Születésnapok ma
 

A test a régi papír húszasról – egy eltévedt golyó végzett vele 1956-ban

A „legszebb alakú sportember”– tartották Hegedűs Istvánról a második világháborút követő években. A többszörös magyar bajnok öttusázó lett az új húszforintos emblematikus alakja, Kisfaludi Strobl Zsigmond pedig róla mintázta a Gellérthegyi Szabadság-szobor egyik mellékalakját, a Fáklyavivőt. Állítólag ő volt az 1954-es Rákóczi hadnagya című filmben Bitskey Tibor színész dublőre is.

Hegedűs István öttusázó modellt áll a 20 forintos bankjegy férfialakjához 1946-ban

A Fortepan gyűjteményében szereplő werkfotót Füle Mihály grafikus készítette a háborút követő óriási infláció után bevezetésre kerülő új fizetőeszköz, a forint egyik címletének tervezési munkáihoz. A húszforintos tervezésével Horváth Endrét, metszésével Nagy Zoltánt bízták meg. Az allegorikus figurát az eredetileg festőnek készülő Füle Mihály rajzolta, bár az ő neve nem szerepel az 1948 és 1992 között használatban lévő bankjegyen. Füle a címlet tervezésekor hosszasan kereste a megfelelő modellt, végül a Testnevelési Főiskolán talált rá. Az elkészült bankjegyen a test Hegedűsé, az arckép azonban stilizált. A szép testű sportember Füle visszaemlékezése szerint alaposan megfázott a hideg műteremben.

H

(Fotó: Füle Mihály / FORTEPAN)

Kisfaludi Strobl Zsigmond Hegedűsről mintázta a Gellérthegyi Szabadság-szobor (hivatalos nevén Felszabadulási emlékmű) egyik mellékalakját, a Fáklyavivőt is

Hegedűs István Nyíregyházán született 1924-ben. A jó úszó, tornász, síelő, birkózó és vízilabdás fiú Budapestre került, ahol a BSZKRT Előre versenyzője lett, majd válogatott öttusázó. 1948-ban megnyerte a magyar öttusabajnokságot, két évvel később csapatban lett aranyérmes. 1952-ben tartalékként részt vett a helsinki olimpián.

27457927_be724edd41d2c33c6e0e028b43781403_wm

(Fotó: Sattler Katalin / FORTEPAN)

A Lenin (ma Teréz) körút és a Szófia (ma Dohnányi Ernő) utca sarka 1956-ban

A kedvenc lova után Fityulaként emlegetett Hegedűs 1956-ban a Vasas úszóedzője volt. A forradalom kitörése utáni napon az egyik kollégájával az uszodába indultak Szófia utcai lakásáról, hogy hazaküldjék az edzésre érkező gyerekeket.

4

(Fotó: Pesti Srác / FORTEPAN)

A Lenin (ma Teréz) körút az Oktogon felől a Szófia (ma Dohnányi) utca felől nézve 1956-ban

Útközben, a Nagykörút és a Szófia utca sarkán egy könyvégetéshez kiérkező ÁVO-s csapat eltévedt golyója eltalálta, és a sérülésbe belehalt. Először egy közeli, Izabella utcai bérház udvarán temették el.

5

(Fotó: Pesti Srác / FORTEPAN)

Könyvégetés, össztánc és a ruszkiknak szóló üzenet a körút és a Szófia utca sarkán 1956-ból

Hegedűs holttestét 1957 tavaszán kihantolták, és a Kerepesi úti temetőben helyezték végső nyugalomra. Alakját a papír húszforintos a kilencvenes évekig őrizte, a Gellérthegyi Fáklyavivő pedig a mai napig.

6

(Fotó: Pesti Srác / FORTEPAN)

Friss hírek

Micsoda nap! Malaczkó 80, Nyulászi 88, Földi 83, Martinek 55 éves!

Micsoda nap! Malaczkó 80, Nyulászi 88, Földi 83, Martinek 55 éves!

Az öttusa négy kimelkedő alakja is ma, május 23-án ünnepli születésnapját. Malaczkó István 80 éves!...

Tokió 2020: 12 hét alatt találnak gazdára az öttusázók kvótái

Tokió 2020: 12 hét alatt találnak gazdára az öttusázók kvótái

Egy 12 hetes időszakban, 2021. március 24. és június 13. között találnak majd gazdára – a többi közö...

Hogyan tovább, magyar sport?

Hogyan tovább, magyar sport?

Élő online konferencia a koronavírus-járvány hatásairól, a szakmai és gazdasági kilátásokról  ...

Radosza Mihály 96 éves

Radosza Mihály 96 éves

Radosza Mihály ma 96! éves. Az UTE Öttusa Szakosztályának vezetője, majd a Magyar Öttusa Szövetség a...

Képgaléria

Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020 Peridot Fedett pályás verseny 2020 sajtótájékoztató Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállítása Évzáró 2019 Diapolo Elit Bajnokság fotói