Születésnapok ma
 

Online tájékoztatást tartott a tokiói olimpiáról a MOB

Május 4-én, 79 nappal a megnyitó előtt webináriumon tartott tájékoztatást a tokiói olimpiával kapcsolatos aktuális tudnivalókról a Magyar Olimpiai Bizottság. A két előadást Dósa Viktória csapatvezető és dr. Tállay András vezető csapatorvos, a MOB Orvosi Bizottságának elnöke tartotta. Az online fórumhoz az érintett sportági szakszövetségek munkatársai, a játékokra készülő sportolók, edzők, orvosok, sportszakemberek és a MOB munkatársai is csatlakozhattak, akik a fórum végén kérdéseket tehettek fel.

A csapatvezetés első alkalommal adott tájékoztatást az online térben, de mint arról korábban beszámoltunk, a rendszer már korábban, április 17-én debütált a doppingellenes tájékoztató alkalmával.

Vékássy Bálint köszöntőjében hangsúlyozta: olimpia lesz, de nagyon szigorú szabályok mentén. A MOB főtitkára a szervezőket méltatva úgy fogalmazott: „óriási dolog, hogy a japánok megcsinálják! Hihetetlen pénzt, extra munkát, precizitást, odafigyelést tesznek bele”. A sportvezető felhívta a figyelmet a hivatalos hírforrásokra: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oldalára, a korábbi olympic.org, jelenleg olympics.com-ra, a magyar szervezet honlapjára, az olimpia.hu-ra és szervezőbizottság weboldalára, a tokyo2020.org-ra, ahol friss és hiteles információkról lehet tájékozódni az olimpiát és a rendezést illetően.

Dósa Viktória, a tokiói csapat vezetője bemutatta az olimpiai helyszíneket, az olimpiai falut – benne a magyarok tervezett elhelyezését –, beszélt a Magyar Csapat és delegáció prognosztizált létszámáról, a várható szigorú járványügyi előírásokról, a Playbookban leírt szabályokról, az érkezés tervezett körülményeiről, a buborékrendszerű lebonyolításról, rendezésről, az akklimatizációs edzőtáborokról, a kötelező telefonos mobilalkalmazásokról, a rendszeres Covid-tesztelésekről, a tartózkodási időt érintő korlátozásokról, a közlekedési előírásokról, a folyamatosan változó menetrendekről, valamint a kinttartózkodóktól együttműködést kérve ismertette Bodaki Márk Covid Officer munkáját és a csapatiroda összetételét is. A fontosabb határidők és dátumok ismertetésekor kitért a MOB második doppingellenes tájékoztatójára (június 18. 10 órától), a kvalifikációs időszak zárására (június 29.), és az Olimpiai Csapat július 1-jei fogadalomtételére is; a nyitóünnepségre július 23-án, a záróra augusztus 8-án kerül sor, a magyarok a másnapi közvetlen repülőjárattal utaznak majd haza.

Dr. Tállay András vezető csapatorvos azt mondta: „az oltás a legfontosabb útravaló, azonban az sem mentesít a szabályok betartása alól”. „Egymásért is felelősek vagyunk” – emelte ki. A MOB Orvosi Bizottságának vezetője a járvánnyal kapcsolatos szigorú egészségügyi előírásokról beszélt. Elmondta, hogy utazás előtt 96 órán belül két negatív PCR-tesztre lesz szükség, felhívta a figyelmet a kötelező maszkviselésre (utazásra az FFP2-t és a KN95-öt javasolta), a várható rendszeres testhőmérsékelt-mérésre (kétszer egymás után nem haladhatja meg a 37.5 C-fokot). Kitért az online sportpszichológiai tanácsadás szükségére, miután az olimpiára a jelen feltételek mellett magyar pszichológus nem fog utazni.

A Playbook frissítésére, újabb verziójának közzétételére, benne az új szabályok ismertetésére júniusban kerülhet sor.

(MOB)

2021.05.04.

Friss hírek

Elhunyt Poór Károly

Elhunyt Poór Károly

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 80 éves korában elhunyt Poór Károly, egykori öttusázó, aki az Alba V...

Isten éltesse a ma 60 éves Dr. Simicskó Istvánt

Isten éltesse a ma 60 éves Dr. Simicskó Istvánt

Dr. Simicskó István, a Magyar Öttusa Szövetség alelnöke, a BHSE és a Honvédelmi Sportszövetség elnök...

Megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség, hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián

Megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség, hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közgyűlése helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntés...

Dr. Póka László ma 80 éves

Dr. Póka László ma 80 éves

A ma 80 éves Dr. Póka László főorvost, egykori öttusázót köszöntjük. Póka László 1964-ben kezdett el...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.