiga, a párbajtőr-világbajnok Székely Zoltán (Cérna) járt hozzám.”

1987-ben Spanyolországba költözött, ahol 2014 végéig, nyugdíjazásáig dolgozott edzőként és tett sokat a spanyol öttusáért.

2014-ben Királyi Sport Érdemérmet kapott, amely a legmagasabb spanyol állami sportkitüntetés, 2018-ban a nemzetközi öttusa-szövetség (UIPM) kongresszusán arany érdemrenddel ismerték el munkáját, és örökös tiszteletbeli tag lett.  Magyarországon elért sporteredményeit, valamint a magyar–spanyol sportkapcsolatok terén végzett munkáját ismerték el a Magyar Arany Érdemkereszttel 2019-ben.

Manapság gyakran tartózkodik Magyarországon és a régi barátok körében élvezi a nyugdíjaskort.

Isten éltesse sokáig!

 

2022.05.30.

Friss hírek

Szépen zárult a juniorok kontinensviadala is

Szépen zárult a juniorok kontinensviadala is

A Junior Európa-bajnokság befejezéseként az Eszes Noémi, Gyurka Márk Manó összeállítású mix váltóért...

Zárásként egy parádés aranyérem

Zárásként egy parádés aranyérem

A világkupa-döntő befejező napján rendezték meg a mix váltók versenyét, ahol a Gulyás Michelle, Szép...

A pontosság, távolság, taktika, sebesség mind helyreállt!

A pontosság, távolság, taktika, sebesség mind helyreállt!

A Koleszár Mihály, Viczián Bence alkotta férfi váltó a dobogó harmadik fokára állhatott fel a tegnap...

Bőhm Csaba bronzérmes az ankarai világkupa-döntőn!

Bőhm Csaba bronzérmes az ankarai világkupa-döntőn!

Csabi első éves felnőttként valósággal berobbant a férfi mezőnybe és máris 3 éremmel gazdagította az...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.