Születésnapok ma

A 2016-os díjazottakat ünnepelte az idén 50 éves Magyar Fair Play Bizottság

Császári Attila, öttusázót, sportvezetőt, Buzgó József, öttusázót, edzőt, újságírót, valamint két fiatal utánpótlás öttusázót is (Bánfi Zsombor, Németi Ádám) a díjazottak között ünnepelhetünk.

Dr. Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke kedden a budapesti Larus étteremben átadta a hazai szervezet 2016-os fair play-díjait. A bizottság 1967-ben alakult, idén 50 esztendős. A díjazottakra 50 ajánlás érkezett.

A Magyar Fair Play Bizottság alapító tagjai 1867-ben: Kerezsi Endre elnök, a TF tanszékvezető tanára, Boros Ottó sokszoros olimpiai és Európa-bajnok vízilabdázó, Körmöczy Zsuzsa örökös magyar bajnok teniszező, Moldova György író, Parti János többszörös olimpiai és világbajnok kenus, Rajcsányi Károly újságíró és Vető József újságíró. Kamuti Jenő a szervezetet 1989 óta vezeti. A bizottságnak ma Deregán Gábor a főtitkára, dr. Cserháti László, dr. Farkas Péter, Gór-Sebestyén Júlis, Gém Zoltán, Kő András, Makray Katalin, Medvegy Iván, Mizsér Attila, dr. Rózsaligeti László, Vaskuti István és dr. Szabó Lajos a tagja.

Szabó Lajos emlékeztetett: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Nemzetközi Sportújságíró Szövetséggel és az UNESCO-val 1963-ban hozta létre a Nemzetközi Fair Play Bizottságot, 1965-ben Zsolt István, majd 1967-ben Gulyás István személyében magyar díjazottat ünnepelhettünk.

A jubileumra készült kiadványt, benne a díjazottakat ide kattintva olvashatja.

„Nagy örömmel és elismeréssel tölt el, hogy a Magyar Fair Play Bizottság megalakulásának 50 éves évfordulóját ünnepelhetjük idén. Az első fair play-díjakat 1967-ben adta ki a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott Fair Play Bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt. Büszkeség számunkra, hogy az elmúlt 50 év során mindig voltak olyan magyar sportolók, sportvezetők, vagy médiaszakemberek, akik tevékenységük során a fair play szellemét hirdették és példaképül szolgáltak a sporttársadalom felé. Ezt a tradíciót őrizzük napjainkban is. Az idei díjazottak, hasonlóan a korábbiakhoz, méltóak e kitüntetésre. Meggyőződésem, hogy fair play nélkül a sport elveszíti alapeszmeiségét. A fair play-jel mindenki nyer!” – írja köszöntőjében dr. Kamuti Jenő.

Az ünneplőket és a díjazottakat Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke videoüzenetben köszöntötte.

„A magyar olimpiai mozgalom és a fair play mára szerencsére kibogozhatatlanul összefonódott. Ez így van jól, hiszen a nemzetközi olimpiai mozgalom számára is az egyik legszebb és legfontosabb érték a becsületes, tiszta játék szellemisége! Abban pedig, hogy Magyarországon ilyen különleges figyelmet fordítunk a becsületes versengés couberteni eszméjére, elkerülhetetlen érdemei vannak a szervezet elnökének, Kamuti Jenőnek” – hangsúlyozta a MOB elnöke.

A 2016-os díjazottak többek között:

A sport szolgálatában

Császári Attila öttusázó, sportvezető (trófea)

A kétszeres világbajnoki ezüstérmes öttusázó 1973 és 1984 között a Budapesti Honvéd csapatában versenyzett, majd a sikeres sportolói pályafutás megkezdte sportdiplomáciai karrierjét. A Nemzetközi Öttusa Szövetség technikai bizottságának tagja lett 1988-ban, két évvel később a sydney-i olimpia versenyeinek fő zsűrije volt. Ugyanebben az esztendőben megválasztották az Európai Öttusa Szövetség elnökének, valamint a Nemzetközi Öttusa Szövetség végrehajtó bizottsági tagjának. Tizenkét éven át, 1996 és 2008 között a Magyar Öttusa Szövetség elnöke volt. Mindezen túlmenően sikeres üzleti pályát is a magénak tudhat: az adidas Budapest Kft. vezetőjeként, majd sportmarketing-menedzsereként a hazai sportélet legfőbb támogatóinak egyikét képviselte és képviseli odaadással, magas szakmai színvonalon.

Fairplay7

A Fair Play eszméjének népszerűsítése

Buzgó József öttusázó, edző, újságíró (trófea)

A korábbi kiváló öttusázó – aki magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet, s az 1984-es, Los Angeles-i olimpiáról csak a szocialista országok bojkottja miatt maradt le – a magyar sportélet legszínesebb egyéniségeinek egyike. A dr. Török Ferenc kapitánysága alatt a válogatott mellett edzőként dolgozó szakember később az újságírói pályát választotta: előbb a Népszava sportrovatában dolgozott, majd a lap rovatvezetője, azt követően a Bravo Sport alapító főszerkesztője lett, majd a Sztár Sport ügyvezető-főszerkesztői székéből érkezett 2008-ban a Nemzeti Sporthoz, ahol nyolc éven át a lap főszerkesztői tisztét látta el. Egész életét a sport töltötte ki, hajnali margitszigeti futóként máig él benne a mozgás szeretete, miközben személyiségéből fakadóan önkéntelenül a sport, a sportolás megkedveltetésének nagykövete. Felhőtlen jó kedéllyel, szenvedélyesen előadott történetei már-már szállóigékké nemesültek az idősebb és a fiatalabb korosztályok köreiben egyaránt. 

Fairplay8

Bánfi Zsombor, Németi Ádám öttusázók (diploma)

Az öttusázók Margitszigeten rendezett korosztályos elitbajnokságán a győztesek mellett az egyik harmadik helyezett váltónak is kijárt a kalapemelés. A 14 év alatti fiúváltók versenyében a KSI SE egysége ért harmadikként a célba, ám a versenybíróság büntetőpontokkal sújtotta a kettőst, mert nem egyforma felsőruházatban teljesítette a futótávot. A duót így a negyedik helyre sorolták, míg a bronzérmes pozícióba a Volán Fehérvár Bánfi Zsombor, Némedi Ádám összetételű stafétája lépett elő. A fiúk az eredményhirdetésen át is vették a medálokat, ám, mondván, hogy a dobogós helyezést a teljesítményükkel nem érdemelték ki, odaadták azokat a fővárosi fiataloknak.

Fairplay5

 

Fotó: RóthTamás

Forrás és további részletek: olimpia.hu

2017.10.24.

Friss hírek

JÖVŐ HÉTEN KEZDŐDIK SZÉKESFEHÉRVÁRON A NU SKIN FELNŐTT ÖTTUSA EURÓPA-BAJNOKSÁG

JÖVŐ HÉTEN KEZDŐDIK SZÉKESFEHÉRVÁRON A NU SKIN FELNŐTT ÖTTUSA EURÓPA-BAJNOKSÁG

Jövő héten, július 17. és 23- között rendezik Székesfehérváron a Nu Skin Felnőtt Öttusa Európa-bajno...

Egyiptomi sikerrel zárult az egyetemi világbajnokság Budapesten

Egyiptomi sikerrel zárult az egyetemi világbajnokság Budapesten

Az öttusa egyetemi világbajnokság mai zárónapján a csapatok versenyét rendezték. Az első helyen az e...

A lengyel mix váltó nyert az öttusa egyetemi vb-n

A lengyel mix váltó nyert az öttusa egyetemi vb-n

Az egyetemi öttusa világbajnokság harmadik versenynapján lengyel aranyérem született. A Marta Kobeck...

Réti Kamilla ötödik lett az I. Öttusa Egyetemi Világbajnokságon

Réti Kamilla ötödik lett az I. Öttusa Egyetemi Világbajnokságon

Az Egyetemi Világbajnokság női döntő napján Elena Micheli megnyerte az úszást és a kombinált számot,...

Képgaléria

Photo gallery/Nu Skin European Championships Öttusa Egyetemi Világbajnokság 2018 U17,U19 Eb_Drzonkow 2018 Laser Run City Tour 2018 VK #4 Szófia 2018