Születésnapok ma
 

Sajtótájékoztató a lovaglás megmentéséről

Pénteken hatalmas érdeklődés mellett sajtótájékoztatót rendeztek a “mindenkori” öttusázók a Tattersalban, melynek célja az öttusa lovaglás számának megmentése volt.
A nemzetközi szövetség (UIPM)  tervei szerint a 2028-as olimpián már lovaglás nélkül rendeznák az öttusa versenyt.
A rendkívüli sajtóértekezleten részt vett  Bretz Gyula, a magyar szövetség elnöke, dr. Török Ferenc kétszeres olimpiai bajnok, Marosi Ádám olimpiai bronzérmes, Kasza Róbert Európa-bajnok, Gulyás Michelle vb-bronzérmes, Balogh Gábor, olimpiai ezüstérmes, Kardos Bence, Európa-bajnok.

A sajtóértekezletet Marosi Ádám nyitotta meg, és elmondta: „Az öttusa vívásból, úszásból, lovaglásból, futásból és lövészetből áll, ebből nem engedünk, akkor sem, ha erőből, agresszívan akarják lenyomni a torkunkon azt, hogy ez lehet másképp is”

Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázó szerint  is” meg kell védenünk a lovaglást, és nemcsak a lovaglást, hanem azokat a fiatalokat is, akik hosszú éveken keresztül készültek erre a gyönyörű, embert próbáló sportágra.”

Kardos Bence elmondta, hogy ő konkrétan a lovaglás miatt kezdett el öttusázni, és ő is úgy véli, az öttusa csakis a lovaglással lehet teljes.

Felszólalt Gulyás Michelle is a sportág legérzékenyebb, legszebb száma mellett: “Az öttusában a legnehezebb, egyszersmind a legszebb feladat, hogy húsz perc leforgása alatt olyan kapcsolatot alakítsunk ki a lóval, aminek eredményeképpen sikeresen teljesítjük a pályát.”

Kasza Róbert Európa-bajnok és világbajnok öttusázó szintén kiállt a lovaglás mellett, megemlítve a szám nehézségeit is: „A sűrített öttusa programjában a mezőny fordított sorrendben lovagol, így azok a versenyzők kezdenek, akik a mezőny végén állnak, ennek megfelelően kockáztatnak, keményebben bánnak a lóval, így az élmezőnyt már sértődött és kizsigerelt lovak fogadják, ilyen állapotban megülni őket borzalmasan nehéz feladat”

Bőhm Csaba, junior vb-bronzérmes öttusázó egy hatodik versenyszám bevezetésével esélytelennek látja a felkészülést. „Huszonkét, huszonhárom évesen megtanulni még egy hatodik versenyszámot reménytelen vállalkozás. Egy efféle változás számomra a sportág befejezését jelentené, mielőtt még igazán elkezdhettem volna.”

Bretz Gyula ezen a fórumon is hangoztatta: az első pillanattól kezdve a lovaglás mellett van, csakúgy, mint a MÖSZ elnöksége, akik a csütörtöki rendkívüli elnökségi ülésen egy emberként álltak ki a lovaglás eltörlése ellen.

A MÖSZ elnöke  a témával kapcsolatban egy hétfői konzultációra várja az összes magyarországi szakosztály képviselőit a Magyar Sport Házába.

 

2021.11.12.

 

 

Fotó: Gorondy-Novák Edit / Index

Friss hírek

Elhunyt Poór Károly

Elhunyt Poór Károly

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 80 éves korában elhunyt Poór Károly, egykori öttusázó, aki az Alba V...

Isten éltesse a ma 60 éves Dr. Simicskó Istvánt

Isten éltesse a ma 60 éves Dr. Simicskó Istvánt

Dr. Simicskó István, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke, a BHSE és a Honvédelmi Sportszövetség elnök...

Megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség, hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián

Megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség, hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közgyűlése helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntés...

Dr. Póka László ma 80 éves

Dr. Póka László ma 80 éves

A ma 80 éves Dr. Póka László főorvost, egykori öttusázót köszöntjük. Póka László 1964-ben kezdett el...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.