Születésnapok ma

Elhunyt Kisgyörgy Lajosné, Baba néni

Tegnap éjjel, életének 104. évében elhunyt Kisgyörgy Lajosné, Baba néni, egykori sportlövő.

Kisgyörgyné Fedor Magda 1914. január 14-én született, a Vas megyei Pinkaszentkirályiban, ötödik, legkisebb gyermekként – ekkortól ragadt rá a „baba” becenév, és így a lövészek közt is a mindenki által szeretett „Baba-néni”-ként tisztelték őt.

Iskoláit Szombathelyen végezte, és kezdetben a műkorcsolyázás, meg a tenisz volt a sportága.

Ez utóbbiban még megyei bajnokságot is nyert a fiatal lányok közt, az SZSE színeiben, – ahol a világhírű Asbóth József is teniszezett.

A  teniszpályán ismerte meg 1932-ben a fiatal repülő-főhadnagyot, Kisgyörgy Lajost, akihez nemsokára nőül is ment.

Férje a helyi öttusa csapatban versenyzett, és általa került le először a lőtérre, ahol kipróbálva a pisztolylövést, és olyan tehetségesnek bizonyult, hogy 25 évesen, 1939-ben elkezdte űzni.

Először Székesfehérvárra költöztek, – itt már női rekordot is és Országos Bajnoki címet ért el, majd Budapestre kerülve a Műegyetem Lövészklub tagja lett, a háború végéig.

1945 után Kisgyörgy Lajos megalakította a Budapesti Honvéd Egyesület lövész szakosztályát, és Baba néni ennek megszakítás nélkül 30 évig volt a sportlövő versenyzője, azaz 60 évesen is aktívan versenyzett még.

E hosszú sportpályafutása alatt 123 Országos Bajnoki címet szerzett, a puskás ( lég,- kisöbű,-standard,- nagyöbű ) versenyszámokban – különböző testhelyzetekben ( fekvő, álló, térdelő, összetett ) és a pisztolyos ( légpisztoly, standard-pisztoly ) számokban.

Közülük 68 egyéni bajnokság – a legbüszkébb a férfiak közt elért térdelő testhelyzetű bajnokságára, ahol országos rekordot is tartott hosszú ideig. A többi pedig csapatbajnoki érem.

Sokszoros magyar válogatottként több Európa- és Világbajnokságon indult, ahol egyéniben és a női csapatban is dobogós helyezéseket ért el, nyert ezüst- és bronzérmeket.

Sajnos, Olimpián az ő idejében még nem volt női sportlövő versenyszám, ezért ez kimaradt.

Kisgyörgy Lajos, a férj a sportlövők szövetségi kapitánysága mellett az öttusázók pisztolyos edzője is volt, így felesége gyakran „helyettesítette” őt, és foglalkozott a híres válogatott ( Balczó, Móna, Török, ) pisztolyos felkészítésével… akik inkább „Gyuri néninek” szólították.

Aktív versenyzői pályafutását követően nem szakadt el a lövészettől, hanem edzőséget vállalt, több egyesületnél is, tehetséges tanítványok sorát nevelve: a KSI ( Központi Sport Iskola ) a

Zalka S.E. ( Zalka Máté katnai műszaki főiskola lövész-klubja ) az Óbuda Lövész Egyesület színeiben, végül – 88 éves korában is – társadalmi munkában foglalkozott az Igazságügyi Minisztérium Duna Lövészklubjának fiataljaival.

A sportlövészet mellett végig megmaradt a síelés sportágának szerelmeseként is, még 90 éves kora után is hódolva szenvedélyének.

Mindkét gyermeke ifj.Kisgyörgy Lajos és Kisgyörgy Magda is eredményesen folytatta a lövészsportot.

Unokája, Kisgyörgy Gergely pedig a magyar teniszsport kiemelkedő alakja.

„Baba néni” nem csak a magyar sportlövészet egyik meghatározó személyisége, aki együtt versenyzett szinte valamennyi lövész olimpiai bajnokunkkal, hanem ennek az időszaknak a megörökítője is, hiszen közismert anekdotázó kedvében sok-sok lövész-történetet mesélt és jegyzett le, az elmúlt több mint fél évszázadból.

95 éves korában a MOB Fair-play Életmű-díját vehette át, sportpályafutás elismeréseként.

 

Nyugodjon békében!

kisgyorgylajosné

2017.12.09.

Forrás:http://archive.hunshooting.hu/index.php/hirek/3531-baba-neni-100-eves

 

Friss hírek

Földes Frici 2018 végén nyugdíjba vonul

Földes Frici 2018 végén nyugdíjba vonul

A hosszú idő óta Angliában edzősködő, Földes Frigyes, becenevén Frici, 19 év után, 2018 végén nyugdí...

Lovas képesítő vizsga eredménye

Lovas képesítő vizsga eredménye

A 2018. október 16-án tartott lovas képesítő vizsgán tíz jelentkező közül heten megkapták a rajtenge...

Bőhm Csaba 20. lett a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián

Bőhm Csaba 20. lett a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián

Az Ifjúsági Olimpia első napján a körvívás Bőhm Csabának sajnos nem sikerült túl jól. 23 asszóból mi...

Gulyás Michelle bronzérmet nyert az Ifjúsági Olimpián Buenos Airesben

Gulyás Michelle bronzérmet nyert az Ifjúsági Olimpián Buenos Airesben

Az olimpiai programnak megfelelően  a körvívás külön napon zajlott le a többi számtól. Ekkor Michell...

Képgaléria

Diapolo Elit Bajnokság 2018, Győr Laser Run VB-Dublin 2018 CISM 46. Katonai Öttusa VB 2018 Coubertin nap Csepelen 2018 Felnőtt Öttusa VB 2018