Születésnapok ma
 

KOVÁCS SAROLTA EZÜSTÉRMES A KATONAI ÖTTUSA-VILÁGBAJNOKSÁGON

Kovács Sarolta második helyen végzett a BHSE sporttelepén zajló 46. katonai öttusa-világbajnokság női versenyében csütörtökön.

A győzelmet az orosz Jekatyerina Huraskina szerezte meg, míg bronzérmes a lengyel Anna Maliszewska lett. Alekszejev Tamara hetedik, Józan Beáta 31. helyen zárt. Csapatban 4. helyen végeztek a magyar lányok.

A csapatversenyben is orosz elsőség született, a magyar trió negyedikként fejezte be a viadalt.

A döntő 38 résztvevője a hagyományos öttusa szabályai szerint teljesítette az egyes tusákat. A máskor rettegett lovaglás azonban ezúttal nem rendezte át a mezőnyt, mert nem volt nehéz a pálya, és jó képességű lovak álltak rendelkezésre. Sokan teljesítették hibátlanul a pályát, köztük Kovács és a fiatal Józan. A magyar csapat harmadik tagja, az idén Kovács mellett csapatban világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Alekszejev lova viszont kitöréssel kezdett, majd akadályt is vert.

A záró, lövészetből és futásból álló kombinált számot az orosz Aliszja Fahrutgyinova várta az élről, őt kilenc másodperccel követte Kovács, Alekszejev a 15., Józan pedig a 16. helyről rajtolt. Az első sorozat lövészete nagyon jól sikerült Kovácsnak, elsőként hagyta el a lőállást. Fahrutgyinova visszaesett, viszont egy másik orosz, Huraskina az élre állt, s végig nagy csatát vívott Kováccsal. Az utolsó körben az orosz növelte előnyét, Kovács pedig hiába hajrázott, ezüstérmesként ért célba.

“Örülök, hogy hazai közönség előtt ilyen jól szerepeltem. A záró szám két hete a mexikói világbajnokságon nem sikerült, a lelkemnek kellett, hogy most jó legyen” – értékelt Kovács az MTI-nek, aki a sportszázadban őrmesteri rangot visel. “A katonai vb-n egyre erősebb a mezőny, tavaly harmadik lettem, idén pedig még egy helyet sikerült előre lépnem.”

Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitány értékelése a pentathlon.hu-nak:” Talán különösen hangzik azzal kezdeni a Katonai VB értékelését, hogy először a mexikói felnőtt világbajnokságra csatolok vissza, de Kovács Saci mai teljesítményét látva akaratlanul is az jut eszembe, hogy ha az akkori ellenfeleihez viszonyítva ezt a formáját hozza, ott is biztos éremszerző. Sőt, Khuraskina (Katonai VB 1. helyezett) mai eredményével összevetve, aranyéremmel térhetett volna haza.

Amellett, hogy hazai közönség előtt kicsit mindig nehezebb versenyezni, Saciban a felnőtt vb után élt a bizonyítási vágy is. Ezért is volt rendkívül fontos most ez az érem, mert sikerült bebizonyítania, hogy igenis már évek óta folyamatosan a legjobbak között van számon tartva és kell számon tartani. Hozzá kell tenni, hogy rendkívül színvonalas mezőnyt láthattunk, hiszen több egyéni világbajnok és olimpiai érmes is részt vett a katonai világbajnokságon. 

Tamara egész nap kiegyensúlyozottan, jól versenyzett.majd egy nehéz lovaglású lóval teljesítette a pályát. Ahelyett, hogy lovat cserélt volna, inkább vállalta a rizikót. Szakmai szemmel nézve egyébként ez nagyon előremutató, a versenyt tekintve viszont meglehetősen sok pontot veszített. Ezzel tulajdonképpen az éremért folytatott küzdelemből ki is szállt.” 

A katonai öttusa szabályai megegyeznek a civilével, viszont ezen a viadalon csak aktív katonák indulhatnak el. A versenyzők úszással kezdenek, ezt követi a vívás, a lovaglás és végül a futással kombinált lövészet.

 

Részletes eredmények

_BBV0840 _BBV1373 _BBV1406 BBV_3027

Forrás: MTI, pentathlon.hu

Fotó: Buza Virág

2018.09.27.

Friss hírek

Dr. Simicskó István elnök úr levele az Elnökséghez

Dr. Simicskó István elnök úr levele az Elnökséghez

elnöki_levél_drSimicskóIstván...

Világbajnoki ezüstérmes férfi váltónk

Világbajnoki ezüstérmes férfi váltónk

A világbajnokság első öttusaversenyei kifejezetten pozitívan zárultak számunkra, a Regős Gergely...

Bretz Gyula a Hall of Fame-ben

Bretz Gyula a Hall of Fame-ben

A Nemzetközi Szövetség által alapított életműdíjat 2016-ban vezették be, és eddig mindössze 23-an ka...

Isten éltesse Balczó Andrást!

Isten éltesse Balczó Andrást!

Három olimpiai és tíz világbajnoki arany. Valószínűleg nevet sem kellene írnunk, mégis mindenki tudn...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.