Születésnapok ma
 

Schmitt Pál alapszabály ellenesnek tartja a lovaglás eltörlését

A hétfői egyeztetésen elhangzottak szerint Bretz Gyula elnök a szövetség nevében nyilatkozatot adott ki, melyet eljuttatott többek között Schmitt Pál, volt köztársasági elnök részére.

Schmitt Pál levelét a UIPM elnöke felé magyarra fordítva teljes egészében közöljük (angol verzió)

Tisztelt Elnök Úr!

Kedves Barátom Klaus!

A Magyar Öttusa Sport méltán lehet büszke az elmúlt 110 évben megszerzett számos egyéni és csapat olimpiai és világbajnoki címére, továbbá a szép számú világ és Európa-bajnokságra is melyen rendezőként alkotott maradandót. Ezek után nem meglepő, hogy az öttusát a szívébe zárta az egész magyar sportszerető közönség.

Elnökséged alatt a sportág sokat változott, hogy megfeleljen a média, főképp a TV és a modern kor elvárásainak.

39 éve vagyok NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) tag, és biztosan állíthatom, hogy ez idő alatt a NOB sosem kérte tőled, hogy változtass az öttusa programján, a lebonyolítási formán vagy a szabályokon.

Ellenkezőleg, nemcsak Pierre de Coubertin báró számára, aki megálmodta ezt a csodálatos sportágat volt fontos az öttusa, hanem Samaranch Elnök Úrnak is, aki 20 éves elnöki periódusa alatt minden adandó alkalommal jelezte, hogy az öttusa versenyeken ő személyesen szeretné átadni az érmeket.   Véleménye szerint ez a sportág a legtöbbet érdemelte, érdemli.

Magyarországon megdöbbenve olvastuk, hogy a 110 éves múlttal rendelkező emblematikus sportágból ki akarják venni a lovaglást.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

 • A lovaglás a legnépszerűbb és leglátványosabb része az öttusának
 • A versenyzők nemcsak arra büszkék, hogy jól úsznak, futnak, lőnek vagy vívnak, hanem a lovastudásukra is
 • A NOB sosem kérte tőled és a UIPM-től sem, hogy cseréljétek le a lovaglást
 • Ahhoz, hogy a UIPM lecserélhesse a lovaglást, nem elég a Végrehajtó Bizottság döntése, hanem az alapszabálynak megfelelően a kongresszusnak kellett volna döntést hoznia
 • A kongresszus 2/3-ának igen szavazata szükséges az ilyen horderejű változásokhoz
 • A TV nézők számára is a lovaglás a leglátványosabb rész az öttusának
 • A 2028-as Los Angeles-i Olimpiai Játékok szervező bizottsága az öttusával és a lovaglással együtt vállalta el a rendezést
 • A UIPM-nek 135 tagszervezete van
 • Számításaim szerint ebből mindössze 60 országban űzik a teljes öttusát. A másik kb. 60 országban, nagyrészt csak a Laser Run versenyekre készülnek. Nem lenne igazságos, ha ez a 60 ország is szavazna a lovaglás témakörében.
 • Az új 90 perces öttusa, „new format” lebonyolításának költségei elképesztően magasak, ezzel is jelentősen szűkül majd azok köre, akik tudnak hazai vagy nemzetközi versenyt rendezni.  

Kérlek engedj meg egy személyes megjegyzést.

16 éves koromban elhatároztam, hogy öttusázó leszek és alig vártam, hogy végre elkezdhessem a legérdekesebb és egyben a legtöbb kihívással teli szám edzését, a lovaglást. Ma is úgy emlékszem vissza, hogy sportpályafutásom egyik legszebb 3 éve volt.

Remélem, hogy te is emlékszel, hogy 39 éves NOB tagságom ideje alatt, bármikor is megkérdőjeleződött az öttusa fontossága és küldetése, én egyike voltam azoknak, akik mindig felszólaltak szeretett sportágunk érdekében.

Ezek tudatában nem meglepő, hogy teljességgel átérzem és megértem azokat az eredményes sportolókat és az öttusa szerelmeseit, akik arra kérnek, hogy a lovaglás ne kerüljön ki a tusák közül, hacsak nem egy olyan sportágat szeretnél létrehozni, a lovaglás törlésével, amely sem a sportszerető nemzetek, sem a versenyzők, sem a média képviselői és sem a szponzorok számára nem érdekes.

Biztos vagyok benne, hogy mint valaha volt öttusázó, nem szeretnéd, hogy úgy emlékezzenek rád, hogy ő az az Elnök, akinek a neve mellett a lovaglás törlése szerepel.

Baráti üdvözlettel:

 

Schmitt Pál”

 

2021.11.17.

 

 

Friss hírek

Isten éltesse a ma 87 éves dr. Török Ferencet!

Isten éltesse a ma 87 éves dr. Török Ferencet!

Ma 87 éves Dr. Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó. Az Öttusa Magazin 2020. évi adásában...

Zárásként egy mix váltós 6. helyezés!

Zárásként egy mix váltós 6. helyezés!

A Guzi Blanka, Bereczki Richárd alkotta mix váltó a 6. helyen zárta a Világbajnokságot! A mai versen...

Elképesztő sikerek az egyéni és csapatversenyben!

Elképesztő sikerek az egyéni és csapatversenyben!

Tegnap rendezték az öttusa-világbajnokság férfi és női döntőinek küzdelmeit, ahol óriási sikert arat...

Ketten a döntőben!

Ketten a döntőben!

Ma rendezték a hölgyek elődöntős küzdelmeit, ahol négy magyar résztvevőnek szurkolhattunk. A döntőbe...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB – 2020.10.03.