Születésnapok ma
 

Biztató 20 találatok az olimpiai rajton!

Biztatóan kezdett Gulyás Michelle és Kovács Sarolta a körvíváson, a tokiói öttusaversenyek első napján, versenyzőink 20 tussal az élbolyban foglaltak helyet, mindössze 18 pont választja el őket a harmadik helyen álló ír Coyle-tól és az orosz Batashovától. Férfiversenyzőink, vagyis Marosi Ádám és Kasza Róbert jóval keményebb napot éltek meg, Marosi Ádám 20 tusra és a 10. helyre hozta fel magát, Kasza Róbert azonban csalódottan zárta a napot.

És elérkezett a nagy nap, az öttusaversenyek rajtja is a tokiói olimpián! Négy versenyzőnk, Gulyás Michelle, Kovács Sarolta, Kasza Róbert és Marosi Ádám lépett pástra a csütörtöki körvíváson, amely az egyik legmeghatározóbb része az öttusaversenyeknek. Mert egy jó vívással már éremesélyes pozíciókat lehet kivívni, szárnyakat lehet kapni a folytatásra, egy rossz teljesítménnyel pedig igazán küzdelmessé lehet tenni a többi felvonást…

A női versenyben szárnyakat kapott Gulyás Michelle, aki 20 tussal fejezte be az első versenyszámot. Hogy mit ér ez a 20 tus, azt a verseny végén pontosan elárulta Michelle mosolya, aki elégedetten tudott nyilatkozni teljesítményéről.

„A vívás mindig fontos és örülök neki, hogy az egész évemet megkoronázva most az olimpián is sikerült pluszban zárnom, plusz ötöt vívtam, ami ilyen rangos eseményen nagyon nehéz feladat. Nagyon várom a folytatást, mert most jönnek majd azok a számok, amik igazán az erősségeim és amelyekben megmutathatom, hogyan sikerült a felkészülésem és milyen kemény munkát végeztem el azért, hogy valóra válthassam az álmomat. Nagy lehetőség előtt állok és otthonról kapom a sok szeretetet és szurkolást, ami nagyon feldob a folytatásra” – magyarázta Michelle, aki Kállai Ákos kapitány szerint ezzel a teljesítménnyel harcban maradt az éremért folyó csatározásban.

„Az arcán először bizonytalanságot és izgalmat láttam, aztán ez a bizonytalanság átcsapott tűzbe és az az átszellemült Gulyás Michelle küzdött a páston, aki nagyon eredményes tud lenni. A közepétől azonban érdekes sziutáció állt elő, folyamatosan egált vívott, az egyik asszóját nyerte, a másikat elveszítette, így azt mondhatom: keményen megdolgozott ezért a húsz tusért” – magyarázta a kapitány.

Kovács Sarolta is rendesen küzdött, nehezen indult be a vívása, de kirángatta magát a kezdeti gödörből és végül ő is 20 találattal zárta a számot, amit még ízlelgetnie kellett a verseny végén.

„Nem tagadom, van bennem egy kis hiányérzet, hiszen nagyon kevés kellett volna az extra víváshoz, amellyel versenyben tudtam volna maradni a legjobbakkal. Nem volt rossz sem ez a teljesítmény, sajnos volt egy pár mellészúrásom, de nem akarok ezen bánkódni, mert már változtatni úgysem tudok rajta. Csak magamra koncentráltam a vívás során és megmondom őszintén, nem is tudtam pontosan hogy hol, hogy állok. Nem néztem fel, nem számolgattam, csak próbáltam önmagamat adni. Természetesen a történéseket átbeszéljük az edzőmmel és elrakjuk egy polcra ezt a vívást, mert holnap már új nap jön és maximális koncentrációval kell odaállnom a folytatásra. Úgy érzem, ezzel az eredménnyel lehet mit kezdeni” – mondta Kovács Sarolta.

A nők mezőnyében a legjobb teljesítményt a német Annika Schleu nyújtotta, aki 29 tussal élete legjobb vívását produkálta, ráadásul ő a mezőny legjobb futói közé tartozik, így nehéz, de nem lehetetlen küldetés felvenni vele a versenyt a pénteki folytatásban. A második helyen a dél-koreai Kim Sehee 24 tussal fejezte be a vívást, a harmadik-negyedik helyen az ír Natalya Coyle és az orosz Uljana Batashova áll 23-23 találattal. Őket az olasz Alice Sotero követi 21 tussal, míg a mieink négy versenyző társaságában a 20 találatosok táborát erősítik, s mindössze 18 ponttal vannak elmaradva a bronzérmes pozíciótól.

Ha a hölgyek versenyére azt írtuk: küzdelmes volt, akkor a férfiakéra ez a tétel extrán igaz.

A világbajnoki címvédő Marosi Ádám és a 2017-es vb-ezüstérmes Kasza Róbert nagyon nehéz három órát hagyott maga mögött a verseny színhelyéül szolgáló Musashino Forest Plazában.

Az idén két világkupa-dobogós helyet is szerző Kasza Róbert sajnos rossz rajtot vett, s csak villanásokra tudott kijönni ebből a szériából, végül 15 tussal, a 27. helyen zárta a viadalt. Az olimpiai bronzérmes Marosi Ádám jó rajt után került gödörbe, de ezúttal is élni tudott a szokásos nagy „hajrájával” és a verseny második felében űzte-hajtotta fel magát az élbolyba. Olykor úgy tört ki belőle a feszültség, hogy a csarnok is beleremegett a hangjától, de meglett az eredménye: 20 tussal a 10. pozíciót foglalja el versenyben.

„Kőkemény volt ez mentálisan, igazából nem is tudom felidézni a verseny második felét, csak azt tudom, hogy voltak szép tusok, meg olyanok is, amelyek csak éppen, hogy megszólaltak. Durva volt ez a hullámvölgy a verseny közepén, de az elmúlt huszonhárom év tapasztalatai átsegítettek a nehézségen. Úgy érzem, nem kell szégyellni magam ezért az eredményért, versenyben vagyok az élmezőnnyel és igazából megjósolhatatlan, hogy mi lesz a vége. Most másfél napom van arra, hogy töltődjek és minden erőmet és energiámat a szombati folytatásra összpontosítsam” – mondta Marosi Ádám, akinek szereplésével Martinek János férfi szövetségi kapitány is elégedett volt.

„Maró is megélte a döntő nehézségeit, jó kezdés után került hullámvölgybe, egy tust adott csak, s ötször veszített, amiből nem volt könnyű feljönni, de sikerült neki jó pozícióba verekedni magát. Biztató a folytatásra nézve, hogy megbízható, jó lovas és erős a kombija is, így bármi megtörténhet szombaton. Sajnos Kasza Róbert ma gyengébb napot fogott ki, rosszul kezdett és összességében nem is tudott kilábalni belőle, így ő nehéz folytatás elé néz” – értékelte a napot Martinek János férfi szövetségi kapitány.

A férfiak versenyében 25-25 tussal és 250 ponttal a brit Joseph Choong és az orosz Alekszandr Lifanov áll az élen, őket a fehérorosz Ilja Palazkov és a litván Justinas Kinderis követi a sorban 24 tussal és 244 ponttal. Ádám lemaradása 24 pont a dobogó alsó fokától.

A nők pénteken, a férfiak szombaton folytatják az olimpiai küzdelmeket.

 

Részletes eredmények az alábbi linken elérhetők:

https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/modern-pentathlon/olympic-schedule-and-results.htm

 

Fotó: © International Olympic Committee. Photographer: Nuno Gonçalves.

2021.08.05.

Friss hírek

Elhunyt ifj. Tóth Béla

Elhunyt ifj. Tóth Béla

81 éves korában elhunyt ifj. Tóth Béla Munkácsy Mihály-díjas szobrász, Tóth Béla világhírű öttusa-lo...

Pályázati felhívás Sportösztöndíj programban való részvételre

Pályázati felhívás Sportösztöndíj programban való részvételre

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM SPORTÖSZTÖNDÍJ-PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTELRE  ...

Bemutatkozik Dr. Kiss Marianna keretorvos

Bemutatkozik Dr. Kiss Marianna keretorvos

Kedves Sportolók, Edzők, Szülők! Dr. Kiss Mariannának, a MÖSZ új kertorvosának bemutatkozó levelét o...

EGYELŐRE A SÚLYEMELÉS, AZ ÖKÖLVÍVÁS ÉS AZ ÖTTUSA SINCS A LOS ANGELES-I OLIMPIA PROGRAMJÁBAN

EGYELŐRE A SÚLYEMELÉS, AZ ÖKÖLVÍVÁS ÉS AZ ÖTTUSA SINCS A LOS ANGELES-I OLIMPIA PROGRAMJÁBAN

A súlyemelés, az ökölvívás és az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes progra...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.