Születésnapok ma
 

A MÖSZ hivatalos állásfoglalása

A Magyar Öttusa Szövetség november 15-én konzultációt tartott az öttusasport lovaglás számának törlésével kapcsolatban a tagszervezetek, sportvezetők és versenyzők részére.

A MÖSZ képviseletében Bretz Gyula elnök, illetve Gallai István főtitkár tájékoztatta a jelenlévőket a kialakult helyzetről.  Bretz Gyula rövid bevezetését követően Gallai István bővebben kifejtette a témával kapcsolatos tényeket. Mindenekelőtt időrendi sorrendben vázolta fel az elmúlt hetek történéseit, beleértve a sajtóban lehozott fals információkat is, mint példának okáért a kerékpározás bevezetését a lovaglás helyett. Több cikkben megjelent hibás fordítás miatt, hogy a UIPM öttagú titkos bizottsága hozta meg a döntést, amiből annyi igaz, hogy volt egy elnökségi ülés, ahol titkosan szavaztak a résztvevők.

Beszámolt a monacói egyeztetésről, ahol két edző bizottsági tag, két versenyző bizottsági tag, két felügyelő bizottsági tag, valamint Shiny Fang UIPM főtitkár, Joel Bouzou WOA elnök, valamint a UIPM iroda vett részt. Mindannyian a lovaglás eltörlésésével kapcsolatos ellenérvekkel készültek a találkozóra, kezdve a 17-18-19 éves korosztályban öttusázók elé állított nehézségekkel. Az új régiók, illetve új versenyzők bevonása volt ezekre a felhozott legfontosabb indok, egyben válasz a UIPM részéről.

A főtitkár bemutatta a UIPM Innovatív Bizottságának tagjait (angol, mexikói, amerikai, grúz, francia, és német nemzetiségű szakemberek), akiknek a lovaglás cseréjére vonatkozó javaslatát fogadta el végül a UIPM Végrehajtó Bizottsága.

Ezt követően levetítették azt a videót, amelyben többek között  Juan Antonio Samaranch beszélt a döntés indokoltságáról.

A magyar öttusasport nehézségeiről is beszámolt, mint pl. a lefedettség kérdése. Statisztikai adatokkal mutatta be, hogy nagyon kevés ország az, akik öttusában indulnak.

A sokat emlegetett Agenda 2020+5-ben erőteljesen nyitnak a fiatalok felé. A 18-29 közötti korosztály nézi legkevésbé az olimpia műsorát. Természetesen a megfelelő nézettség rendkívül fontos a szponzorok szempontjából. Sajnos emiatt sportágunk már elég régóta veszélyzónában van. Ezért is érzik fenyegetettnek az öttusát, változtatások nélkül.  A végső döntésre december 7-9-ig tartó IOC Végrehajtó Bizottsági ülésen kerül sor, melynek végeredményét december 10-én hozzák nyilvánosságra. Ez a döntés arról fog szólni, hogy 2028-ban egyáltalán lesz-e öttusa az olimpián.

Gallai István következő napirendi pontként megmutatta a tagországokat a szavazati arányok tekintetében.

Bretz Gyula elnök a szövetség nevében nyilatkozatot adott ki, melyet eljuttat Kulcsár Krisztián MOB elnök, Gyurta Dániel MOB elnökségi tag, NOB Versenyzői Bizottsági tag, Dr. Kamuti Jenő ,  a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, valamint Schmitt Pál, volt köztársasági elnök részére, melyben kérik diplomáciai közbenjárásukat és segítségüket az öttusa érdekében.

A Magyar Öttusa Szövetség teljesen egyetért azzal, hogy a lovaglás szerves részét képezi a tradicionális öttusának és nélküle az öttusa nem az, ami. Továbbá együtt érez azon versenyzőkkel, akik éveken át komoly eltökéltséggel energiát fektettek a lovas szám gyakorlásába, és érzelmileg is kötődnek ehhez a számhoz.   

A Magyar Öttusa Szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy a lovaglással kapcsolatos döntés a jogszabályoknak megfelelően és az Alapszabályban leírtak szerint a Közgyűlés elé kerüljön és kéri, hogy a UIPM vizsgálja újra annak lehetőségét , hogy a lovaglás a 2024-es Olimpia után, 2028-ban is szerepeljen az öttusa programban.

A MÖSZ tehát továbbra is lovagláspárti, illetve a megjelent tagszervezetek, sportvezetők és versenyzők szintén ragaszkodnak ehhez a tusához.

2021.11.15.

 

Friss hírek

Földi László búcsúztatásának időpontja

Földi László búcsúztatásának időpontja

A szeptember elején elhunyt Földi László, egykor öttusázó búcsúztatásának időpontja: 2022. október 1...

VERSENYKIÍRÁS – Elit Bajnokság – 2022.10.08-09.

VERSENYKIÍRÁS – Elit Bajnokság – 2022.10.08-09.

A nevezés megkezdődött. A nevezés megkezdése előtt mindenki ellenőrizze a https://www.pentathlon.hu/...

Kettős egyéni siker és egy csapatarany ráadásnak!

Kettős egyéni siker és egy csapatarany ráadásnak!

BERECZKI RICHÁRD EURÓPA-BAJNOK! SZÉP BALÁZS EURÓPA-BAJNOKI EZÜSTÉRMES! BERECZKI RICHÁRD(1), SZÉP BAL...

GULYÁS MICHELLE BRONZÉRMES! A CSAPAT EZÜSTÉRMES!

GULYÁS MICHELLE BRONZÉRMES! A CSAPAT EZÜSTÉRMES!

GULYÁS MICHELLE BRONZÉRMES AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON! GULYÁS MICHELLE (3), SIMON SAROLTA (6), BARTA LUCA...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.