Születésnapok ma
 

Budapesten rajtol a 2016-os öttusa idény

Január 21-e és 24-e között Budapesten rendezik a Peridot Nemzetközi Fedettpályás versenyt. A megmérettetés nem hivatalosan a 2016-os idény nyitánya lesz. 

Kármán Sándor, MÖSZ versenyigazgató elmondása szerint  a fér­fi­ak­nál 21, a nők­nél 17 or­szág­ból közel 150 öttusázó áll rajthoz.

A négy napos verseny a résztvevők számát tekintve mindenképpen rekordot dönt: ilyen sokan még egyszer sem vettek részt rajta. A sok induló annak is köszönhető, hogy a nemzetközi verseny világranglista pontokat is ad, azok pedig az olimpia évében mindennél fontosabbak.

Ahogy dr. Simóka Beáta, világbajnok öttusázó, a MÖSZ általános alelnöke is megjegyezte bevezetőjében; 2016 rendkívüli jelentőségű év, hiszen az olimpia meghatározza a sportágak jövőjét.

Így vannak ezzel a magyar öttusázók is, akik összesen 46-an állnak rajthoz Budapesten. Természetesen a legnagyobb nevek is elindulnak az idénynyitón: Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara, Marosi Ádám, Tibolya Péter, Kasza Róbert és Demeter Bence sem hiányzik majd.

„Háromszor nyertem és kétszer ezüstérmes voltam ezen a versenyen, ezt a szintet szeretném tartani. Foggal-körömmel fogok küzdeni azért, hogy elöl legyek. Ez egy budapesti verseny, és hazai pályán, 80 induló között nem hagyhatjuk, hogy más elvigye előlünk az aranyérmet” – mondta Kasza Róbert az esemény sajtótájékoztatóján.

Kasza Róbert és Kovács Sarolta nyugodtan készülhet a hétvégi versenyre, hiszen kettejüknek már zsebben van a riói kvóta. A többiek célja pedig a maradék két hely megszerzése.

„Azt gondolom, hogy a versenyzőinknek a további kvalifikációk megszerzése, ha nem is simán, de menni fog. Biztos vagyok benne, hogy két női és két férfi versenyzővel utazhatunk majd Rióba, sőt szerintem mindkét nemnél lesznek tartalékkvótáink is, így ha valaki megsérül, vagy lebetegszik, akkor is lesz, aki indulhat helyette” – nyilatkozta Pálvölgyi Miklós az öttusázók szövetségi kapitánya.

Tibolya Péter is Rióra és az olimpiai kvótára hajt, de ő amúgy sem unatkozik mostanság. „Az én életemben ez a  fél év nagyon sűrű lesz: olimpiai kvalifikációs versenyek sokasága vár rám, emellett pedig tavasszal szeretnék államvizsgázni a jogi egyetemen. De a legfontosabb most a kisfiam, aki január 13-án jött világra. Zsombor megszületése óriási lökést adott nekem. Az életben voltak sportsikereim, de azt mondom, hogy ez az érzés semmihez sem hasonlítható.”

A Peridot Nemzetközi Fedettpályás versenyen a hazai öttusa-utánpótlás is megméretteti magát, hiszen a csütörtöki és pénteki selejtezőkön a jövő reménységei is indulni fognak.

„Nekik ez remek tapasztalatszerzési lehetőség lesz, hiszen a legtöbbjük ilyen népes és neves mezőnyben még nem indult. Fontos, hogy rutint szerezzenek, hiszen szépen lassan be kell hogy épüljenek a válogatottba. Vannak idősebb öttusázók, akik lehet, hogy a riói olimpiai után visszavonulnak, nekünk pedig gondolnunk kell az utánpótlásra. Arra, hogy a magyar öttusasport továbbra is jól szerepeljen” – fogalmazott Pálvölgyi.

A sajtótájékoztató vendége volt Takács Judit, a Peridot Line Kft. ügyvezető igazgatója, aki örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy már évek óta segítheti termékével a sportolókat és végigkísérheti versenyeiket szponzorként és szurkolóként egyaránt az olimpia évében is.

A versenyhelyszínek a tavalyihoz képest nem változtak: a vívásnak és az úszásnak a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok ad otthont, a lovaglást a Nemzeti Lovardában, a kombinált számot pedig a SYMA csarnokban rendezik.

Január 21-én és 22-én a selejtezőkre kerül sor, a hétvégén pedig jönnek a finálék. Szombaton a női, vasárnap pedig a férfi döntőt rendezik.

Friss hírek

Dr. Simicskó István elnök úr levele az Elnökséghez

Dr. Simicskó István elnök úr levele az Elnökséghez

elnöki_levél_drSimicskóIstván...

Világbajnoki ezüstérmes férfi váltónk

Világbajnoki ezüstérmes férfi váltónk

A világbajnokság első öttusaversenyei kifejezetten pozitívan zárultak számunkra, a Regős Gergely...

Bretz Gyula a Hall of Fame-ben

Bretz Gyula a Hall of Fame-ben

A Nemzetközi Szövetség által alapított életműdíjat 2016-ban vezették be, és eddig mindössze 23-an ka...

Isten éltesse Balczó Andrást!

Isten éltesse Balczó Andrást!

Három olimpiai és tíz világbajnoki arany. Valószínűleg nevet sem kellene írnunk, mégis mindenki tudn...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.