Születésnapok ma
 

Fantasztikus magyar sikerek az U24-es Európa-bajnokság vegyes váltó számában!

Nem akármilyen magyar sikerrel, illetve sikerekkel zárult a lengyelországi U24-es öttusa Európa-bajnokság. A záró napon aranyérmet szerzett a Simon Sarolta, Horváth Norbert kettős, és az ezüstérmes pozíció is a mieinké lett, miután a Zs. Tóth Anna, Farkas Martin páros végzett a második helyen. Mindez azt jelenti, hogy a magyar küldöttség végül öt éremmel zárta a kontinensviadalt, ami kiváló tapasztalatszerzés és erőfelmérő volt a versenyzők számára.

Simon Sarolta és Horváth Norbert magabiztosan kezdve a napot megnyerte a vívást, méghozzá 32 győztes asszóval, amiért 255 pontot kaptak. Úszásban hetedikek lettek, az időeredményük 2:02.07 lett és újabb 306 pont került a nevük mellé. Eredményeikkel két szám után az élen álltak és ez nem változott a lovaglás és a kombinált szám után sem. Lovaglásban az ötödik hely lett a magyar váltóé (286 pont), a kombinált számban pedig magabiztos teljesítményt nyújtva, első helyen szakította át a célszalagot és nyerte meg az Európa-bajnokságot. A zárószámban egyébként hetedik lett a Simon Sarolta, Horváth Norbert kettős (12:09.22, 571 pont). A mieink végül 1418 ponttal zártak az élen.

DSC_0529

Nagyot lépett viszont előre az első két szám után a Zs. Tóth Anna, Farkas Martin kettős. Ők ugyanis a vívásban az ötödik helyen zártak (23 győzelem, 210 pont), úszásban pedig a nyolcadik hely lett az övék, mégpedig 2:02.86-os idejüknek köszönhetően, amiért 305 pont járt. Két szám után Zs. Tóth Anna és Farkas Martin „csak” a hetedik helyen állt, így óriási bravúr kellett nekik ahhoz, hogy dobogóra állhassanak. Nos, végül elbírták ezt a terhet és kiválóan lovagolva (egy verőhiba, 4. hely, 293 pont) és hatalmasat küzdve a kombinált számban (11:46,30, 3. hely, 594 pont), végül egészen az ezüstérmes pozícióig futottak előre (1402 pont), így hatalmas magyar sikerekkel, kettős éremszerzéssel zárta a magyar küldöttség az Európa-bajnokságot. A dobogó legalsó fokára a brit James Harper, Jessica Varley páros (1384 pont) állhatott fel.

DSC_0558

Ezzel a magyar küldöttség öt éremmel fejezte be a 24 éven aluliak most először megrendezett Európa-bajnokságát, mivel a csütörtöki női versenyben Simon Sarolta ezüstöt nyert, a Simon, Zs. Tóth Anna, Palkovics Karolina csapat a legjobbnak bizonyult, a férfiaknál pedig pénteken a Fröhlich Tamás, Horváth Norbert, Tomaschof Soma trió másodikként végzett.

Részletes eredmények: http://www.pentathlon.org.pl/wyniki/wyniki-xml/?id_event=683

Horváth Norbert: „Nem volt könnyű végig az első helyről versenyezni, de olyan partnerem volt, aki mellett gyakorlatilag csak statisztálnom kellett a győzelemhez. Egyáltalán nem szégyellem ezt kimondani, mert Saci egész nap szenzációs volt, amikor holtpontra kerültem, mindig ő lendített tovább. Egyébként is szeretem a mix váltót, de a mait biztosan örökre a szívembe zárom, mint az egyik legszebb emléket.”

Martinek János: „A két legjobb vívót tettük egymás mellé, hiszen ez a szám egyébként is fontos, a váltóban pedig a legfontosabb. Itt mindenben féltáv van, akik nem olyan jók a fizikai számokban, azok is fel tudják magukat szívni. A víváson áll vagy bukik tehát minden. S bár Norbi nem vívott nagyon jól, de pozitív mérleggel zárt, s amikor jött az úszás, tudtuk, hogy nem lehet baj – nyilatkozta az nso.hu-nak Martinek János. Ő az egyik legjobb úszó a mezőnyben, most is hozta a számot. A lovaglás már kicsit trükkösebb volt, mert Wulkant már ismertük, Norbinak rajta ment el az egyéni érme. Végül a lányokra osztottuk ezt a nehéz lovat, s mindketten remekül megoldották a helyzetet vele. Azt hiszem, ennek is nagy része volt abban, hogy kettős magyar győzelem született a végén. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, s úgy gondolom, hogy ennek a huszonnégy éven aluli korosztálynak szüksége van erre a versenyre, mert nem elég érettek még a felnőttmezőnyre, de már kinőtték a juniorversenyeket. Örülök, hogy részt vettünk rajta”

Kállai Ákos: „A Simon, Horváth kettős győzelmét a fantasztikus vívásuk alapozta meg. Sacit gyakorlatilag két ember tudta csak megszúrni, összesen három meccset veszített. Önmagához képest is nagyon jó teljesítményt ért el. Számomra igen tanulságos volt, ahogyan Saci az egyéniben az első helyről indult neki a kombinak, és nem lőtt elég stabilan ahhoz, hogy megőrizze vezető pozícióját. A mai napon azonban már másképp reagált ugyanarra a helyzetre, nem remegett meg a keze, és nyerni tudtak. Ezt a tanulási folyamat nagyon fontos állomásának tartom. Ezt a tapasztalatot pedig csak éles helyzetben, világversenyen lehet megszerezni. Ezért örültem ennek a viadalnak a rossz időpont ellenére is, Saci példája nekem a legjobb bizonyíték erre. Teljesen mindegy milyen volt a mezőny, ebben a pillanatban, itt kellett megoldaniuk a helyzetet. A versenyző alapvetően mindig önmagát győzi le, és a csapatnak ez most tökéletesen sikerült. A téli alapozásnak neki lehet menni kissé fásultan is, mondván hogy na, megint kezdjük a munkát, de neki lehet menni arany és ezüstérmekkel is, mint most az Eb után. Azok a válogatottak akik távol maradtak, hibát követtek el, mi pedig nagyon jól tettük, hogy eljöttünk, mert az önbizalom, amit fiatal versenyzőink itt szerezhettek, semmi mással nem pótolható.”

2017.10.21.

Friss hírek

Korábban pótolják az országos bajnokságot

Korábban pótolják az országos bajnokságot

A tervezettnél néhány nappal korábban pótolják az öttusázók márciusban elhalasztott országos bajnoks...

A New Pentathlon Format győztesei Guzi Blanka és Bőhm Csaba

A New Pentathlon Format győztesei Guzi Blanka és Bőhm Csaba

Az új formátumú öttusa verseny tegnapi dobogósai: Nök: 1. Guzi Blanka, 2. Alekszejev Tamara, 3. Réti...

Öttusa a 2023-as Európai Játékokon

Öttusa a 2023-as Európai Játékokon

2023-ban Krakkóban és Kis-lengyelországi vajdaságban rendezik meg az Európai Játékokat, melyen első...

YOG New Tetrathlon Format eredmények

YOG New Tetrathlon Format eredmények

Hétvégén lezajlott a YOG New Tetrathlon Format Tesztverseny Csepelen. A lányok versenyének helyezett...

Képgaléria

New Pentathlon Format 2020.09.15. YOG New Tetrathlon Format 2020.09.12. New Format tesztverseny a Beach Sport Fesztiválon/FOTÓK Benedek Ferenc búcsúztatása/Galéria Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020