Születésnapok ma
 

Isten éltesse a ma 82 éves Balczó Andrást!

Balczó András, tízszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, az öttusasport történetének egyik legnagyobb alakja, a Nemzet Sportolója ma ünnepli 82. születésnapját.

1938-ban Kondoroson született, de gyermekkorát Nyíregyházán töltötte. Már egészen kicsi korától elkezdett lovagolni, úszni és futni, így már 1957-re háromtusa országos bajnokká vált. Benedek Ferenc volt az, aki felfedezte a 17 éves fiút és Budapestre hozta öttusázni. 1963-tól 1969-ig egymás után ötször szerzett egyéni világbajnoki címet, csapatban szintén ötször volt aranyérmes. Három olimpián és tizenegy világbajnokságon 24 érmet szerzett, 13 aranyat, 9 ezüstöt és 2 bronzot, és csak neki van 3 olimpiai aranyérme.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke egy korábbi nyilatkozatában elmondta, hogy a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Balczó András eredményeivel elérte azt, hogy a világon megtanulták, és tudják, hogy mi az az öttusa, itthon pedig nemzeti sporttá tette.

A Nemzeti Sportnak adott interjújában egyik kedvenc írójától idézett (Jorge Luis Borges): „»Kit érdekel az idő múlása, ha sodrában egyszer felbukkan egy eksztatikus teljes délután?«, majd hozzátette: Hogy mi ez? Maga a megérkezés. De annyit beszéltem már erről, tudja, feleslegesnek is érzem… De igen, ez olyan érzés, amiben valószínűleg el is lehetne égni. Lehet, nem is bír belőle sokat az ember, de én elmondhatom, egyszer megélhettem. Ott, a müncheni olimpián, ahol jött a csend, és felragyogott a nap.”

Isten éltesse még nagyon sokáig egészségben!

Balczó_c

2020.08.16.

Friss hírek

Korábban pótolják az országos bajnokságot

Korábban pótolják az országos bajnokságot

A tervezettnél néhány nappal korábban pótolják az öttusázók márciusban elhalasztott országos bajnoks...

A New Pentathlon Format győztesei Guzi Blanka és Bőhm Csaba

A New Pentathlon Format győztesei Guzi Blanka és Bőhm Csaba

Az új formátumú öttusa verseny tegnapi dobogósai: Nök: 1. Guzi Blanka, 2. Alekszejev Tamara, 3. Réti...

Öttusa a 2023-as Európai Játékokon

Öttusa a 2023-as Európai Játékokon

2023-ban Krakkóban és Kis-lengyelországi vajdaságban rendezik meg az Európai Játékokat, melyen első...

YOG New Tetrathlon Format eredmények

YOG New Tetrathlon Format eredmények

Hétvégén lezajlott a YOG New Tetrathlon Format Tesztverseny Csepelen. A lányok versenyének helyezett...

Képgaléria

New Pentathlon Format 2020.09.15. YOG New Tetrathlon Format 2020.09.12. New Format tesztverseny a Beach Sport Fesztiválon/FOTÓK Benedek Ferenc búcsúztatása/Galéria Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020