Születésnapok ma
 

Micsoda nap! Malaczkó 80, Nyulászi 88, Földi 83, Martinek 55 éves!

Az öttusa négy kimelkedő alakja is ma, május 23-án ünnepli születésnapját.

Malaczkó István 80 éves!

Malaczkó István, aki hosszú ideig volt a Csepel, majd rövidebb ideig a BHSE edzője – ma ünnepli 80. születésnapját.

Benedek Ferenc (Főnök) tanítványa, majd jobbkeze volt még a Csepel újraindításának hőskorától kezdve. Mivel már elég korán, fiatalon edző lett, számos generáció sportolói köszönhették szakértő szemeinek, hogy az öttusában kiteljesedhettek.  Csak, hogy néhány nevet említsünk: Villányi Zsigmond, Ifj. Benedek Ferenc, Maracskó Tibor, Dobi Ljaos, Pajor Gábor, Martinek János, Madaras Ádám.

Malaczkó szedte össze ugyanis a tehetségesnek ítélt fiatalokat a sportág számára. Így került például Martinek János (kétszeres olimpiai bajnok) a csepeli klubba, Ifj. Benedek Ferenc kezei alá.

Játékos embernek ismerte minden tanítványa. Legendásak foci-partikat szervezett és a Csaszi kis medencéjében ún. doppler-játékokat (https://www.dopplerbajnoksag.hu/about.html) rendezett a tanítványainak.

„…az egész csepeli csoportot ő szedte össze, ahová én magam is jártam, s szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy volt köztünk jó néhány tehetség. Mind a Csepelben, mind a Honvédban letette a névjegyét, s mivel én magam is ebben a két egyesületben sportoltam, folyamatos volt a kapcsolatunk, ha nem is túl szoros. Bár nekem edzőm sosem volt, amikor engem kiválasztott, egyből a nevelőedzőmhöz, Ifj. Benedek Ferenchez irányított, akinél jó kezekbe kerültem. Szerintem ez a lépés az egyik legjobb döntése volt, mert úgy érzem, ha nem így történt volna, talán sohasem futom be azt a pályát, amit később a már jól ismert sikerek öveztek. – nyilatkozta Martinek János.

Ifj. Benedek Ferenc így jellemezte: „Pistát mindenki szerette, tanítványok, edzőtársak egyaránt. Ő volt az az ember, akiről rosszat nem lehetett hallani senkitől, nem volt soha sem ellensége, sem rosszakarója.”

Malaczkó István 97401700_718098462267229_1019271128901746688_n 97407053_661650298009295_5680925101793476608_n

Nyulászi András 88 éves!

Nyulászi András, tanár úr, aki téli öttusában, valamint  lesiklásban is magyar bajnok volt a Dózsa versenyzőjeként.

1958-tól  a Fáklya Egyesület utódjaként működő Pedagógus SC-t indította el. Itt  utánpótlás korú csoportot szervezett, mely csoportnak a legjobbjaival később az Újpesti Dózsa Öttusa Szakosztályát alakította újjá és alapozta meg a leendő nemzetközi sikereket.

Az Újpesti Dózsa látszott a legalkalmasabbnak az öttusa indítására, hiszen ebben az egyesületben mind az öt szám rendelkezett már saját szakosztállyal. Nyulászi majd öt évig kilincselt a különböző fórumokon, míg végül az akkori elnök, Csáki Sándor igent mondott.  Az edzői munkát Nyulászi irányította, ő vezette az úszó- és futóedzéseket is, Mizsér Jenő lövő-, Farkas László vívó-, Tóth István és Vigh Ferenc pedig lovasedző volt. Nyulászi, aki az alapítástól vezette a szakosztály szakmai munkáját, 1975-ben vált meg az Újpesti Dózsától.

Dolgozott Görögországban és Egyiptomban is, nyugdíjba vonulása óta pedig nagy figyelemmel követi a hazai és nemzetközi öttusa élet eseményeit. 2013-ban megkapta munkássága elismeréséül a  Magyar Érdemrend Lovagkeresztet.

nyulászi5

Földi László 83 éves!

A Csepel SC egykori kiváló öttusázója,  a sikeres Balczó – Németh – Földi – Fáklya csapat tagja. Tartalékként részt vett felnőtt világbajnokságokon is. Később eredményes edző , aki óriási  erőfeszítéseket tett az öttusa terhelésének objektív mérésére, mely a mai napig használatos az edzők körében.  Sokáig volt a Csepel SC edzője, majd a junior és felnőtt válogatottal is dolgozott, azonban szíve mindig csepeli maradt. A mai napig állandó vendége a csepeli és az országos öttusa rendezvényeknek is.

Földi5

Martinek János 55 éves!

A szöuli olimpián egyéniben és csapatban (Mizsér Attilával és Fábián Lászlóval)  is aranyérmes Martinek János 55. életévébe lépett. A regnáló szövetségi kapitány tornászként kezdett, majd egy úszótanfolyamon – ahogy fentebb említettük, –  Malaczkó István felfedezte és így került Ifj. Benedek Ferenc kezei alá, akinél háromtusázott.

Kiemelkedő sikerei közt 1988-ban egyéniben és csapatban (Fábián-Mizsér-Martinek) aranyérmes lett, Atlantában pedig egyéniben bronzérmes. Csapattal és váltóval két-két alkalommal nyert világbajnokságot, váltóval egyszer Európa-bajnokságot. Sokszoros magyar bajnok, egyszer a vívók közt, a párbajtőrcsapattal is a dobogó tetejére állhatott. 1982-ben igazolt át a Budapesti Honvédba. A felnőtteknél 1986-ban volt először magyar bajnok csapatban, ezt követően pedig pályafutása során még nyolc ob-aranyérmet gyűjtött, köztük az 1987-es egyéni bajnoki címet.

1999-től 2005-ig hivatásos katonaként dolgozott a Magyar Honvédségnél, illetve a Honvédelmi Minisztériumban. Leszerelése után a Zuglói Sportközponthoz került, ahol három évig sportszervezőként tevékenykedett, majd miután nyert az igazgatói pályázaton, három évig igazgatóként, aztán újabb egy évig ismét sportszervezőként dolgozott.

2013- 2017 között a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára volt, 2017 januárjától a felnőtt és junior férfi versenyzők szövetségi kapitánya.

Teljesítményének elismeréseként 1988-ban a Magyar Népköztársaság Csillagrendjével tüntették ki, 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet is. Háromszor volt a Magyar Sportújságírók Szövetsége szavazásán az Év csapatának tagja (1987, 1988, 1989), háromszor választották az év férfi öttusázójává (1988, 1994, 1996), 2004-ben elhelyezhette kézlenyomatát a Magyar Sportcsillagok Falán.

1988_martinek_erem_vagott_640x480 53

 

Isten éltesse őket sokáig!

 

 

2020.05.23.

 

https://ottusa.ute.hu/tortenet

https://www.csepel.se/hirek/foldi-laszlo-80/

http://olimpia.hu/50-eves-szoul-ketszeres-bajnoka-martinek-janos

Friss hírek

Pierre de Coubertin Ifjúsági Kupa 2022-ben

Pierre de Coubertin Ifjúsági Kupa 2022-ben

2019 elejétől a nemzetközi öttusaszövetség (UIPM) egy olyan új forma létrehozásán dolgozik az Ifjúsá...

Elmarad a UIPM kongresszus és az ifjúsági vb is

Elmarad a UIPM kongresszus és az ifjúsági vb is

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) nem rendezi meg idei kongresszusát, és a szervezet végrehajtó bi...

VERSENYKIÍRÁS LASER RUN ZÁRÓ VERSENY IDŐRENDJE 2020. JÚLIUS 25.

VERSENYKIÍRÁS LASER RUN ZÁRÓ VERSENY IDŐRENDJE 2020. JÚLIUS 25.

Ideje: 2020. július 25. Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eredményhirdetés: azonnal a helyszín...

Klasszis magyar sportolók SUP-oltak a Dunán

Klasszis magyar sportolók SUP-oltak a Dunán

Újító jelleggel csatlakozott az Ötpróba-sorozathoz a SUP sportág; ennek alkalmából rendeztek szerda...

Képgaléria

New Format tesztverseny a Beach Sport Fesztiválon/FOTÓK Benedek Ferenc búcsúztatása/Galéria Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020 Peridot Fedett pályás verseny 2020 sajtótájékoztató Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállítása