Születésnapok ma
 

Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

Hétfőn döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: az öttusa egyéni versenyei ott lesznek a 2024-es párizsi játékok programján. Hogy miként? A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) új, 90 perces, kieséses rendszerű formában fogalmazta meg az alapokat, amelyekről Klaus Schormann, a testület elnöke adott interjút.

– Melyek voltak azok az okok, amelyek a sportágat érintő változtatáshoz vezettek? Mindenképpen szükség volt ezekre a lépésekre?
– Ezerkilencszázkilencvenhárom óta, mióta én vezetem a nemzetközi szövetséget, az UIPM a sportág fejlesztésén munkálkodik, azon, hogy vonzóvá tegye, a fiatal generációk számára fenntartsa az érdeklődést. Az UIPM szerint is szükséges a változás a média, a támogatók, a marketing és promóció szempontjából is. Tiszteletben tartva az innovációt, a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot, az öttusa igazodik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda2020 alapelveihez. Útmutatónk a „Változz, vagy megváltoztatnak” filozófia.

– Mennyire volt nehéz a sportágat új formába önteni?
– Nem volt bonyolult, a UIPM összes testülete, bizottságai és a nemzeti szövetségek is részt vettek a folyamatban.

– Mi a legnehezebb a jelenlegi helyzetben, ebben az átmeneti időszakban?
– Meggyőzni azokat a versenyzőket, akik ellentétes véleményt képviselnek. Tudjuk, hogy nehéz megélni és befogadni a változásokat, de a UIPM sportolói bizottsága segít abban, hogy javítsuk a kommunikációt a versenyzőkkel ebben a témában.

– Milyen kérdések vetődnek fel a sportolókban az újítással kapcsolatban?
– A legtöbb kérdés azzal kapcsolatos, miként biztosítjuk az öt szakág között az egyensúlyt, és hogy elegendő idő marad-e a versenyzőknek a regenerációra az elődöntő és a döntő között.

– Hogy látja, a jelenlegi változtatások garanciát adnak arra, hogy folyamatosan az olimpiai programon maradjon a sportág?
– Az olimpiai közvetítésért felelős szervezettel, a NOB sporttestületével és a médiabizottsággal folytatott megbeszélések alapján úgy látjuk, hogy jó útra lépett a sportág és a szövetség.

– A kilencvenperces lebonyolítású versenyekkel mennyivel lesz látványosabb és piacképesebb az öttusa a médiának?
– A kilencvenperces formátum lehetővé teszi, hogy mind az öt sportág szerepeljen a televízióban, és a szurkolók is végigkövethessék az eseményeket. A sportág ezáltal rövidebb, gyorsabb, érthetőbb lesz.

– Vajon kinőhetnek-e globális értelemben véve világklasszisok, sportcsillagok az öttusából a változás révén?
– A válaszom egyértelműen igen. A kilencvenperces lebonyolításnak köszönhetően a média egy szuper kirakat a versenyzők számára, akiknek ez nagy lehetőség arra, hogy megmutassák magukat a világnak.

VÉLEMÉNYEK
„A változások fontosak, hiszen azok tartják mozgásban a világot, de nem mindegy, hogy a változások milyen mértékűek. Nemcsak az öttusa, hanem az egész sportvilág is átalakulóban van, és a tradíciókkal szemben most teret nyernek olyan fogalmak, mint üzlet, brand, amelyeket annak idején a sportgazdaságtan-órán tanultam a TF-en. Nyilván vannak olyan sportágak, amelyekkel az öttusa a jelen formájában nem tudja felvenni a versenyt, ezért valóban változtatni kell. Ugyanakkor a meglátásom szerint az olimpiát nem csak a kattintásszámnak, a reklámbevételnek kellene meghatároznia ebben a pénzorientált világban, igenis meg kell őrizni az értékeket és hagyományokat. És az olimpia maga egy tradíció. Ha engem kérdeznek, az öttusában jelentkező probléma nemcsak az öttusáról szól, hanem egy sokkal nagyobb, globálisabb gondról is” – Marosi Ádám olimpiai bronzérmes öttusázó.
 „A hírek eljutnak hozzám a változásokról, de próbálok egyelőre a régi öttusára összpontosítani, hiszen jövő nyáron nekem még abban kell megméretnem magam a tokiói olimpián. Ugyanakkor a jövőbe is kell tekintenem, hiszen ki tudja, lehet, hogy még versenyzőként, lehet, hogy már edzőként érint az új öttusa. Ódzkodom a változástól, de egyetértek Valentin Belaud-val, a franciák világbajnokával, aki azt nyilatkozta, hogy nem lehetünk önzők azzal, hogy a változás elé fekszünk. Nekünk megadatott az olimpiai részvétel, én éppen a harmadikra készülök, és fiataljaink számára is meg kell őrizni ezt a csodát, ezt a nagy lehetőséget. Egyelőre nem kiforrott a versenyrendszer, sok teszt és próba kell ahhoz, hogy kialakuljon a legjobb verzió. Természetesen minden tőlünk telhetőt meg kell tenni azért, hogy versenyképes maradjon a sportágunk” – Kovács Sarolta világbajnok öttusázó.
 „A mai felgyorsult világban rendkívül kiélezett a verseny a sportágak között, ami mindenképpen változásokat generál, hiszen mindenki arra törekszik, hogy látványos, élvezhető, közönségszórakoztató programot tegyen le az asztalra. A nemzetközi szövetség a kilencvenperces versennyel belőtt egy jó irányt, bízom benne, hogy sikerül úgy finomítani a rendszert, hogy élesben is működőképes legyen. Erre a formulára fizikailag fel lehet készülni, a kérdés az, hogy a számok közötti tíz perc elegendő lesz-e arra, hogy az ember átállítsa az agyát a következő számra, megfelelően tudjon összpontosítani. De szerintem gyakorlással minden javítható. Nyilván nekem harmincévesen nehezebb lesz megélni, mint egy fiatalabb versenyzőnek, de ha ez segíti a sportágunkat, akkor maximálisan mellette vagyok” – Demeter Bence világbajnok öttusázó.

2020.12.11.

Forrás: nemzetisport.hu

Friss hírek

Boldog születésnapot, Füredi Marianne!

Boldog születésnapot, Füredi Marianne!

Füredi Marianne, sportújságíró ma ünnepli kerek születésnapját. Füredi Marianne (többek között az MT...

Bronzérmes a junior férfi váltó, a lányok hetedikek lettek

Bronzérmes a junior férfi váltó, a lányok hetedikek lettek

A junorok világbajnokságát az egypitomi Alexandriában rendezik, melyet az első két napon váltó verse...

Közlemény – MÖSZ Iroda

Közlemény – MÖSZ Iroda

Tájékoztatjuk Önöket, hogy  2021. július 29-én és július 30-án a MÖSZ Iroda zárva tart, személyes üg...

Ötödik a vegyes váltó, a mieink az éremtábla élén

Ötödik a vegyes váltó, a mieink az éremtábla élén

Az ötödik helyen végzett a Simon Sarolta, Bereczki Richárd kettős vasárnap vegyes váltóban az oroszo...

Képgaléria

Junior OB 2021 Peridot Magyar Nyílt Fedett Pályás verseny fotói U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03.