Születésnapok ma
 

Martinek János: Jó lenne megragadni a lehetőséget!


Akár három olimpiai kvótát is összehozhatnak férfi öttusázóink az elkövetkező nemzetközi versenyeken, így Martinek János férfi szövetségi kapitány szerint minden helyezésnek, minden pontnak súlya lesz a tavasz folyamán. Vagyis: nagy a tét a március 24-én kezdődő budapesti világkupán is!

Demeter Bence kvótásként fut neki a budapesti világkupának, ő már úgymond a révbe értek nyugalmával szerepelhet?

Az nagy hiba lenne – mondja Martinek János férfi szövetségi kapitány. – Bence számára is még tart a versenyfutás, hiszen csak ketten indulhatnak az olimpián, de megeshet az is, hogy hárman is kvótát szereznek. Ha ez a helyzet áll elő, akkor öt előre lefektetett válogatóverseny eredménye alapján kell meghoznom a döntést, és az a helyzet, hogy Bence Európa-bajnoki nyolcadik helyezése nem a legerősebb kártya ebben a pakliban. Több olyan versenyzőnk is jobban áll ebben az öt versenyes rangsorban, mint Bence, igaz, nekik egyelőre még nincs kvótájuk. De hogy konkrét legyek: a 2019-es kvótaszerző bathi Európa-bajnokság; a két hazai világkupa, vagyis a 2019-es és most, a jövő heti; a 2019-es budapesti világbajnokság és az idei, kairói világbajnokság eredményei alapján állítom majd fel azt a rangsort, amely kettőnél több kvóta esetén dönthet majd a tokiói indulóinkról.

Ön szerint van esély több kvóta megszerzésére?

Természetesen. Miért ne lenne? Marosi Ádám például a tavalyi kairói világkupa megnyerésével remek helyre került az olimpiai rangsorban. Egy hasonlóan jó szerepléssel szinte biztosra vehető, hogy kvótát érő helyen zár ezen a ranglistán. De ott van a fiatal Kardos Bence is, aki eddig B kategóriás versenyeken gyűjtött olimpiai pontokat, egy kiugró világkupa-eredménnyel számára is megnyílhat az út Tokió felé.

És mi a helyzet Kasza Róberttel, aki nemrégiben a második helyen zárt a magyar nyílt fedett pályás versenyen?

Az általam kiírt válogató pontszámítása alapján Robi világbajnoki ötödik helye a legjobb eredményünk az elmúlt két esztendőben. De ez nem jelent semmit, hiszen a budapesti viadal direkt kvótát adott, vagyis az első három versenyző szerzett indulási lehetőséget Tokióra. Sajnos az az ötödik hely egyetlen ponttal sem járt Robi számára. Mondhatni azt is, hogy ő, Bereczki Richárd és Regős Gergely is most a nulláról futnak neki az olimpiai kvalifikációnak. De hangsúlyozom, nem vert helyzetből! Bizonyította ezt Kasza Robi a budapesti fedett pályás versenyen is, ahol megmutatta nekünk: remekül sikerült a felkészülése.

Ha globálisan kellene beszélnie a válogatottról, akkor milyen hiányosságokat látott az első versenyen?

Kasza Robit leszámítva úgy látom, hogy mindenkinek stabilizálnia kellene a vívását, ez a legfontosabb feladat. Persze voltak, akik a technikai számokban, voltak, akik a fizikai számokban maradtak el a tőlük elvárhatótól, de ez az első verseny volt, bízom benne, hogy a budapesti világkupa más képet ad számunkra.

A közönség nélküli hazai pálya előnyt jelenthet a versenyzőinknek?

Mindenképpen. Már az fontos, hogy rendező országként hat versenyzőt állíthatunk csatasorba és az sem mellékes, hogy itt lehetnek az edzők a sportolóink mellett, akik szinte azonnal tudnak reagálni egy-egy hullámvölgyre, vagy tovább lendíteni az embert egy jó sorozaton. Jól ismerjük a lovakat, jól ismerjük a helyszíneket, szóval ez a hazai rendezés óriási lehetőség. Jó lenne megragadni!

A magyar férfi versenyzők

Bereczki Richárd, Demeter Bence, Kardos Bence, Kasza Róbert, Marosi Ádám, Regős Gergely

A férfi versenyek időpontja

Március 25.: férfi kvalifikáció

Március 27.: férfi döntő

2021.03.21.

Friss hírek

A székesfehérvári Világkupa-döntő jegyében készül Tatán a válogatott

A székesfehérvári Világkupa-döntő jegyében készül Tatán a válogatott

Hétfőtől a tatai edzőtáborban készül a magyar válogatott a soron következő nagy eseményre, a május 1...

Mizsér Attila 60 éves!

Mizsér Attila 60 éves!

Ma ünnepli 60. születésnapját Mizsér Attila olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, aki jelenleg...

Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója

Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója

Hosszan tartó súlyos betegség után, április 24-én reggel elhunyt Monspart Sarolta világbajnok tájfut...

A francia Pierre Dejardin nyerte a New Format tesztversenyt

A francia Pierre Dejardin nyerte a New Format tesztversenyt

A francia Pierre Dejardin győzelmét hozta a budapesti New Format tesztverseny férfi döntős napja. A...

Képgaléria

Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03. New Pentathlon Format 2020.09.15.