Születésnapok ma
 

Kétszeres olimpiai bajnok is vérplazmát adott!

A kétszeres olimpiai-, négyszeres világ- és egyszeres Európa-bajnok, jelenleg a férfi öttusa-válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedő Martinek János is jelentkezett az OrthoSera csapatánál és kedden reggel plazmát adott. Az ismert sportember azt követően jelentkezett donornak a www.donornakjelentkezem.hu oldalon, hogy családjával átesett a koronavírus-fertőzésen.

„Amikor megtudtam, hogy magas, majdnem 35-ös az ellenanyag szintem, az IGG-számom, rögtön jelentkeztem vérplazmaadásra, mert szerettem volna segíteni azoknak, akik súlyos állapotban vannak – szögezte le rögtön kezdésként Martinek János. – A családom többi tagjához képest nekem komolyabb tüneteim voltak, mert sajnos mind elkaptuk. Alig szokott hőemelkedésem lenni, de most három napig 38-39 fokos lázzal feküdtem. Utána egy hét hasmenés volt a kivezetés. Érdekes, hogy megmaradt a szaglásom, az ízlelésem, de összességében nagyon nem volt kellemes a betegség.”

Arra kérdésre, hogy hol kaphatta el a fertőzést, 1988 olimpiai bajnoka azt válaszolta, hogy vélhetően a válogatott vívóedzésein, ahol nagyobb terhelésnél sajnos maszk nélkül tartott edzéseket. A plazmaadás egyébként sima menet volt.

„Korábban adtam már vért, de ez kevésbé viselt meg. Semmi különös nem volt benne, félóra alatt végeztünk. Nagyon bízom benne, hogy valakinek komoly segítség lesz a most levett vérplazmám. A felgyógyulás után az első gondoltam volt, hogy segítenem kell azoknak, akik rosszabb helyzetben vannak, mint én!”

Mi is reméljük, egyben köszönjük a kiváló sportembernek az önkéntes felajánlást!  Aki átesett a koronavírus-fertőzésen a www.donornakjelentkezem.hu oldalon regisztrálhat, amennyiben segíteni kíván másoknak.

Mezei Dániel

2020.12.08.

Friss hírek

Elhalasztották a junior és ifjúsági világbajnokságot

Elhalasztották a junior és ifjúsági világbajnokságot

A nemzetközi öttusaszövetség (UIPM)  a COCID-19 járvány miatt új időpontokban tűzte ki a UIPM ifjúsá...

Elhunyt Szabó Lajos

Elhunyt Szabó Lajos

Elhunyt Szabó Lajos, üzletember, a Magyar Öttusa Szövetség egykori elnöke. Szabó Lajos 2009 és 2012...

Alekszejev Tamara és Marosi Ádám az év öttusázója 2020-ban

Alekszejev Tamara és Marosi Ádám az év öttusázója 2020-ban

Bár a világjárvány miatt a 2020-as év nem bővelkedett versenyekben, a Magyar Öttusa Szövetség szakma...

Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

Hétfőn döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: az öttusa egyéni versenyei ott lesznek a 2024-es pár...

Képgaléria

U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03. New Pentathlon Format 2020.09.15. YOG New Tetrathlon Format 2020.09.12.