Születésnapok ma
 

Németh Ferenc 86 éves

Nagy szeretettel köszöntjük a ma 86 éves Németh Ferencet, az első magyar egyéni olimpiai bajnok öttusázót.

A csepeli születésű fiú tizenegy éves korától focizott, úszott és atletizált is. Ekkor találozott Benedek Ferenccel, a Csepeli SC öttusaedzőjeével egy labdarúgó-mérkőzésen, aki rábeszélte a fiatal tehetséget, hogy induljon egy háromtusa versenyen. Ott a felnőttek között a harmadik helyen végzett. Rögtön ezután sportágat is váltott, lovagolni, lőni és vívni is megtanult.

1955-ben már a válogatott tagja volt. Az 1960-as olimpia előtt megnyerte a római nemzetközi versenyt. Az olimpián lovaglásban akadályt vert, lövészete nem sikerült jól, de vívásban második lett, s az úszás után, az utolsó szám, a futás előtt 110 pont hátránnyal állt az amerikai Beck mögött. A rendkívül nehéz terepen kialakított pályán végül már csak akaratereje vitte előre, s óriási időt futva, 5024 ponttal megnyerte az egyéni összetett versenyt, ezzel ő lett a magyar öttusasport első egyéni olimpiai bajnoka. A magyar csapattal  a dobogó legfelső fokára állhatott fel Balczó András és Nagy Imre társaságában.

Egy szívizomgyulladás után orvosi tanácsra visszavonult a versenyzéstől. 1962-ben a Testnevelési Főiskolán szakedzői, 1978-ban vívó szakedzői diplomát szerzett, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára volt, majd visszatért Csepelre és egykori edzőjével, Benedek Ferenccel sportiskolát nyitottak.

Az 1972-es olimpián – melyen két csepeli versenyző, Balczó András és Villányi Zsigmond is az ezüstérmes öttusacsapat tagja volt – a válogatott vívóedzőjeként tevékenykedett, majd 1974-ben Csepelen megalapította a vívószakosztályt. Később edzősködött Kuvaitban, majd 1996-ban vonult nyugdíjba.

Munkásságáért 1992-ben a Csepel SC-től Aranygyűrűt kapott, 1997-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehette át. 2009-ben kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként, valamint az öttusa sportágának öregbítése, népszerűsítése területén folytatott eredményes szerepvállalásáért az akkor alapított Papp László Budapest Sportdíjban részesült.

 

ISTEN ÉLTESSE SOKÁIG!

 

 

2022.04.04.

Friss hírek

Simicskó István lett a hazai szövetség elnöke

Simicskó István lett a hazai szövetség elnöke

Dr. Simicskó Istvánt választotta meg elnöknek hétfőn a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) tisztújító közg...

Értékes helyezések a döntőben!

Értékes helyezések a döntőben!

A mai napon ért véget az Albenában megrendezett világkupa-forduló, ahol az egyéni verseny döntőjében...

A szerencsés hármas!

A szerencsés hármas!

Három fiatal felnőttnek szurkolhatunk a holnapi férfi fináléban. Balázs, Ricsi és Reggie idén zsinór...

Schmitt Pál 80 éves

Schmitt Pál 80 éves

Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, egykori öttusázó, a MOB korábbi elnöke ma ünne...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.