Születésnapok ma
 

Kállai Ákos: Hullámvölgyek nélkül

Hat női versenyzőnk kezdi meg a versenyt a március 24-én rajtoló budapesti világkupán. Kállai Ákos női szövetségi kapitánnyal az esélyekről, a felkészülési háttérről és a hazai pálya előnyéről is beszélgettünk.

Egy felvonáson már túljutottak versenyzői, a február végi Peridot magyar nyílt fedett pályás verseny jó főpróbája volt a budapesti világkupának?

Természetesen minden versenyzőnél adódott itt-ott apróbb bizonytalanság, de pont ez volt a cél, hogy a világkupa-sorozat előtt meglássuk ezeket a hibákat. Összességében azonban azt mondhatom: jó felkészülési időszakot tudtak le versenyzőink, az időszaknak megfelelő állapotban vannak, sőt, úgy érzem, a fizikai számokban sikerült erősödniük is a korábbiakhoz képest. Ám, hogy ez a felkészültség mit jelent, az most Budapesten derülhet majd ki igazán.

Kovács Sarolta már olimpiai kvótásként kezdheti meg a küzdelmeket ezen a versenyen. Jelent ez könnyebbséget, tét nélküliséget számára?

A tét nélküliség csalóka dolog, hiszen egy sportoló, főként Saci minden szituációban szeretne bizonyítani. Úgy érzem, az elmúlt egy évben ő kimászott a saját kis gödréből, remek fizikai állapotban van, sokat lépett előre futásban és persze, mentálisan is. Számára ezeken a versenyeken az a feladat, hogy stabilan hozza magát, példának okáért a vívását hullámvölgyek nélkül abszolválja, mert bizony ő remek képességű versenyző a páston, de mindig van egy rosszabb sorozata, ami után bravúros finissel ér oda az élre. A hullámvölgy nélküli vívást kellene a világbajnokságra és az olimpiára is begyakorolnia.

A többiekkel szemben mi az elvárás?

Alekszejev Tamara szintén klasszis vívó, az elmúlt időszakban a vívás és a fizikai számok voltak a célkeresztjében, ami egy picit visszavetette őt a lövészetben, neki ezt kellene orvosolnia és persze arra kellene törekednie, hogy végig a nap során megtartsa a fókuszt, fejben ne engedjen le. Guzi Blanka és Gulyás Michelle a kombinált számban a mezőny elejéhez tartozik, Michelle a Peridot versenyen bebizonyította, hogy mennyire igaz ez az állítás rá. Amit várok tőlük az az, hogy vívásban is beköszönjenek a nemzetközi elitbe, ott is egyre magasabb szintre emelkedjenek, olyan teljesítményre legyenek képesek, amely után sokkal könnyebb helyzetből tudnak nekikezdeni a kombinált számnak. Réti Kamilla a Peridot versenyen vívta ki a világkupa-indulás lehetőségét, Simon Sarolta ezúttal a visszalépő Földházi Zsófia helyett indul a versenyen. Számukra az a feladat, hogy a fedett pályás versenyhez hasonló színvonalon, felszabadultan teljesítsenek, öröm volt látni, ahogyan a BOK-csarnokban szerepeltek és bizonyították, hogy jó versenytársak, remek csapatemberek.

Egy hazai rendezésű világkupán mi lehet a győzelem kulcsa? Egy zárt kapus, közönség nélküli rendezvényen lehet-e pálya előnye a mieinknek?

Talán csak abban lehet előnyünk, hogy jobban ismerjük a lovakat, hiszen ezekkel a négylábúakkal készülünk minden héten. De véleményem szerint teljesen mindegy, hogy hazai vagy külföldi világkupán szerepelsz, a siker kulcs az, hogy mind az öt szám összeálljon. Nem elég csak jól vívni és nem elég az erős futótudásra támaszkodni, a siker a kiegyensúlyozott napban rejlik és persze abban, hogy ne agyaljon az ember. Akár az élről vágsz neki az aranyért zajló versenyfutásnak, akár fél perces hátrányból indulsz, a lényeg, hogy mentálisan elbírd a terhet. Ez a cél.

A magyar csapat tagjai:

Alekszejev Tamara, Gulyás Michelle, Guzi Blanka, Kovács Sarolta, Réti Kamilla, Simon Sarolta

A női verseny programja.

Március 24.: női kvalifikáció

Március 26.: női döntő

2021.03.20.

 

Friss hírek

A székesfehérvári Világkupa-döntő jegyében készül Tatán a válogatott

A székesfehérvári Világkupa-döntő jegyében készül Tatán a válogatott

Hétfőtől a tatai edzőtáborban készül a magyar válogatott a soron következő nagy eseményre, a május 1...

Mizsér Attila 60 éves!

Mizsér Attila 60 éves!

Ma ünnepli 60. születésnapját Mizsér Attila olimpiai, világ- és Európa-bajnok öttusázó, aki jelenleg...

Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója

Elhunyt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója

Hosszan tartó súlyos betegség után, április 24-én reggel elhunyt Monspart Sarolta világbajnok tájfut...

A francia Pierre Dejardin nyerte a New Format tesztversenyt

A francia Pierre Dejardin nyerte a New Format tesztversenyt

A francia Pierre Dejardin győzelmét hozta a budapesti New Format tesztverseny férfi döntős napja. A...

Képgaléria

Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03. New Pentathlon Format 2020.09.15.