Születésnapok ma
 

Online tájékoztatást tartott a tokiói olimpiáról a MOB

Május 4-én, 79 nappal a megnyitó előtt webináriumon tartott tájékoztatást a tokiói olimpiával kapcsolatos aktuális tudnivalókról a Magyar Olimpiai Bizottság. A két előadást Dósa Viktória csapatvezető és dr. Tállay András vezető csapatorvos, a MOB Orvosi Bizottságának elnöke tartotta. Az online fórumhoz az érintett sportági szakszövetségek munkatársai, a játékokra készülő sportolók, edzők, orvosok, sportszakemberek és a MOB munkatársai is csatlakozhattak, akik a fórum végén kérdéseket tehettek fel.

A csapatvezetés első alkalommal adott tájékoztatást az online térben, de mint arról korábban beszámoltunk, a rendszer már korábban, április 17-én debütált a doppingellenes tájékoztató alkalmával.

Vékássy Bálint köszöntőjében hangsúlyozta: olimpia lesz, de nagyon szigorú szabályok mentén. A MOB főtitkára a szervezőket méltatva úgy fogalmazott: „óriási dolog, hogy a japánok megcsinálják! Hihetetlen pénzt, extra munkát, precizitást, odafigyelést tesznek bele”. A sportvezető felhívta a figyelmet a hivatalos hírforrásokra: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság oldalára, a korábbi olympic.org, jelenleg olympics.com-ra, a magyar szervezet honlapjára, az olimpia.hu-ra és szervezőbizottság weboldalára, a tokyo2020.org-ra, ahol friss és hiteles információkról lehet tájékozódni az olimpiát és a rendezést illetően.

Dósa Viktória, a tokiói csapat vezetője bemutatta az olimpiai helyszíneket, az olimpiai falut – benne a magyarok tervezett elhelyezését –, beszélt a Magyar Csapat és delegáció prognosztizált létszámáról, a várható szigorú járványügyi előírásokról, a Playbookban leírt szabályokról, az érkezés tervezett körülményeiről, a buborékrendszerű lebonyolításról, rendezésről, az akklimatizációs edzőtáborokról, a kötelező telefonos mobilalkalmazásokról, a rendszeres Covid-tesztelésekről, a tartózkodási időt érintő korlátozásokról, a közlekedési előírásokról, a folyamatosan változó menetrendekről, valamint a kinttartózkodóktól együttműködést kérve ismertette Bodaki Márk Covid Officer munkáját és a csapatiroda összetételét is. A fontosabb határidők és dátumok ismertetésekor kitért a MOB második doppingellenes tájékoztatójára (június 18. 10 órától), a kvalifikációs időszak zárására (június 29.), és az Olimpiai Csapat július 1-jei fogadalomtételére is; a nyitóünnepségre július 23-án, a záróra augusztus 8-án kerül sor, a magyarok a másnapi közvetlen repülőjárattal utaznak majd haza.

Dr. Tállay András vezető csapatorvos azt mondta: „az oltás a legfontosabb útravaló, azonban az sem mentesít a szabályok betartása alól”. „Egymásért is felelősek vagyunk” – emelte ki. A MOB Orvosi Bizottságának vezetője a járvánnyal kapcsolatos szigorú egészségügyi előírásokról beszélt. Elmondta, hogy utazás előtt 96 órán belül két negatív PCR-tesztre lesz szükség, felhívta a figyelmet a kötelező maszkviselésre (utazásra az FFP2-t és a KN95-öt javasolta), a várható rendszeres testhőmérsékelt-mérésre (kétszer egymás után nem haladhatja meg a 37.5 C-fokot). Kitért az online sportpszichológiai tanácsadás szükségére, miután az olimpiára a jelen feltételek mellett magyar pszichológus nem fog utazni.

A Playbook frissítésére, újabb verziójának közzétételére, benne az új szabályok ismertetésére júniusban kerülhet sor.

(MOB)

2021.05.04.

Friss hírek

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult az ötnapos országos bajnokság, amely több szempontból is különleges volt, miután az új, a N...

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

A szakosztályok részére szervezett edzőképzést a Magyar Öttusa Szövetség, ahol több érdekes téma ker...

New Format Országos Bajnokság/program

New Format Országos Bajnokság/program

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Országos Bajnokság az új formátum szerint

Országos Bajnokság az új formátum szerint

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.