Születésnapok ma
 

Németh Ferenc 86 éves

Nagy szeretettel köszöntjük a ma 86 éves Németh Ferencet, az első magyar egyéni olimpiai bajnok öttusázót.

A csepeli születésű fiú tizenegy éves korától focizott, úszott és atletizált is. Ekkor találozott Benedek Ferenccel, a Csepeli SC öttusaedzőjeével egy labdarúgó-mérkőzésen, aki rábeszélte a fiatal tehetséget, hogy induljon egy háromtusa versenyen. Ott a felnőttek között a harmadik helyen végzett. Rögtön ezután sportágat is váltott, lovagolni, lőni és vívni is megtanult.

1955-ben már a válogatott tagja volt. Az 1960-as olimpia előtt megnyerte a római nemzetközi versenyt. Az olimpián lovaglásban akadályt vert, lövészete nem sikerült jól, de vívásban második lett, s az úszás után, az utolsó szám, a futás előtt 110 pont hátránnyal állt az amerikai Beck mögött. A rendkívül nehéz terepen kialakított pályán végül már csak akaratereje vitte előre, s óriási időt futva, 5024 ponttal megnyerte az egyéni összetett versenyt, ezzel ő lett a magyar öttusasport első egyéni olimpiai bajnoka. A magyar csapattal  a dobogó legfelső fokára állhatott fel Balczó András és Nagy Imre társaságában.

Egy szívizomgyulladás után orvosi tanácsra visszavonult a versenyzéstől. 1962-ben a Testnevelési Főiskolán szakedzői, 1978-ban vívó szakedzői diplomát szerzett, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára volt, majd visszatért Csepelre és egykori edzőjével, Benedek Ferenccel sportiskolát nyitottak.

Az 1972-es olimpián – melyen két csepeli versenyző, Balczó András és Villányi Zsigmond is az ezüstérmes öttusacsapat tagja volt – a válogatott vívóedzőjeként tevékenykedett, majd 1974-ben Csepelen megalapította a vívószakosztályt. Később edzősködött Kuvaitban, majd 1996-ban vonult nyugdíjba.

Munkásságáért 1992-ben a Csepel SC-től Aranygyűrűt kapott, 1997-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehette át. 2009-ben kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként, valamint az öttusa sportágának öregbítése, népszerűsítése területén folytatott eredményes szerepvállalásáért az akkor alapított Papp László Budapest Sportdíjban részesült.

 

ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG!

 

 

2022.04.04.

Friss hírek

Isten éltesse a ma 87 éves dr. Török Ferencet!

Isten éltesse a ma 87 éves dr. Török Ferencet!

Ma 87 éves Dr. Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó. Az Öttusa Magazin 2020. évi adásában...

Zárásként egy mix váltós 6. helyezés!

Zárásként egy mix váltós 6. helyezés!

A Guzi Blanka, Bereczki Richárd alkotta mix váltó a 6. helyen zárta a Világbajnokságot! A mai versen...

Elképesztő sikerek az egyéni és csapatversenyben!

Elképesztő sikerek az egyéni és csapatversenyben!

Tegnap rendezték az öttusa-világbajnokság férfi és női döntőinek küzdelmeit, ahol óriási sikert arat...

Ketten a döntőben!

Ketten a döntőben!

Ma rendezték a hölgyek elődöntős küzdelmeit, ahol négy magyar résztvevőnek szurkolhattunk. A döntőbe...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.