Születésnapok ma
 

Benedek Gábor 95 éves

Benedek Gábor, olimpiai bajnok öttusázó, az első magyar öttusa-világbajnok ma a 95. életévét ünnepli.

Minden sportszerető, vagy öttusabarát előtt ismert Benedek Gábor neve és jeles élettörténete: a hivatásos honvéd édesapa mintája, vagy a hadapródiskola elvégzése testvérével, Benedek Ferenccel együtt. Ők ketten, mint az öttusasport apostolai írták be magukat a sporttörténelembe.

benedek7

Tudjuk, hogy a Tiszafüreden 1927. március 23-án született Gábor a II. világháborúban Dániában hadifogságba esett, ahonnan végül 1948-ban tért haza.  Ismerjük az 1952-es sikerét Kovács Aladár és Szondy István társaságában (csapat arany, egyéni ezüst), és tudjuk róla, hogy 1953-ban ő lett Magyarország első világbajnoka Chilében. Ismerjük legendás történetét a melbourne-i olimpiáról, ahol azt javasolta csapattársainak, hogy ne fogjanak kezet a szovjetekkel, majd ezért  elbocsájtották állásából, és a sportolástól is eltiltották.  Azt is hallottuk, hogy 1957 és 1969 között szódavízkészítő kisiparosként kellett dolgoznia. De ismerjük őt a Honvéd edzőjeként is, aki újabb bajnokokat nevelt. Hallottuk szívtépő históriáját kislánya gyógyíttatásáról, majd disszidálásáról Németországba, ahol Warendorfban lett öttusaedző és vívómester.

Együtt örültünk, amikor 2017-ben  megkapta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetését és akkor is jelen voltunk, amikor tiszteletére a tiszafüredi sportcsarnokot Benedek Gábor Városi Sportcsarnoknak nevezték el, valamint a helyi sportolók elismerésére létrehozták a Benedek Gábor-díjat.

Tudjuk róla, hogy manapság is aktív sportéletet él egészsége védelmében, és hogy szeretett családja mellett érzi legjobban magát.

Büszkék vagyunk rá, hogy ismerjük Benedek Gábort, és azt szeretnénk, ha a fiatalabb korosztályból is még nagyon sokan hallanának róla.

Kívánunk neki még sok-sok boldog születésnapot!

benedekgáb

Magyar Öttusa Szövetség

 

2022.03.23.

Friss hírek

Simicskó István lett a hazai szövetség elnöke

Simicskó István lett a hazai szövetség elnöke

Dr. Simicskó Istvánt választotta meg elnöknek hétfőn a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) tisztújító közg...

Értékes helyezések a döntőben!

Értékes helyezések a döntőben!

A mai napon ért véget az Albenában megrendezett világkupa-forduló, ahol az egyéni verseny döntőjében...

A szerencsés hármas!

A szerencsés hármas!

Három fiatal felnőttnek szurkolhatunk a holnapi férfi fináléban. Balázs, Ricsi és Reggie idén zsinór...

Schmitt Pál 80 éves

Schmitt Pál 80 éves

Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, egykori öttusázó, a MOB korábbi elnöke ma ünne...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.