Születésnapok ma
 

Vitéz Somogyi Endre altábornagy feltűnő megállapításai a ludovikások öttusa versenyéről…

Képes Sport 1943. augusztus 17.

 

A Honvéd vezérkar Főnöke vándordijat irt ki a tisztképzó iskolák közötti öttusa versenyre. A Ludovika, a Bólyai műszaki akadémia és a kassai repülő akadémia csapatai álltak sorompóba az értékes vándordíjért. Három napon át tartott a verseny, amelynek színvonalát emelte, hogy azon az országos öttusa keret tagjai is elindultak. Itt már a tereplovaglás helyett bevezették a terep-kerékpározást, mert ez jobban megfelel a korszerű hadászati követelményeknek.
Sok tehetséges öttusázó bukkant fel az első összecsapás alkalmával és nincs messze az idő, amikor ezek a fiatal tisztek gondjaikra bízott legénység keretében is megvalósíthatják az ilyen összeállítású versenyeket.
A győzelmet a Ludovika akadémia első csapata szerezte meg csekély pontkülönbséggel a Bólyai műszaki akadémia előtt, míg egyénileg Klekfalvy (Bólyai akadémia) győzedelmeskedett Bánky (Ludovika) felett.
A versenyekről vitéz Somogyi Endre altábornagy a díjkiosztás alkalmával a következőket mondotta:
– Sehol sem találjuk azt a nagy küzdelmet, mint éppen az öttusában, ami a legtökéletesebben felel meg a katonának és a legközelebb áll hozzá. Sokan azt gondolják, hogy ehhez csak tehetség kell. Tévednek: az öttusában csak a szorgalom, a munka és a kitartás viheti győzelemre a versenyzőket.
— A legnehezebb szám a terepfutás. Itt domborodott ki a legjobban az a küzdelem, ami jellemzője az öttusának. Annak ellenére, hogy két percenként indultak a versenyzők, mégis hallatlan szívósság kell ahhoz, hogy célba érjenek. Különösen azoknak, akik még nincsenek szokva a középtávfutáshoz. A kerékpárversenyt egész újszerűen rendezték meg. Az ismeretlen terepen a versenyzőknek nemcsak erőkifejtést kellett végezniük, hanem az agyukkal is gondolkoztak, mer a térképvázlet, — amelyen kizárólag a két ellenőrző állomás helyét rajzoltuk be csupán a tájékozást szolgálta. Itt a versenyzőknek maguknak kellett eldönteni, vajon melyik a kedvezőbb útvonal számukra. Igaz, sokan eltévedtek, viszont a győztes pontosan eltalálta azt a legrövidebb utat, amelyet meg is jelölhettünk volna a terepen. A vívás ebben a formájában labilis versenyszám, hiszen csak egy tussra ment a győzelem. Itt is sokat kell gyakorolni. Nem kell ehhez iskolázott vívómesterek tömege, elegendő egy rongycsomót felkötve szurkolni, meglátják, milyen csodálatos eredményeket fognak elérni.

A pisztolylövésben olyan fegyelmezettséget tapasztaltam, ami ritkaság. Ez a lőfegyelem legyen az alapja további munkájuknak. Jól úszni csak az tud, aki sokat gyakorol. Ez volt az öttusa leggyengébb száma. Sehol a világon öt perc körüli eredménnyel nem boldogulhatnak.
— Örömmel állapítom meg, hogy mind a három akadémia tisztképzősei győztesek. A Ludovikások győzelme papíron is áll, az erkölcsi győzelmet a Bólyai műszaki akadémikusoknak adnám, de kiváló teljesítményt értek el a repülősök is, mert ne feledjük el, hogy távol a fővárostól nem állnak korlátlanul rendelkezésükre a korszerű edzési lehetőségek. Sok tehetséget láttam, ezeket nem fogom szem elől téveszteni, csak az a fontos — és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni —, hogy minél többet gyakoroljanak.
Ezután kiosztotta a díjakat a győzteseiknek. Külön díjjal tüntette ki a versenyeken résztvevő vitéz nagybarnaki Farkas Ferenc altábornagyot, a Ludovika volt parancsnokát és Sáska Elemér vezérkari ezredest, aki a távozó Farkas altábornagy helyett veszi át a Ludovika parancsnokságát. A versenyeken ott volt még vitéz Nagy Gábor vezérőrnagy, a Bólyai műszaki akadémia parancsnoka, vitéz Grassy Józsetf vezérőrnagy és kíséretükben több magasrangú katonatiszt.
Befejezésül vitéz nagybarnaki Farkas Ferenc altábornagy köszönte meg a versenyzők férfias küzdelmét és kifejezést adott annak a reményének, hogy az értékes tiszteletdíjak és az erkölcsi sikerek további szorgalmas munkára buzdítják majd a tisztképző akadémiák hallgatóit.
KÉpessport1

Friss hírek

Laser Run eredmények – júliusi 1. szakasz

Laser Run eredmények – júliusi 1. szakasz

Laser Run eredmények  a 2020.07.02-07.13 és 2020.07.25 időszakokra – 1. szakasz Eredmények...

Törölték az idei, székesfehérvári öttusa Eb-t

Törölték az idei, székesfehérvári öttusa Eb-t

Nem rendezik meg idén az öttusázók Európa-bajnokságát, melyet eredetileg június-július fordulóján bo...

Elhalasztották a juniorok vb-jét is

Elhalasztották a juniorok vb-jét is

A szeniorok idei, győri masters világbajnokságának múlt heti törlése után a juniorok vb-jét is elhal...

Laser Run Felmérő 2. szakasz /Eredmények

Laser Run Felmérő 2. szakasz /Eredmények

2020. június 24-28. közötti időszak Laser Run eredményei Eredmény 2020.06.26....

Képgaléria

Benedek Ferenc búcsúztatása/Galéria Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020 Peridot Fedett pályás verseny 2020 sajtótájékoztató Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállítása Évzáró 2019