Születésnapok ma
 

A magyar szövetség nagy részt vállal az olimpiai mozgalomban

Újabb nemzetközi versenyt rendezett a Magyar Öttusa Szövetség: a hétvégén Szöul helyett Székesfehérváron rendezték meg a Világkupa-döntőt, amelyről több sportvezető is elégedetten nyilatkozott.

Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöke a következőképpen számolt be magyarországi tapasztalatairól, illetve a pandémia okozta nehézségekről:

„Ott voltam minden versenyen, amelyet idén a magyarok rendeztek, a fedett pályás versenytől a budapesti világkupán át, a New Format tesztversenyig és most a székesfehérvári Világkupa-döntőn is elégedetten tekintek körbe. Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy amit a magyarok elvállalnak, az rendben is van, hiszen jó házigazdák, a szervezés, a lebonyolítás tökéletes, ami érthető, mert olyan emberek alkotják ezt a közösséget, akik maguk is versenyzők voltak korábban, jól ismerik és szeretik ezt a sportágat. A Világkupa-döntőt eredetileg Szöulban szerettük volna megrendezni, de a pandémia közbeszólt, azért is kértük fel a magyarokat a szervezésre, mert tudtuk, hogy az ő esetükben nem kockáztatunk. Ráadásul Székesfehérvár jól ismert helyszín, történelmi város, és itt a Bregyó Központban részben megvalósítható az öttusa aréna is. Nagy öröm volt számomra például, hogy ahogyan korábban is, az atlétikai pályát ismét használhattuk a lovaglás során. Nézőket a járványhelyzetre való tekintettel most még sajnos nem tudtunk beengedni a versenyre, de ez mindenütt így van a világon. Tokióban, az olimpián sem lesznek nézők, el kell fogadni, hogy ez egy ilyen időszak.Ami azonban nagyon fontos, hogy egy év kihagyás után újraindult a nemzetközi öttusaélet, és ebben az újraindításban tevékenyen részt vettek a magyarok. Bízunk benne, mi sportvezetők, a sportolók, a nemzeti szövetségek, nemzeti olimpiai bizottságok és az egész sporttársadalom, hogy nem ütközik akadályba az ötkarikás játékok megrendezése, mert ha nincs olimpia sok sportág alapjaiban remeghet meg. Meg kell érteni, hogy a sportágak jövője érdekében kiemelten fontos, hogy Tokióban megrendezésre kerüljön az olimpia.”

Martin Dawe, a Nemzetközi Öttusa Szövetség vezető testületének marketingért felelős tagját a sportág megújulásáról kérdeztük:

„Örömteli, hogy Magyarország lépett és megrendezte a Világkupa-döntőt, hiszen a járvány miatt nagyon nehéz időszakát éli nem csak az öttusasport, de az egész nemzetközi sportélet a világban. A magyar szövetség ismét magas színvonalon rendezte meg az eseményt, amely jó üzenet a sportágról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a szurkolók felé. Az elmúlt években az öttusasport nagy utat tett meg a marketing terén, egyre több olyan ötlet valósult meg, amellyel még látványosabbá és eladhatóbbá tudjuk tenni a versenyeinket, amire nagy szükség is van, mert fontos, hogy az olimpiai programon maradjon sportágunk. Meg kell hallgatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság véleményét, figyelembe kell venni az észrevételeiket és keresztül kell mennünk egyfajta megújuláson, ami szükségszerű annak érdekében, hogy a sportág fennmaradjon és lépést tudjon tartani a kor követelményeivel. Ebben is óriási szerepet vállalt a magyar szövetség, amely példának okáért magára vállalta a nemzetközi New Format tesztverseny megrendezését, ezzel kapcsolatosan is sok-sok pozitív vélemény látott napvilágot a versenyzők és az edzők részéről egyaránt. A megújulás tehát elkerülhetetlen, s mindezt úgy kell megtenni, hogy a hagyományaink ne sérüljenek. Hogy miként lehet a tradíciókat ötvözni az újjal? Mi britek szeretnénk a 2023-as olimpiai kvalifikációs világbajnokság rendezési jogát elnyerni, az eseményt pedig nem máshol, mint egy fontos történelmi helyszínen, a windsori kastély mellett bonyolítanánk le. Csodálatos helyszíne, ünnepe lehetne ez a világbajnokság a sportágnak.”

_INM1889

 

„Négy fontos nemzetközi versenyt rendeztünk meg az idén, mert számunkra egyértelmű volt, hogy a nemzetközi szövetségnek segítséget kell nyújtanunk annak érdekében, hogy a vírus miatti korlátozások után megfelelően beinduljon, talpra álljon sportágunk. Sőt, soha nagyobb szükség nem volt most a segítő kezekre, hiszen éppen megújulását éli a sportág, rövid időn belül kell egy olyan váltást levezényelni, amely az olimpiai létünk érdekében zajlik. Három tesztversenyből kettő megrendezését a szövetségünk vállalta magára, a budapesti világkupa lebonyolítása mellett pedig Szöultól átvettük a Világkupa-döntőt is, ami az olimpia közelsége és a koronavírus-járvány miatt szintén felelősségteljes feladat. Garantálnunk kell a versenyzők biztonságát, egészségét, és bár olykor ez a protokoll kényelmetlenségekkel, korlátozásokkal jár együtt, a lényeg, hogy mindenki egészségesen érkezzen majd meg a tokiói játékokra. Úgy érzem, a magyar szövetség mindig is jó kapcsolatot ápolt a nemzetközi szövetséggel, és reméljük, hogy a következő kongresszuson értékelik majd a magyarok szerepvállalását ebben a nehéz helyzetben.” – értékelte az idei évet Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke.

  _DSC2593

„Úgy gondolom, kijelenthető, hogy a koronavírus-járvány kapcsán egyetlen ország sem vett le annyi terhet az olimpiai mozgalomról, mint amennyit Magyarország.  – nyilatkozta Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke – Több sportágban is olimpiai kvalifikációs versenyeket rendeztünk meg, a Magyar Öttusa Szövetség négy nemzetközi viadalt is magára vállalt, amellyel mindenképpen kimagaslik ebből a mezőnyből. Klaus Schormannal, a nemzetközi szövetség elnökével kis túlzással többet találkoztam idén, mint a családommal, de abból a tekintetből ezt nem bánom, hogy én személyesen, a családom révén is közel állok az öttusasporthoz, ha pedig nem állnék, akkor is közel állítanám magam, mert a hagyományaink köteleznek. Nem mi találtuk ki ezt a sportágat, de ma már karakteresen magyar sportág lett belőle. Amit a Magyar Öttusa Szövetség, sőt az egész magyar sportélet magára vállalt a járvány kapcsán, egyértelműen mutatja mennyire erős az elköteleződésünk az olimpiai mozgalom iránt. Persze ez nem a Magyar Olimpiai Bizottság érdeme, hanem a kormányzaté és a szövetségeké, de mi minden ilyen eseményen büszkék vagyunk arra, amit a magyar sport képvisel a világban.”

Fotó: Buza Virág

2021.05.17.

MÖSZ

Friss hírek

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult az ötnapos országos bajnokság, amely több szempontból is különleges volt, miután az új, a N...

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

A szakosztályok részére szervezett edzőképzést a Magyar Öttusa Szövetség, ahol több érdekes téma ker...

New Format Országos Bajnokság/program

New Format Országos Bajnokság/program

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Országos Bajnokság az új formátum szerint

Országos Bajnokság az új formátum szerint

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.