Születésnapok ma
 

Simicskó István lett a hazai szövetség elnöke

Dr. Simicskó Istvánt választotta meg elnöknek hétfőn a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) tisztújító közgyűlése

Elődje, Bretz Gyula, aki 2016 decembere óta irányította a hazai szövetséget, a legutóbbi elnökségi ülésen egészségi okok miatt lemondott. Helyére egyedüli jelölt volt az eddig a MÖSZ-ben alelnökként tevékenykedő Simicskó István, akit a közgyűlés egyhangúlag választott meg. A 71 voksolásra jogosult közül 59 volt jelen, és 59 támogató szavazat érkezett az új elnökre. Megbízatása az olimpiai ciklus végéig szól.

Simicskó István az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy nagyon nehéz helyzetbe került a nagy hagyományokkal és sikerekkel rendelkező öttusa, mivel a megszokott, tradicionális versenyszámok átalakulnak, és ha nem tud megújulni a sportág, a párizsi olimpia után már nem lesz rendezett a helyzete. Emlékeztetett rá, hogy a változásban nézettségi követelményeknek, televíziós elvárásoknak és valamilyen fajta költséghatékonyságnak is szerepet kell játszania.

„Ilyenkor az ember, ha tud, szívesen segít” – mondta a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője, aki a tisztújítást megelőző rendes közgyűlésen megköszönte a küldöttség tagjainak „a megtisztelő jelölést.”

Kiemelte: az elnöknek és az elnökségnek az a dolga, hogy megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy a sportolók minél kulturáltabb és jobb körülmények között tudjanak készülni a versenyekre, illetve a klubok minél színvonalasabban működjenek. Hozzátette: a cél az, hogy „az eredményességét tartsuk meg vagy erősítsük az öttusasportnak függetlenül attól, hogy átalakul.”

A közgyűlésen Darwint idézte, aki azt mondta, nem a legerősebbek, nem a legokosabbak élik túl a változásokat, hanem azok, akik fogékonyak ezekre és alkalmazkodni tudnak.

„Én azt mondtam, a magyar öttusa annyira erős, olyan nagy múltú, hogy törekedjünk alakítani is ezt a változást” – hangsúlyozta.

Úgy vélekedett, hogy a tervek alapján erősödni fog a sportág katonai jellege, és jelezte, bízik benne, hogy volt honvédelmi miniszterként, a Honvédelmi Sportszövetség elnökeként is tudja majd segíteni a sportág erősödését és fejlődését.

Beszélt arról is, hogy korábbi versenyeken többször találkozott Klaus Schormann-nal, a nemzetközi szövetség elnökével, több megbeszélést folytatott vele, legutóbb, a budapesti világkupa alkalmával az alelnök, Juan Antonio Samaranch is itt volt, és az egyeztetések alapján úgy véli, jó a viszony.

„Ha meg akarjuk menteni az öttusát, nagy kérdés, hogy meddig lehet elmenni. A nemzetközi öttusaszövetségben hatalmas többséggel a lovaglással szemben léptek fel. Ha már átalakulás van, ez a döntés született a nemzetközi világban, nekünk meg kell próbálnunk részben alkalmazkodni, de részben alakítani is a folyamatokat. Szakmailag szóljunk hozzá, érvényesítsük a magyar szempontokat a lehetőségekhez mérten” – mondta.

A megüresedett alelnöki pozícióba az elnökségből Vidoven Árpád került, az ő helyére pedig Beke Zsuzsát, a Richter Gedeon kormányzati kapcsolatok és pr vezetőjét választották az elnökségbe.

A 82 éves Bretz Gyula versenyzőként, klubvezetőként, nemzetközi és magyar szövetségi pozícióiban hatvanhat éven át tevékenykedett a sportágban. A közgyűlés határozatlan időre tiszteletbeli elnöknek kérte fel, amit ő elfogadott, majd a küldöttek meg is szavazták.

A részleges tisztújítás előtt a MÖSZ az évi rendes közgyűlését is megtartotta, melyen a küldöttek elfogadták a beszámolókat, jelentéseket.

2022.05.16.

Fotó: Buza Virág

Forrás: MTI

Friss hírek

Szépen zárult a juniorok kontinensviadala is

Szépen zárult a juniorok kontinensviadala is

A Junior Európa-bajnokság befejezéseként az Eszes Noémi, Gyurka Márk Manó összeállítású mix váltóért...

Zárásként egy parádés aranyérem

Zárásként egy parádés aranyérem

A világkupa-döntő befejező napján rendezték meg a mix váltók versenyét, ahol a Gulyás Michelle, Szép...

A pontosság, távolság, taktika, sebesség mind helyreállt!

A pontosság, távolság, taktika, sebesség mind helyreállt!

A Koleszár Mihály, Viczián Bence alkotta férfi váltó a dobogó harmadik fokára állhatott fel a tegnap...

Bőhm Csaba bronzérmes az ankarai világkupa-döntőn!

Bőhm Csaba bronzérmes az ankarai világkupa-döntőn!

Csabi első éves felnőttként valósággal berobbant a férfi mezőnybe és máris 3 éremmel gazdagította az...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.