Születésnapok ma
 

Hasznos napok a Kanári-szigeteken

Szerdán hazatért a magyar öttusa-válogatott a tíz napos meleg égövi edzőtáborából. A Kanári-szigeteken töltött napok jelentőségéről Martinek János férfi és Kállai Ákos női szövetségi kapitány beszélt.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt meglehetősen csonka szezont „futott” az öttusa-válogatott, a 2020-as idény utolsó felnőtt nemzetközi versenye, a február végi kairói világkupa volt, amelyen Marosi Ádám megszerezte az első helyet. A márciusi leállás, a tokiói olimpiai halasztás első hallásra megviselte a versenyzőket, akik később – a hatályos kormányrendeleteknek és szabályoknak megfelelően – visszatértek a megszokott kerékvágásba, s közel egy éve edzettek versenyek és külföldi edzőtáborozási lehetőségek nélkül. Február elején megtört a csend, a csapat elutazhatott Las Palmasba, ahol a versenyzők főként a fizikai számokra helyezték a hangsúlyt.

„A körülmények, az időjárás adott volt ahhoz, hogy a fizikai számokban sokkal jobb, intenzívebb munkát végezzünk, mint itthon. A húsz fokos melegben másként reagál az izomzat, mint mínusz tízben, sokkal nagyobb terhelést tudtunk adni a versenyzőknek, akik nagyobb intenzitással is végezték az edzéseket. Úszás-futás központú volt ez a tábor, de természetesen lehetőségünk volt a vívásra és a lövészetre is” – magyarázta Martinek János férfi kapitány, aki szerint sokan jól használták fel a mögöttük lévő egy esztendőt, még úgyis, hogy a bizonytalanság érezhetően megviselte őket.

„Látszott, hogy több versenyző esetében is az edzők visszanyúltak az alapokhoz, volt idő és lehetőség arra, hogy a technikai hibákat orvosolják a versenymentes időszakban” – tette hozzá Martinek János, aki hozzátette, a hazai időjárási körülményekhez mérten az itthon maradtak is megfelelő munkát tudtak végezni.

Kállai Ákos női szövetségi kapitány is fontos, régóta várt állomásként tekint a kanári-szigeteki táborra.

„A versenyzők nagyon rég tudtak kimozdulni, pedig ők évtizedek óta a rendszeres versenyzéshez, utazáshoz vannak szokva. Most a járvány sokadik hónapjában már mindenkinek szüksége van az új ingerre, a környezetváltozásra, hatványozottan igaz ez a sportolókra, abszolút érezhető volt, hogy a lányokra nem csak fizikailag, mentálisan is jó hatással volt ez a tábor. Ami a szakmai részét illeti, a pályaedzéseken és az uszodában mért időkkel nagyon elégedettek lehetünk, jó állapotban kezdhetik meg a szezont és emellett hasznos volt az a vívómunka is, amit a tíz nap során elvégeztek. Aminek én kifejezetten örültem: a tábor során kialakult egyfajta csapatérzés, az edzéseken egymást segítették, buzdították a lányok, ami különösen fontos, mert így lehet fejlődni, A-ból B-be jutni. A rivalizáció helye a versenypályán van.”

2021.02.18.

Friss hírek

Réti Kamilla: pozitív feszültség

Réti Kamilla: pozitív feszültség

Réti Kamilla a 10. helyen zárt a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyen, szoros versenyben har...

Utánpótlássport 2020 – megjelent a korosztály sport újabb évkönyve

Utánpótlássport 2020 – megjelent a korosztály sport újabb évkönyve

A MediaBook Kiadó – az Utanpotlassport.hu kiadója – gondozásában megjelent és már megrendelhető a ko...

Magyarország rendezi a 2021-es Világkupa-döntőt

Magyarország rendezi a 2021-es Világkupa-döntőt

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetése hétfőn bejelentette: a dél-koreai szigorú karanténszab...

Kasza Róbert ezüstérmes!

Kasza Róbert ezüstérmes!

Kasza Róbert ezüstérmes lett a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyen, ez a siker pedig azt je...

Képgaléria

Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03. New Pentathlon Format 2020.09.15.