Születésnapok ma

Magyar ezüst a nyitónapon

Egy hónappal ezelőtt, a bathi Európa-bajnokságon harmadik lett Barta Luca és Réti Kamilla párosa, Budapesten, a Kincsem Parkban ma kezdődött világbajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel a magyar páros. Magyar ezüsttel indult a hazai rendezésű vb!

Magyar szempontból jobban nem is indulhatott volna a világbajnokság: Barta Luca és Réti Kamilla duója az előkelő második helyen zárt a női váltóversenyben. A két versenyző remek vívással alapozta meg a napot, mindketten 15 győzelemmel és 9 vereséggel hagyták el a pástot, amellyel a második helyről várhatták a folytatást. Az úszás, valamint a bónuszvívás során is sikerült megőrizniük a dobogós helyüket, majd a délutáni lovaglás során a mezőny legjobb eredményét nyújtva (mindössze 3 pont levonást kaptak időtúllépésért) az első helyre ugrottak a dél-koreai váltó elé. A napot záró laser run során két másodperces előnnyel rajtolhattak az üldözőik előtt, s bár a dél-koreaiakat lerázták magukról, a mexikóiak két kiváló futóját nem tudták maguk mögött tartani, s a magyar szurkolók buzdítása közepette az előkelő második helyen végeztek.

„Én részemről kiegyeztem volna egy ilyen eredménnyel a világbajnokság rajtja előtt. Ennél többet nem tudtam volna kiadni magamból. A vívásunkkal nagyon elégedett vagyok és valójában az egész napi teljesítményünkre büszkék lehetünk Kamillával, akivel ismét bebizonyítottuk, hogy jó párost alkotunk” – mondta Barta Luca, aki arról is elárult egy titkot, hogy mitől jó ennyire ez a duó. – A válogatott riói edzőtáborában barátkoztunk igazán össze Kamillával, abszolút tudjuk, hogy mikor, mit kell mondanunk vagy esetleg mit nem kell mondanunk a verseny során. Tudjuk egymást húzni és biztatni a verseny során.”

„Ami fontos, hogy nem görcsöljük túl a versenyt, bár azért én rettenetesen izgultam a vívás, és most a futás előtt is. De ha nem megy, nem toljuk le egymást, tényleg csapatként működünk” –  tette hozzá Réti Kamilla.

A másik magyar páros, Guzi Blanka és Simon Sarolta is nagyot ment a nap végén, ők az ötödik helyet szerezték meg a versenyben.

„Ennél többet tudunk, ezúttal sajnos nem sikerült kihozni magunkból a maximumot – mondta Guzi Blanka. – A vívásban elég nagy hátrányba kerültünk, abban maradt bőven, a lovaglás és a kombinált szám ezzel szemben jól ment. Bízom benne, hogy kapunk még lehetőséget arra, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek együtt.”

A születésnapját éppen ma ünneplő Simon Sarolta is csalódott volt kicsit, a hazai pálya, a hazai közönség viszont nagyon feldobta: „Ösztönzően hatott, hogy lovaglás és futás közben is hallottuk a magyar szurkolókat – a barátok, családtagok mind itt voltak. A hazai világversenyeim eddig nem sikerültek jól, de szerencsére ezt most ki tudtam zárni.”

S hogy miként értékelt Kállai Ákos szövetségi kapitány? Nos, szerinte nagy tett, hogy az Eb-bronzérem után a Réti, Barta kettős világbajnoki ezüstérmet szerzett. „Vívásban és lovaglásban kifejezetten jól teljesítettek a lányok, a kombinált számban pedig annak ellenére érett, tapasztalt versenyzők benyomását keltették, hogy Luca épphogy belépett a felnőttmezőny előszobájába. A hangos szurkolás feldobta a lányokat, pedig nincsenek hozzászokva. Guzi Blanka és Simon Sarolta teljesítményén még érződött a rutin hiánya, az utolsó számban tizenkilencre húztak lapot, de akkor már behozhatatlan volt a top három előnye.”

A győzelmet tehát a Mariana Arceo, Mayan Oliver mexikói kettős szerezte meg, amely örömében sikoltozva ünnepelt a dobogó legfelső fokán – ők biztosan örökre a szívükbe zárják Budapestet, és a Kincsem Parkban zajló világbajnokságot.

 

UIPM Öttusa- és Laser Run-világbajnokság

Öttusa női váltó: 1. Mariana Arceo, Mayan Oliver (Mexikó) 1338 pont, 2. Réti Kamilla, Barta Luca (Magyarország) 1329 p., 3. Unju Kim, Mina Jeong (Dél-Korea) 1326 p., … 5. Simon Sarolta, Guzi Blanka (Magyarország) 1303 p.

 

 

Fotó: Buza Virág

2019.09.02.

Friss hírek

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre 2019/2020. tanév I. félév

JELENTKEZÉSI FELHÍVÁS a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogramban való részvételre 2019/2020. tanév I. félév

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj (a továbbiakban: ösztöndíjprogram) a Kormány által alapított ösztö...

Lovasképesítő vizsga- 2019. október 10.

Lovasképesítő vizsga- 2019. október 10.

„B” szintű lovas képesítő időpont: 2019. október 10. csütörtök helyszín: Tattersal Nemzeti Lovarda r...

60 esztendős a bányászváros olimpikonja

60 esztendős a bányászváros olimpikonja

Kilenc éves kora óta képtelen elszakadni a pásttól, a magyar öttusázók pedig legalább annyit köszönh...

Elit Bajnokság – egyéni és váltó nevezési lista

Elit Bajnokság – egyéni és váltó nevezési lista

2019 Elit egyéni 2019 Elit váltó 2019 Laser Run Elit   A tervezett program: 2019. október 5. sz...

Képgaléria

UIPM Laser Run Világbajnokság 2019 mix váltó UIPM Laser Run Világbajnokság 2019 férfi egyéni UIPM Laser Run Világbajnokság 2019 női egyéni UIPM Öttusa-világbajnokság 2019- mix váltó UIPM Öttusa-világbajnokság 2019- férfi döntő