Születésnapok ma
 

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult az ötnapos országos bajnokság, amely több szempontból is különleges volt, miután az új, a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) novemberi kongresszusán elfogadásra kerülő versenyszabályok szerint kellett helyt állniuk a résztvevőknek.
Részben régi, összességében viszont új öttusában mérkőzhettek meg a versenyzők a hétfőtől péntekig zajló országos bajnokságon, bár az új lebonyolítású rendszer csak 2022-től lép életbe, a magyar szövetség egy köztes bajnoksággal biztosított lehetőséget arra, hogy már élesben gyakorolhassák az indulók az új versenyformulát. A versenyszámok pontozása is más lett, a legfontosabb változás azonban, hogy a kombinált szám 4×800 méterét 5×600 méteres táv váltotta fel, igaz, továbbra is csak négy lövészet-sorozattal, ám hogy mennyire szokatlan még az új leosztás, azt jól mutatja, hogy Guzi Blanka az utolsó körében odaszólt edzőinek: segítsenek már abban, hol is tart valójában a versenyben…

A női bajnoki címet megnyerő Erdős Rita persze ezt pontosan tudta, a pénteki bónusz vívás, majd az úszás után ugyanis összességében több mint negyvenöt másodperc hátrányban a harmadik helyről rajtolhatott el a laser runban két olasz riválisa, Alice Rinaudo és Beatrice Mercuri mögött. Utóbbit végül szépen fel is őrölte a versenyben, így összességében a második, a magyar bajnoki cím szempontjából pedig az első helyen érkezett célba. A Trion SC kiválósága Simon Saroltát (Csepel) és Réti Kamillát (MAFC) szorította maga mögé. Hogy Burcsa Szabolcs tanítványa minek köszönhette sikerét? A kiegyensúlyozottságnak.

„Remekül alakult a hetem, az utolsó nap aztán még sikerült rátennem egy lapáttal: a bónusz vívásban két pontot szereztem, a legjobb időt is most úsztam, valamint a lövés is nagyon jól ment a végén” – értékelt Erdős Rita.

A férfiak küzdelme fordulatos végjátékot, és elsöprő KSI-sikert hozott. A döntőt a fiatal Koleszár Mihály nyerte meg, megelőzve két rutinosabb klubtársát, Bereczki Richárdot és Regős Gergelyt.

„Nem igazán tudok különbséget tenni a régi és az új öttusa között, egyet azonban nagyon remélek: ezzel a változtatással talán sikerül elérni, hogy az öttusa nézettsége növekedjen” – fogalmazott a győztes.

A verseny végén természetesen mindkét szövetségi kapitány is elmondta a véleményét.

„Ez a verseny fontos tapasztalatszerzés, ám nemcsak a sportolóknak, hanem nekem is – magyarázta Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitánya. – Mivel sokan hiányoztak a mezőnyből, és az indulók különböző felkészültségi állapotban álltak rajthoz, így messzemenő következtetéseket nem szabad levonni az eredményekből, de ettől függetlenül hasznos hét van mögöttünk. Fontos lépésnek tartom, hogy az öttusa halad a korral, ugyanakkor az eddigi fizikai és mentális megterhelés most jóval nagyobb, hiszen a kieséses rendszer miatt hosszabb lett a program.”

Kállai Ákos szavaival egybevágott a férfiak kapitánya, Martinek János véleménye, aki azt is hozzátette, ebben a versenylebonyolításban nagyon hangsúlyos a rangsorolóvívás szerepe.

Hogy mennyire? Jövő tavasszal, az új világkupa-sorozatban ez is kiderül.

ÖTTUSA
NYÍLT ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, BUDAPEST
Férfiak. Országos bajnok: Koleszár Mihály (KSI SE) 1505,
 2. Bereczki (KSI SE) 1500, 3. Regős (KSI SE) 1499. Open verseny: 1. Bugra Unal (török) 1526, 2. Alessandro (olasz) 1515, 3. Koleszár 1505
Nők. Ob: Erdős Rita (Trion SC) 1427,
 2. Simon (Csepel SC) 1357, 3. Réti (MAFC) 1341. Open verseny: 1. Alice Rinaudo (olasz) 1427, 2. Erdős 1406, 3. Ozyuksel (török) 1395

Fotó: Buza Virág
Forrás: nemzetisport.hu
2021.10.08.

Friss hírek

Simicskó István lett a hazai szövetség elnöke

Simicskó István lett a hazai szövetség elnöke

Dr. Simicskó Istvánt választotta meg elnöknek hétfőn a Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) tisztújító közg...

Értékes helyezések a döntőben!

Értékes helyezések a döntőben!

A mai napon ért véget az Albenában megrendezett világkupa-forduló, ahol az egyéni verseny döntőjében...

A szerencsés hármas!

A szerencsés hármas!

Három fiatal felnőttnek szurkolhatunk a holnapi férfi fináléban. Balázs, Ricsi és Reggie idén zsinór...

Schmitt Pál 80 éves

Schmitt Pál 80 éves

Schmitt Pál, kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, egykori öttusázó, a MOB korábbi elnöke ma ünne...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.