Születésnapok ma
 

85 éves lett Németh Ferenc olimpiai bajnok öttusázó

Az öttusasport első egyéni olimpiai bajnoka, Németh Ferenc, ma ünnepli 85. születésnapját.

1936-ban született Csepelen. Gyermekorában több sportot kipróbált, köztük az atlétikát és az úszást, de leginkább a labdarúgáshoz húzott a szíve. 11 évesen már a Csepelnél rúgta a bőrt, amikor egy focimeccs alkalmával felfedezte a fiatal tehetséget Benedek Ferenc mesteredző, akinek  Balczó András is neveltje volt a sportágban.

1954-ben az ifjú Németh Ferenc a sport mellett a csepeli varrógépgyárban gyártástervezőként dolgozott. Ebben az évben látott először öttusaversenyt, amibe azonnal beleszeretett. Ennek hatására és Benedek Ferenc unszolására sportágat váltott és nem is kellett sokat várni az első felnőtt mezőnyben elért sikereire.

1955-ben már a válogatott tagja volt, az 1960-as olimpián pedig bizalmat szavaztak neki az indulásra. Bár 1959-ben egy csuklótörés miatt nem jutott ki  a világbajnokságra, egy évvel később a legnagyobb világversenyen bizonyíthatott, és meg is tette.  Egyéniben megnyerte a római nemzetközi versenyt. A Nagy Imre, Balczó András, Németh Ferenc összeállítású csapat szintén aranyérmes lett.

Ám sajnos egy évvel később az akkor még számára is ismeretlen betegsége miatt már a visszavonuláson gondolkozott. 1961-ben a moszkvai vb-n sérülése miatt volt kénytelen kiszállni a versenyből. Két évvel később szívizomgyulladást diagnosztizáltak és eltanácsolták a versenyszerű sporttól.

Természetesen a sport közelében maradt mindig. 1987 és 1990 között Kuvaitban volt edző, majd a Nemzetközi Öttusa Szövetség adminisztratív tanácsának lett a tagja. Hazatérve ismét a csepeli vívásnak szentelte magát. 1996-ban ment nyugdíjba, de tovább segítette a csepeli vívást, és új vívómester-generációt nevelt föl.

Munkásságáért 1992-ben a Csepel SC-től Aranygyűrűt kapott, 1997-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehette át. 2009-ben kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként, valamint az öttusa sportágának öregbítése, népszerűsítése területén folytatott eredményes szerepvállalásáért az akkor alapított Papp László Budapest Sportdíjban részesült. 2011-ben MOB születésnapi emlékplakettet vett át, ugyanebben az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 1998 óta Csepel díszpolgára.

Isten éltesse még nagyon sokáig!

Az M4 csatornán havonta megjelenő Öttusa Magazin 2018-ban készült interjúja Németh Ferenccel:

 

2021.04.04.

 

 

Friss hírek

Boldog születésnapot, Füredi Marianne!

Boldog születésnapot, Füredi Marianne!

Füredi Marianne, sportújságíró ma ünnepli kerek születésnapját. Füredi Marianne (többek között az MT...

Bronzérmes a junior férfi váltó, a lányok hetedikek lettek

Bronzérmes a junior férfi váltó, a lányok hetedikek lettek

A junorok világbajnokságát az egypitomi Alexandriában rendezik, melyet az első két napon váltó verse...

Közlemény – MÖSZ Iroda

Közlemény – MÖSZ Iroda

Tájékoztatjuk Önöket, hogy  2021. július 29-én és július 30-án a MÖSZ Iroda zárva tart, személyes üg...

Ötödik a vegyes váltó, a mieink az éremtábla élén

Ötödik a vegyes váltó, a mieink az éremtábla élén

Az ötödik helyen végzett a Simon Sarolta, Bereczki Richárd kettős vasárnap vegyes váltóban az oroszo...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.