Születésnapok ma
 

A Kincsem Parkban lesz az öttusa-világbajnokság

Szeptember 2. és 8. között a nézők számára is jól követhető módon, egy közös helyszínen rendezik meg az olimpiai kvalifikációs versenyt.

Gallai István, a hazai sportági szövetség (MÖSZ) főtitkára a 150 nappal a rajt előtt rendezett pénteki sajtótájékoztatón erősítette ezt meg azután, hogy jó darabig úgy volt, a Margitszigetre kerül át a verseny. Mint mondta, több akadály merült fel a fővárossal történt egyeztetések során, emiatt született a döntés, hogy mégis a Kincsem Parkban lesz a világbajnokság.

_INM2284

Emlékeztetett rá, a magyar és a nemzetközi (UIPM) szövetségnek is van egy olyan törekvése, hogy ne csak egy viszonylag szűk réteget mozgasson meg a versenyekkel, ebből a szempontból az 1999-es, nagy sikerű vb helyszíne, a főváros szívében megfelelő lett volna, de végül kiderült, nem lehet ott megrendezni az idei vb-t.

Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség (UIPM) elnöke, aki az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Vörös Zsuzsannával leleplezte a vb-ig visszaszámláló órát, kiemelte: biztos abban, hogy sikeres lesz a világbajnokság, már csak azért is, mert – mint azt megjegyezte –sehol másutt nem vállal annyi volt öttusázó szerepet a sportág irányításában és a versenyek szervezésében, mint Magyarországon.

_INM2415

„A magyar öttusa nagyon fontos pillére a sportágnak férfi és női vonalon egyaránt. A nemzetközi szövetség nagyon örül annak, hogy itt lehetünk ezen a helyszínen” – hangsúlyozta a Kincsem Parkban tartott sajtóeseményen, melyen felidézték a korábbi, budapesti vb-ket. A magyar fővárosban 1954-ben, 1969-ben, 1979-ben és 1989-ben férfi világbajnokságot, 1992-ben nőit rendeztek, 1999-ben és 2008-ban pedig már mindkét nem versenyzői indultak.

Schormann elmondta, a UIPM-nek az a célja, hogy a nézők egy székből végigkövethessék a versenyeket, ami itt meg fog valósulni.

Gallai István a konkrét kialakításra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy mobilmedencét építenek a lelátó elé, és az úgynevezett bónuszvívásnak a pástja is ott kap majd helyet.

Schormann azt is megemlítette, hogy most először zajlik majd az öttusával párhuzamosan laser-run (lézerlövészetes futás) világbajnokság is, emiatt a korábbiaknál nagyobb méretű lesz a sportág idei fő eseménye.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke arról beszélt, hogy most a tét még nagyobb, mint más világbajnokságokon, mert ez az olimpiai kvalifikációs sorozat része.

A vb-n a férfiaknál és a nőknél is három tokiói kvóta talál gazdára.

„Nem biztos, hogy ez jó, mert az öttusacsaládnak a legnagyobb eseménye a világbajnokság, melyen elsősorban az a fontos, hogy az hogyan sikerül, milyen eredmények születnek rajta” – vélekedett, hozzátéve, hogy ezúttal persze olimpiai szemüvegen keresztül is tekintenek rá. Hozzátette: a MOB teljes mellszélességgel áll a világbajnokság mögött, és a lebonyolításhoz minden segítséget megad.

_INM2351

Sárfalvi Péter helyettes államtitkár elmondta, a kormány céljának megfelelően az államtitkárságnak az egyik legfontosabb feladata, hogy minél több versenyt hozzon Magyarországra. Az utóbbi években folyamatosan nő a hazai viadalok száma, de az idei év e tekintetben kiemelkedő lesz. „Nagyon nagy sikernek tartom, hogy Budapest ismét öttusa-világbajnokságot rendezhet” – hangsúlyozta a korábbi négyszeres világbajnok öttusázó, hozzátéve, hogy minden feltétel adott a sikeres lebonyolításhoz.

_INM2325

A sajtótájékoztatón korábbi és jelenlegi sikeres versenyzők is megjelentek, így Vörös Zsuzsanna mellett Balogh Gábor, Kállai Ákos, Martinek János, Alekszejev Tamara, Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Demeter Bence és Kasza Róbert. Utóbbit 33. születésnapja alkalmából tortával köszöntötték fel.

Forrás: MTI

Fotó: Buza Virág

2019.04.05.

Friss hírek

Laser Run eredmények – júliusi 1. szakasz

Laser Run eredmények – júliusi 1. szakasz

Laser Run eredmények  a 2020.07.02-07.13 és 2020.07.25 időszakokra – 1. szakasz Eredmények...

Törölték az idei, székesfehérvári öttusa Eb-t

Törölték az idei, székesfehérvári öttusa Eb-t

Nem rendezik meg idén az öttusázók Európa-bajnokságát, melyet eredetileg június-július fordulóján bo...

Elhalasztották a juniorok vb-jét is

Elhalasztották a juniorok vb-jét is

A szeniorok idei, győri masters világbajnokságának múlt heti törlése után a juniorok vb-jét is elhal...

Laser Run Felmérő 2. szakasz /Eredmények

Laser Run Felmérő 2. szakasz /Eredmények

2020. június 24-28. közötti időszak Laser Run eredményei Eredmény 2020.06.26....

Képgaléria

Benedek Ferenc búcsúztatása/Galéria Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020 Peridot Fedett pályás verseny 2020 sajtótájékoztató Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállítása Évzáró 2019