Születésnapok ma

65 éve nyerte első olimpiai aranyát Helsinkiben a válogatott.

Az 1952-es olimpián az addigi legtöbb induló vett részt, 18 ország, 51 versenyzője. A magyar színeket Benedek Gábor, Kovácsi Aladár és Szondy István képviselte. A Benedek-Kovácsi-Szondy trió 1952. július 25-én a sportág első magyar olimpiai bajnok csapata lett.

Egyéniben Benedek szerzett ezüst- és Szondy István bronzérmet. A csapatverseny első négy helyezettjének tagjai foglalták el az egyéni verseny elején lévő helyeket, csak Novikov és a 10. helyezett Medeiros fért be közéjük, sorban Mannonen, Denman (USA), Vilkko (utolsó nagy versenyén 196 körrel nyerte a lövészetet), McArthur (USA), Lindqvist, Egnell (ő is ekkor búcsúzott egy csapatezüsttel), Kovácsi, Rokka (FIN) és Troy (USA) követték egymást. A magyar és a svéd csapat mögött Finnország, USA, Szovjetunió, Brazília volt a további sorrend.

A Kovácsi Aladár, Szondy István, Benedek Gábor hármast teljesen esélytelenként nevezték be a versenyre, amolyan „hadd vegyenek részt, ha már egyszer itt vannak” módon.

Az első nap a lovaglással kezdődött és a magyarok a nap végére mindössze 3 ponttal maradtak el a favorit svédektől. A második nap a vívásé volt; a mieink a fedett vívópáston – amelyet szabadtéri nézőtér vett körül – nagyon jól megállták a helyüket. A harmadik napon a céllövő eredményeikkel felhívták magukra a figyelmet fiaink, a három szám után már Magyarország állt az élen! A negyedik napi úszásnál a 12 fokos víz sokat kivett versenyzőinkből, három pontra csökkent az előny, de az elszánt hangulat megmaradt. Az utolsó napon, a futóverseny céljában sok magyar zsúfolódott össze. Kezükben papír, elkezdődött a számolgatás, főleg Kovácsi remek ideje után. Szondy a futás végére teljesen kifulladt, majd Benedek Gábor célba érése után kiáltás hallatszott:

„Fiúk! Sikerült! Megvan a csapatbajnokság!”

Ez a győzelem történelmi jelentőségű volt, nem csak, hogy megtörte a svéd hegemóniát, de elhozta a magyar öttusasport azóta is fennálló fénykorát.  A váratlan győzelem általános feltűnést keltett a sportvilágban. Ebben a „katonai” sportágban ugyanis a magyarok „civil” versenyzőkkel vettek részt, s ez még inkább növelte a siker visszhangját. „Ezek nem katonák, de harcolni tudnak!”– ujjongtak az akkori tudósítók. Akkor írták le először, hogy „Magyarország öttusa nagyhatalom!”, mely megállapítás a következő olimpiákon is megállta a helyét.

“Életünk legszebb napjai voltak azok és pályafutásunk legnagyobb sikere. Egymásért küzdöttünk. Nem minden szám sikerült jól. Nekem például a lövészettel komoly gondjaim voltak, de átlendítettük egymást a nehézségeken. A lovaglásnál nem volt lehetőség bemelegíteni, kemény volt a talaj, de minket ez sem zavart. Szóval, nem is lényeges az, hogy hogyan. Az a lényeg, hogy megnyertük. Nagyon nagy siker volt.”- mesélte a nemrégiben elhunyt Szondy István két évvel ezelőtt a pentathlon.hu-nak.

Forrás:

http://www.beac.hu/beac-az-elsok-kiallitas/a-negyedik-arany/

Füredi/Medvegy/Pécsi/Mizsér: Az öttusa története

2017.07.25.

Friss hírek

Benedek Gábor 92 éves

Benedek Gábor 92 éves

Benedek Gábor, olimpiai bajnok magyar öttusázó, vívó, edző, a magyar öttusasport első világbajnoka,...

Decathlon MK 1. forduló U10-U15 Információk

Decathlon MK 1. forduló U10-U15 Információk

A versenyhez tartozó rajtlisták; úszás és futás, valamint az összetett eredmények megtekinthetőek  a...

PÁLYÁZÓKNAK / MOL TEHETSÉGTÁMOGATÓ PROGRAM SPORT

PÁLYÁZÓKNAK / MOL TEHETSÉGTÁMOGATÓ PROGRAM SPORT

A MOL Tehetségtámogató Program idén tavasszal is meghirdeti pályázatát, kérem, legyen segítségünkre,...

Mintegy 170 nevező a székesfehérvári világkupaversenyen

Mintegy 170 nevező a székesfehérvári világkupaversenyen

Több mint harminc ország mintegy 170 versenyzője állhat rajthoz a székesfehérvári öttusa világkupave...

Képgaléria

Junior Országos Bajnokság 2019 Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2019 Héraklész Gála 2019 Best of 2018 Öttusa Évzáró 2018