Születésnapok ma
 

KOVÁCS SAROLTA EZÜSTÉRMES A KATONAI ÖTTUSA-VILÁGBAJNOKSÁGON

Kovács Sarolta második helyen végzett a BHSE sporttelepén zajló 46. katonai öttusa-világbajnokság női versenyében csütörtökön.

A győzelmet az orosz Jekatyerina Huraskina szerezte meg, míg bronzérmes a lengyel Anna Maliszewska lett. Alekszejev Tamara hetedik, Józan Beáta 31. helyen zárt. Csapatban 4. helyen végeztek a magyar lányok.

A csapatversenyben is orosz elsőség született, a magyar trió negyedikként fejezte be a viadalt.

A döntő 38 résztvevője a hagyományos öttusa szabályai szerint teljesítette az egyes tusákat. A máskor rettegett lovaglás azonban ezúttal nem rendezte át a mezőnyt, mert nem volt nehéz a pálya, és jó képességű lovak álltak rendelkezésre. Sokan teljesítették hibátlanul a pályát, köztük Kovács és a fiatal Józan. A magyar csapat harmadik tagja, az idén Kovács mellett csapatban világ- és Európa-bajnoki aranyérmes Alekszejev lova viszont kitöréssel kezdett, majd akadályt is vert.

A záró, lövészetből és futásból álló kombinált számot az orosz Aliszja Fahrutgyinova várta az élről, őt kilenc másodperccel követte Kovács, Alekszejev a 15., Józan pedig a 16. helyről rajtolt. Az első sorozat lövészete nagyon jól sikerült Kovácsnak, elsőként hagyta el a lőállást. Fahrutgyinova visszaesett, viszont egy másik orosz, Huraskina az élre állt, s végig nagy csatát vívott Kováccsal. Az utolsó körben az orosz növelte előnyét, Kovács pedig hiába hajrázott, ezüstérmesként ért célba.

“Örülök, hogy hazai közönség előtt ilyen jól szerepeltem. A záró szám két hete a mexikói világbajnokságon nem sikerült, a lelkemnek kellett, hogy most jó legyen” – értékelt Kovács az MTI-nek, aki a sportszázadban őrmesteri rangot visel. “A katonai vb-n egyre erősebb a mezőny, tavaly harmadik lettem, idén pedig még egy helyet sikerült előre lépnem.”

Kállai Ákos, a nők szövetségi kapitány értékelése a pentathlon.hu-nak:” Talán különösen hangzik azzal kezdeni a Katonai VB értékelését, hogy először a mexikói felnőtt világbajnokságra csatolok vissza, de Kovács Saci mai teljesítményét látva akaratlanul is az jut eszembe, hogy ha az akkori ellenfeleihez viszonyítva ezt a formáját hozza, ott is biztos éremszerző. Sőt, Khuraskina (Katonai VB 1. helyezett) mai eredményével összevetve, aranyéremmel térhetett volna haza.

Amellett, hogy hazai közönség előtt kicsit mindig nehezebb versenyezni, Saciban a felnőtt vb után élt a bizonyítási vágy is. Ezért is volt rendkívül fontos most ez az érem, mert sikerült bebizonyítania, hogy igenis már évek óta folyamatosan a legjobbak között van számon tartva és kell számon tartani. Hozzá kell tenni, hogy rendkívül színvonalas mezőnyt láthattunk, hiszen több egyéni világbajnok és olimpiai érmes is részt vett a katonai világbajnokságon. 

Tamara egész nap kiegyensúlyozottan, jól versenyzett.majd egy nehéz lovaglású lóval teljesítette a pályát. Ahelyett, hogy lovat cserélt volna, inkább vállalta a rizikót. Szakmai szemmel nézve egyébként ez nagyon előremutató, a versenyt tekintve viszont meglehetősen sok pontot veszített. Ezzel tulajdonképpen az éremért folytatott küzdelemből ki is szállt.” 

A katonai öttusa szabályai megegyeznek a civilével, viszont ezen a viadalon csak aktív katonák indulhatnak el. A versenyzők úszással kezdenek, ezt követi a vívás, a lovaglás és végül a futással kombinált lövészet.

 

Részletes eredmények

_BBV0840 _BBV1373 _BBV1406 BBV_3027

Forrás: MTI, pentathlon.hu

Fotó: Buza Virág

2018.09.27.

Friss hírek

PBT Kupa U15-junior válogató #2 – versenykiírás 04.01-02.

PBT Kupa U15-junior válogató #2 – versenykiírás 04.01-02.

Tisztelt Szakosztályok, Egyesületek! Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a szabályos felszerelése...

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj 2022/2023. tanév II. félévére vonatkozó pályázati kiírás

Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj 2022/2023. tanév II. félévére vonatkozó pályázati kiírás

A Kormány oldalán közzétételre került a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogram 2022/2023. tanév II....

PBT Kupa U15-junior válogató #1 – versenykiírás 03.25-26.

PBT Kupa U15-junior válogató #1 – versenykiírás 03.25-26.

Tisztelt Egyesületek, Szakosztályok! A 2023. március 25-26-án megrendezésre kerülő U15-junior váloga...

PBT Kupa U15-junior válogató #1 – versenykiírás

PBT Kupa U15-junior válogató #1 – versenykiírás

Tisztelt Szakosztályok, Egyesületek! Felhívjuk mindenki figyelmét, hogy a versennyel egy időben, az...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.