Születésnapok ma
 

Elhunyt Kisgyörgy Lajosné, Baba néni

Tegnap éjjel, életének 104. évében elhunyt Kisgyörgy Lajosné, Baba néni, egykori sportlövő.

Kisgyörgyné Fedor Magda 1914. január 14-én született, a Vas megyei Pinkaszentkirályiban, ötödik, legkisebb gyermekként – ekkortól ragadt rá a „baba” becenév, és így a lövészek közt is a mindenki által szeretett „Baba-néni”-ként tisztelték őt.

Iskoláit Szombathelyen végezte, és kezdetben a műkorcsolyázás, meg a tenisz volt a sportága.

Ez utóbbiban még megyei bajnokságot is nyert a fiatal lányok közt, az SZSE színeiben, – ahol a világhírű Asbóth József is teniszezett.

A  teniszpályán ismerte meg 1932-ben a fiatal repülő-főhadnagyot, Kisgyörgy Lajost, akihez nemsokára nőül is ment.

Férje a helyi öttusa csapatban versenyzett, és általa került le először a lőtérre, ahol kipróbálva a pisztolylövést, és olyan tehetségesnek bizonyult, hogy 25 évesen, 1939-ben elkezdte űzni.

Először Székesfehérvárra költöztek, – itt már női rekordot is és Országos Bajnoki címet ért el, majd Budapestre kerülve a Műegyetem Lövészklub tagja lett, a háború végéig.

1945 után Kisgyörgy Lajos megalakította a Budapesti Honvéd Egyesület lövész szakosztályát, és Baba néni ennek megszakítás nélkül 30 évig volt a sportlövő versenyzője, azaz 60 évesen is aktívan versenyzett még.

E hosszú sportpályafutása alatt 123 Országos Bajnoki címet szerzett, a puskás ( lég,- kisöbű,-standard,- nagyöbű ) versenyszámokban – különböző testhelyzetekben ( fekvő, álló, térdelő, összetett ) és a pisztolyos ( légpisztoly, standard-pisztoly ) számokban.

Közülük 68 egyéni bajnokság – a legbüszkébb a férfiak közt elért térdelő testhelyzetű bajnokságára, ahol országos rekordot is tartott hosszú ideig. A többi pedig csapatbajnoki érem.

Sokszoros magyar válogatottként több Európa- és Világbajnokságon indult, ahol egyéniben és a női csapatban is dobogós helyezéseket ért el, nyert ezüst- és bronzérmeket.

Sajnos, Olimpián az ő idejében még nem volt női sportlövő versenyszám, ezért ez kimaradt.

Kisgyörgy Lajos, a férj a sportlövők szövetségi kapitánysága mellett az öttusázók pisztolyos edzője is volt, így felesége gyakran „helyettesítette” őt, és foglalkozott a híres válogatott ( Balczó, Móna, Török, ) pisztolyos felkészítésével… akik inkább „Gyuri néninek” szólították.

Aktív versenyzői pályafutását követően nem szakadt el a lövészettől, hanem edzőséget vállalt, több egyesületnél is, tehetséges tanítványok sorát nevelve: a KSI ( Központi Sport Iskola ) a

Zalka S.E. ( Zalka Máté katnai műszaki főiskola lövész-klubja ) az Óbuda Lövész Egyesület színeiben, végül – 88 éves korában is – társadalmi munkában foglalkozott az Igazságügyi Minisztérium Duna Lövészklubjának fiataljaival.

A sportlövészet mellett végig megmaradt a síelés sportágának szerelmeseként is, még 90 éves kora után is hódolva szenvedélyének.

Mindkét gyermeke ifj.Kisgyörgy Lajos és Kisgyörgy Magda is eredményesen folytatta a lövészsportot.

Unokája, Kisgyörgy Gergely pedig a magyar teniszsport kiemelkedő alakja.

„Baba néni” nem csak a magyar sportlövészet egyik meghatározó személyisége, aki együtt versenyzett szinte valamennyi lövész olimpiai bajnokunkkal, hanem ennek az időszaknak a megörökítője is, hiszen közismert anekdotázó kedvében sok-sok lövész-történetet mesélt és jegyzett le, az elmúlt több mint fél évszázadból.

95 éves korában a MOB Fair-play Életmű-díját vehette át, sportpályafutás elismeréseként.

 

Nyugodjon békében!

kisgyorgylajosné

2017.12.09.

Forrás:http://archive.hunshooting.hu/index.php/hirek/3531-baba-neni-100-eves

 

Friss hírek

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult a New Format Országos Bajnokság

Lezárult az ötnapos országos bajnokság, amely több szempontból is különleges volt, miután az új, a N...

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

Sikeres edzőképzést rendezett az öttusaszövetség

A szakosztályok részére szervezett edzőképzést a Magyar Öttusa Szövetség, ahol több érdekes téma ker...

New Format Országos Bajnokság/program

New Format Országos Bajnokság/program

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Országos Bajnokság az új formátum szerint

Országos Bajnokság az új formátum szerint

2021. október 4-8. között kerül megrendezésre az az Országos Bajnokság Budapesten, ahol a  2024-es p...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.