Születésnapok ma
 

A test a régi papír húszasról – egy eltévedt golyó végzett vele 1956-ban

A „legszebb alakú sportember”– tartották Hegedűs Istvánról a második világháborút követő években. A többszörös magyar bajnok öttusázó lett az új húszforintos emblematikus alakja, Kisfaludi Strobl Zsigmond pedig róla mintázta a Gellérthegyi Szabadság-szobor egyik mellékalakját, a Fáklyavivőt. Állítólag ő volt az 1954-es Rákóczi hadnagya című filmben Bitskey Tibor színész dublőre is.

Hegedűs István öttusázó modellt áll a 20 forintos bankjegy férfialakjához 1946-ban

A Fortepan gyűjteményében szereplő werkfotót Füle Mihály grafikus készítette a háborút követő óriási infláció után bevezetésre kerülő új fizetőeszköz, a forint egyik címletének tervezési munkáihoz. A húszforintos tervezésével Horváth Endrét, metszésével Nagy Zoltánt bízták meg. Az allegorikus figurát az eredetileg festőnek készülő Füle Mihály rajzolta, bár az ő neve nem szerepel az 1948 és 1992 között használatban lévő bankjegyen. Füle a címlet tervezésekor hosszasan kereste a megfelelő modellt, végül a Testnevelési Főiskolán talált rá. Az elkészült bankjegyen a test Hegedűsé, az arckép azonban stilizált. A szép testű sportember Füle visszaemlékezése szerint alaposan megfázott a hideg műteremben.

H

(Fotó: Füle Mihály / FORTEPAN)

Kisfaludi Strobl Zsigmond Hegedűsről mintázta a Gellérthegyi Szabadság-szobor (hivatalos nevén Felszabadulási emlékmű) egyik mellékalakját, a Fáklyavivőt is

Hegedűs István Nyíregyházán született 1924-ben. A jó úszó, tornász, síelő, birkózó és vízilabdás fiú Budapestre került, ahol a BSZKRT Előre versenyzője lett, majd válogatott öttusázó. 1948-ban megnyerte a magyar öttusabajnokságot, két évvel később csapatban lett aranyérmes. 1952-ben tartalékként részt vett a helsinki olimpián.

27457927_be724edd41d2c33c6e0e028b43781403_wm

(Fotó: Sattler Katalin / FORTEPAN)

A Lenin (ma Teréz) körút és a Szófia (ma Dohnányi Ernő) utca sarka 1956-ban

A kedvenc lova után Fityulaként emlegetett Hegedűs 1956-ban a Vasas úszóedzője volt. A forradalom kitörése utáni napon az egyik kollégájával az uszodába indultak Szófia utcai lakásáról, hogy hazaküldjék az edzésre érkező gyerekeket.

4

(Fotó: Pesti Srác / FORTEPAN)

A Lenin (ma Teréz) körút az Oktogon felől a Szófia (ma Dohnányi) utca felől nézve 1956-ban

Útközben, a Nagykörút és a Szófia utca sarkán egy könyvégetéshez kiérkező ÁVO-s csapat eltévedt golyója eltalálta, és a sérülésbe belehalt. Először egy közeli, Izabella utcai bérház udvarán temették el.

5

(Fotó: Pesti Srác / FORTEPAN)

Könyvégetés, össztánc és a ruszkiknak szóló üzenet a körút és a Szófia utca sarkán 1956-ból

Hegedűs holttestét 1957 tavaszán kihantolták, és a Kerepesi úti temetőben helyezték végső nyugalomra. Alakját a papír húszforintos a kilencvenes évekig őrizte, a Gellérthegyi Fáklyavivő pedig a mai napig.

6

(Fotó: Pesti Srác / FORTEPAN)

Friss hírek

Elhalasztották a junior és ifjúsági világbajnokságot

Elhalasztották a junior és ifjúsági világbajnokságot

A nemzetközi öttusaszövetség (UIPM)  a COCID-19 járvány miatt új időpontokban tűzte ki a UIPM ifjúsá...

Elhunyt Szabó Lajos

Elhunyt Szabó Lajos

Elhunyt Szabó Lajos, üzletember, a Magyar Öttusa Szövetség egykori elnöke. Szabó Lajos 2009 és 2012...

Alekszejev Tamara és Marosi Ádám az év öttusázója 2020-ban

Alekszejev Tamara és Marosi Ádám az év öttusázója 2020-ban

Bár a világjárvány miatt a 2020-as év nem bővelkedett versenyekben, a Magyar Öttusa Szövetség szakma...

Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

Jó útra lépett a sportág – Klaus Schormann

Hétfőn döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság: az öttusa egyéni versenyei ott lesznek a 2024-es pár...

Képgaléria

U24 Európa-bajnokság 2020 Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.04. Nu Skin Felnőtt OB  – 2020.10.03. New Pentathlon Format 2020.09.15. YOG New Tetrathlon Format 2020.09.12.