Születésnapok ma
 

Isten éltesse a ma 82 éves Balczó Andrást!

Balczó András, tízszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, az öttusasport történetének egyik legnagyobb alakja, a Nemzet Sportolója ma ünnepli 82. születésnapját.

1938-ban Kondoroson született, de gyermekkorát Nyíregyházán töltötte. Már egészen kicsi korától elkezdett lovagolni, úszni és futni, így már 1957-re háromtusa országos bajnokká vált. Benedek Ferenc volt az, aki felfedezte a 17 éves fiút és Budapestre hozta öttusázni. 1963-tól 1969-ig egymás után ötször szerzett egyéni világbajnoki címet, csapatban szintén ötször volt aranyérmes. Három olimpián és tizenegy világbajnokságon 24 érmet szerzett, 13 aranyat, 9 ezüstöt és 2 bronzot, és csak neki van 3 olimpiai aranyérme.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Balczó András eredményeivel elérte azt, hogy a világon megtanulták, és tudják, hogy mi az az öttusa, itthon pedig nemzeti sporttá tette.

A Nemzeti Sportnak adott interjújában egyik kedvenc írójától idézett (Jorge Luis Borges): „»Kit érdekel az idő múlása, ha sodrában egyszer felbukkan egy eksztatikus teljes délután?«, majd hozzátette: Hogy mi ez? Maga a megérkezés. De annyit beszéltem már erről, tudja, feleslegesnek is érzem… De igen, ez olyan érzés, amiben valószínűleg el is lehetne égni. Lehet, nem is bír belőle sokat az ember, de én elmondhatom, egyszer megélhettem. Ott, a müncheni olimpián, ahol jött a csend, és felragyogott a nap.”

Isten éltesse még nagyon sokáig egészségben!

Balczó_c

2020.08.16.

Friss hírek

Elhalasztották a junior és ifjúsági világbajnokságot

Elhalasztották a junior és ifjúsági világbajnokságot

A nemzetközi öttusaszövetség (UIPM)  a COCID-19 járvány miatt új időpontokban tűzte ki a UIPM ifjúsá...

Elhunyt Szabó Lajos

Elhunyt Szabó Lajos

Elhunyt Szabó Lajos, üzletember, a Magyar Öttusa Szövetség egykori elnöke. Szabó Lajos 2009 és 2012...

Alekszejev Tamara és Marosi Ádám az év öttusázója 2020-ban

Alekszejev Tamara és Marosi Ádám az év öttusázója 2020-ban

Bár a világjárvány miatt a 2020-as év nem bővelkedett versenyekben, a Magyar Öttusa Szövetség szakma...

Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

Hétfőn döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: az öttusa egyéni versenyei ott lesznek a 2024-es pár...

Képgaléria

U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03. New Pentathlon Format 2020.09.15. YOG New Tetrathlon Format 2020.09.12.