Születésnapok ma
 

Fábián László lett az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke

Az öttusázó olimpiai bajnok Fábián Lászlót választották elnöknek a Magyar Olimpiai Bajnojkok Klubjának hétfői közgyűlésén. A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója dr. Nébald Györgyöt váltja az elit társaság élén. A klub tagjai kerek születésnapjukat ünneplő bajnokokat is köszöntöttek. A Mercure Budapest Korona Hotelben tartott eseményen részt vett Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is.

A Magyar Olimpiai Bizottság első embere köszöntőjében tájékoztatást adott az olimpiai mozgalom tisztújításairól – NOB: Thomas Bach, Európai Olimpiai Bizottság: Spyros Capralos, Magyar Olimpiai Akadémia: dr. Bukta Zsuzsanna –, majd beszélt a tokiói olimpia aktualitásairól is. Elmondta, hogy jelenleg 155 + 7 fő tartalékot számlál a Magyar Olimpiai Csapat. Kulcsár Krisztián hozzátette: taekwondóban, íjászatban és ritmikus-gimnasztikában hosszú idő után lesz újra magyar az olimpián, karatéban és kajak-kenu szlalomban pedig most először.

A sporttörténeti jelentőségű javaslat a klub megalapításáról, az 1992-es barcelonai olimpia évének végén, a MOB tisztújító közgyűlésen hangzott el. A vízilabdázó olimpiai bajnok Lemhényi Dezső indítványozta, hogy jöjjön létre az Olimpiai Bajnokok Klubja. A kedvező fogadtatás nyomán, dr. Móna István öttusázó olimpiai bajnok jogi közreműködésével elkészült az alapszabály, és 1993 szeptemberében megalakult az akkor világviszonylatban is szinte egyedülálló klub. Schmitt Pált és Kárpáti Rudolfot tiszteletbeli, az ötletgazda Lemhényi Dezsőt pedig tényleges elnökké választották. A Nemzeti Sportban 1993-ban megjelent összeállítás a jeles napról itt megtekinthető.

A következő elnök a szintén pólós Dömötör Zoltán, majd 2012-től a vívó dr. Nébald György volt (2018-ban újra választották). Dr. Nébald György a június 28-ai közgyűlésen ismertette a pénzügyi és az elnöki beszámolót, melyeket a tagság elfogadott.

Az elnökség június 28-ai lemondása után tisztújítás történt, Nébald György közel egy évtized után nem kandidált az újabb ciklusra. A korábbi alelnök Fábián Lászlónak nem volt kihívója, így Szöul öttusázó bajnoka, a MOB sportigazgatója lett az új elnök.

Az új elnökség tagjai: Fábián László elnök, dr. Bodnár AndrásKőbán Ritadr. Steinmetz BarnabásFodor RajmundSzabó GabriellaSzabó József és Szász-Kovács Emese.

Fábián László meghatottan mondott köszönetet a tagságnak a bizalomért. Visszaemlékezett az elmúlt közel 20 évre, amikor kezdetben Dömötör Zoltán “vette szárnyai alá”, majd Nébald György mellett segíthette a bajnokok klubját alelnökként. Céljai közt kiemelte, hogy a “fiatalokat is jobban be kell vonni a klub működésébe, programjaiba”.

A közgyűlés alkalmával a jelenlévők megemlékeztek az elmúlt időszakban elhunyt bajnokoról, illetve kerek születésnapjukat ünneplő társaikat is köszöntötték.

Kerek születésnapjukat ünnepelték 2020-ban: Tokió labdarúgóbajnoka, Komora Imre (80), három mexikói labdarúgóbajnok, Keglovich László (80), Noskó Ernő (75) és Juhász István (75), valamint Montreál bajnoka vízilabdában, Molnár Endre (75). Idén lett 100 esztendős az ötszörös tornászbajnok (Helsinki, Melbourne) Keleti Ágnes, a világ legidősebb olimpiai bajnoka; Tokió tőrcsapatbajnoka, Sákovicsné Dömölky Lídia (85) és a tokiói párbajtőrcsapat tagja, Bárány Árpád (90).

Garai Gyöngyvér, az idén 20 éves Millenáris Park rendezvény- és értékesítési igazgatója bejelentette, hogy Világraszóló Bajnokaink címmel egyedülálló olimpiatörténeti interaktív kiállítás nyílik július 20-án a Millenárison, amelyen a magyar bajnokok több mint 300 személyes ereklyéje lesz megtekinthető, köztük több mint 60 aranyérem. Elmondta, hogy a MOB-bal közös céljuk az olimpiai értékek népszerűsítésén és a hagyományőrzésen túl a fiatalok megszólítása is.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)

2021.08.29

Friss hírek

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult az ötnapos országos bajnokság, amely több szempontból is különleges volt, miután az új, a N...

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

A szakosztályok részére szervezett edzőképzést a Magyar Öttusa Szövetség, ahol több érdekes téma ker...

New Format Országos Bajnokság/program

New Format Országos Bajnokság/program

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Országos Bajnokság az új formátum szerint

Országos Bajnokság az új formátum szerint

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.