Születésnapok ma

Bretz Gyula: az út hosszú, de az irány kiváló!

A MÖSZ elnöke bízik benne, hogy a címvédő női világbajnok csapat idén elnyeri az Év csapata díját

Az ünnepi időszak az ajándékok vásárlásán túl mindig az évértékelésekről is szól. A mai, igencsak rohanó világban nagyon fontos, hogy megálljunk egy-egy pillanatra és ilyenkor érdemes húzni egy vonalat és megnézni, hogy mi történt a vonal alatti múltban és mi következik a vonal feletti közeljövőben. A Magyar Öttusa Szövetség elnökét, Bretz Gyulát az ünnepi készülődés közepette kértük egy kis évértékelésre.

 • Kezdjük a talán legfontosabb területtel. Milyennek ítéli meg a 2017-es esztendőt a sport és az eredmények területén?
 • Nagyon intenzív év volt. Rengeteg verseny, nagyon sok komoly kihívás és feladat várt a sportolókra és az edzőkre, kapitányokra, vezetőkre. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű a feladat, de úgy gondolom, hogy minden területen felnőttünk a velünk szemben támasztott elvárásokhoz. Nagyon nagy eredménynek tartom, hogy versenyzőink hetvenkét alkalommal voltak az első hat között a nagy nemzetközi versenyeken és negyvenháromszor állhattak fel a dobogóra. A szakmai munkát dicséri az is, hogy az utánpótláskorú sportolóink, nők és a férfiak is nagyjából egyenlő arányban osztoztak a sikereken.
 • Ki kell emelni valamelyik sikert a szezonból?
 • Kiemelni nem kell, hiszen számunkra minden győzelem, komoly teljesítmény és fejlődés rendkívül fontos. Persze, többek között a női csapat címvédése a kairói világbajnokságon hatalmas siker. Az erős mezőny, a drámai küzdelem és természetesen a címvédés miatt is. De Alekszejev Tamara világkupa döntős győzelme, vagy Földházi Zsófia, Kovács Sarolta VB és Eb ezüstje, valamint Kasza Róbert elképesztő teljesítménye is megsüvegelendő. De azért nem szeretnék kiemelni senkit, mert minden siker a felnőtteknél és az utánpótlásban ugyanolyan fontos és nem lenne jó, ha valakit kifelejtenék.
 • Hiányérzet is van?
 • Talán nem is hiányérzet, de fontos tapasztalat számunkra, hogy a formaidőzítésre óriási hangsúlyt kell fektetnünk. Úgy érzem, hogy voltak hullámzások a szezonban. A forma stabilizálása nagy kihívást és komoly célt jelent a 2018-as esztendőre vonatkozóan.
 • Milyen volt globálisan az öttusa idei éve?
 • Érdekes, hogy sok területen tapasztalható fejlődés, de szerencsére látják a problémákat is a nemzetközi szervezet vezetői. A tbiliszi konferencián nagyon sok felvetés és előremutató egyeztetés zajlott például arról, hogy a lovas képzést hangsúlyosabbá kell tenni a sportágban. Ehhez az is kell, hogy a versenyrendezők megfelelő minőségű lóállománnyal rendelkezzenek, hiszen amennyiben ez nem adott, akkor hiába ülnek a legjobb tudású lovasok a nyeregben, mert esélytelenek lesznek a jó teljesítményre. Szerencsére mi azért nem állunk rosszul az egyéni képességek terén, és kimondottan jól állunk a lóállománnyal kapcsolatban. Fontos döntés a jövőre nézve az is, hogy világbajnokságot is rendeznek majd az U17-es korosztálynak, ahol eddig a nagy nemzetközi versenyek közül a vb hiányzott. Az pedig szintén egy hangsúlyos törekvés, hogy a vegyes váltók versenyeit is kiemelten kezelik a jövőben is, mert vonzerőt és nagy érdeklődést hoz a sportágnak.
 • A sportdiplomácia, a sportdiplomáciánk is jól teljesített…
 • Büszkék lehetünk a nemzetközi szövetségben szerepet vállaló szakembereinkre, valamint arra is, hogy a székesfehérvári junior világbajnokság lett 2017-ben a legjobban rendezett verseny. Az elismerés mellett, a magyarországi rendezésekbe vetett bizalom  eredményeképpen az is hivatalossá vált, hogy 2019-ben hazánk a Felnőtt Öttusa Világbajnokságot és azzal párhuzamosan a Laser Run világbajnokságot is megrendezheti Budapesten.
 • A közeljövő legfontosabb feladata?
 • Nos, rengeteg feladatunk van. Komoly nagy nemzetközi és hazai versenyeket kell magas színvonalon megrendeznünk. Szeretném, ha százszázalékosan lefedné az öttusa Magyarországot. Vannak nagyon jól működő régióink, de vannak olyan területek, ahol meg kell kezdenünk, vagy folytatnunk kell az építkezést, a tömegesítést.
 • Tele van ambíciókkal, amit nagyon jó hallgatni. Milyen sikerrel indulhat a 2018-as esztendő?
 • Induljon mondjuk azzal, hogy a magyar sportújságírók szavazásán a női csapat elhódítja az Év Csapata díjat. Nagyon nagy siker lenne ez a versenyzők és a sportág számára is. Megérdemelnék és hatalmas motivációt jelentene számukra a nagyon keménynek ígérkező szezon előtt.

2017.12.22.

Friss hírek

Földes Frici 2018 végén nyugdíjba vonul

Földes Frici 2018 végén nyugdíjba vonul

A hosszú idő óta Angliában edzősködő, Földes Frigyes, becenevén Frici, 19 év után, 2018 végén nyugdí...

Lovas képesítő vizsga eredménye

Lovas képesítő vizsga eredménye

A 2018. október 16-án tartott lovas képesítő vizsgán tíz jelentkező közül heten megkapták a rajtenge...

Bőhm Csaba 20. lett a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián

Bőhm Csaba 20. lett a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián

Az Ifjúsági Olimpia első napján a körvívás Bőhm Csabának sajnos nem sikerült túl jól. 23 asszóból mi...

Gulyás Michelle bronzérmet nyert az Ifjúsági Olimpián Buenos Airesben

Gulyás Michelle bronzérmet nyert az Ifjúsági Olimpián Buenos Airesben

Az olimpiai programnak megfelelően  a körvívás külön napon zajlott le a többi számtól. Ekkor Michell...

Képgaléria

Diapolo Elit Bajnokság 2018, Győr Laser Run VB-Dublin 2018 CISM 46. Katonai Öttusa VB 2018 Coubertin nap Csepelen 2018 Felnőtt Öttusa VB 2018