Születésnapok ma
 

Kancsal Tamás ma 70 éves

Vízilabdával kezdte, úszással folytatta, majd a háromtusán keresztül eljutott ahhoz a sportághoz, amelyben felállhatott az olimpiai dobogóra is. Hetven éves lett Kancsal Tamás, őt köszöntjük.

Kancsal Tamás 1951. október 17-én született Budapesten, édesanyja könyvelő, édesapja üzemegységvezető. Mint akkoriban sokakat, egy toborzás alkalmával választják ki a őt is, és irányítják a KSI vízilabda szakosztályába, ahol olyan pólós nagyságok kezdték tanítani, mint Gallov Rezső, Kőnigh György és Gyarmati Dezső; első érmét is utóbbitól kapta. Ám hiába szerette a közeget, fizikai adottsága nem vízi-gladiátornak teremtették, így átnyergelt az úszásra. 1969-ben dr. Mohi Csaba hívására a MAFC háromtusázója lesz, ám 1971-ben nem adják ki a Honvédnak, az eltiltás ideje alatt folyamatosan edz, de közben kitanulja a fényképészetet is. 1972-ben versenyezhet legközelebb, már a BHSE színeiben. Egy évvel később megnyeri a magyar bajnokságot és a felnőtt válogatottba is bekerül.

Maracskó_Sasics_Kancsal_1975_mti_Petrovits László

Úgy tűnik, a Balczó-Móna-Török triumvirátus után újabb sikercsapat kovácsolódik Kancsal Tamásékkal. Az 1974-es vb-n hősünk ezüstérmes a csapattal, egyéniben ötödik, egy évvel később aztán a dobogó legfelső fokára állhat fel társaival, még szólóban ezüstérmes. A montreáli olimpián a minimális elvárást teljesítették, hiszen egy bronzérmet hoztak a csapattal, ám a szerencsétlenül sikerült lovaglás miatt egyéniben csak a 9. helyet sikerül megszereznie. A játékok után az új szövetségi kapitány, dr. Török Ferenc központosított felkészülési metódusa nem kedvezett Kancsal Tamásnak, két operáció után még sikerült egy csapat vb-ezüstöt szereznie 1979-ben, de a ’80-as olimpiára már nem jutott ki.

Kancsal_Martinek_1988_mti_Németh Ferenc

 

Mint fentebb írtuk, 1972-ben fényképész végzettséget szerzett, mellyel többek között az MTI fotósaként is tevékenykedett. A Testnevelési Főiskolán 1987-ben szerzett szakedzői diplomát, de már 1983-tól foglalkozott gyerekekkel a Honvédban. A válogatott mellé 1986-ban került, mint futóedző, majd 1989-től Török Ferenc szakmai helyettesévé is kinevezték. A ’90-es években megjárta Koreát, volt egykori klubcsapatának a vezetőedzője, majd pályázati úton 1993-ban kinevezték a válogatott szövetségi kapitányának, mely tisztségétől az atlantai olimpia után köszönt el. A Honvéd vezetőedzőjeként tovább tevékenykedett, Kállai Ákos athéni kvalifikációjában még intenzíven részt vett, utána eltávolodott a sportágtól, később a Xantus János Idegenforgalmi Gyakorló Középiskola és Szakképző Iskolában dolgozott. Felesége Torma Erika, korábbi válogatott kosárlabdázó.

Martinek_Kancsal_Gótzy_Atlanta_1996_mit_Földi Imre

 

Az Isten éltesse még sokáig Kancsal Tamást!

 

(MOB-összeállítás; képek: MTI)

2021.10.17.

Friss hírek

Elhunyt Poór Károly

Elhunyt Poór Károly

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 80 éves korában elhunyt Poór Károly, egykori öttusázó, aki az Alba V...

Isten éltesse a ma 60 éves Dr. Simicskó Istvánt

Isten éltesse a ma 60 éves Dr. Simicskó Istvánt

Dr. Simicskó István, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke, a BHSE és a Honvédelmi Sportszövetség elnök...

Megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség, hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián

Megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség, hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közgyűlése helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntés...

Dr. Póka László ma 80 éves

Dr. Póka László ma 80 éves

A ma 80 éves Dr. Póka László főorvost, egykori öttusázót köszöntjük. Póka László 1964-ben kezdett el...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.