Születésnapok ma

Kitüntetett születésnap!

Újabb komoly elismerést vehetett át Benedek Gábor. A hamarosan 90.születésnapját ünneplő olimpiai bajnok korábban megkapta már a Magyar Népköztársaság kiváló sportolója, valamint a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója kitüntetést, de büszke lehet a  magyar öttusa örökös bajnoka és a Tiszafüred díszpolgára elismerésekre is.

A magyar öttusasport első világbajnoka ezúttal a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetését kapta meg, melyet  Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól a Magyar Öttusa Szövetség által szervezett vacsorán vehetett át pénteken. Dr. Szabó Tünde és az „öttusa-család”, természetesen közelgő születésnapja alkalmából is köszöntötte Benedek Gábort, aki büszkén fogadta a gratulációkat és nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja az újabb kitüntetést.

„Csodálatos érzés számomra, hogy így ünnepelhetek. Nem is a kitüntetés, hanem leginkább az elismerés. Voltak időszakok, amikor kicsit úgy éreztem, hogy hiányzik a megbecsülés. Van egy könyv, ami 2006-ban jelent meg. Az a címe, hogy Melbourne 1956. Nos, abban csak az van megemlítve, hogy én mondtam az olimpiai esküt. Pedig…. De ez a mostani elismerés nagyon megtisztelő számomra. Nagyon jól estek Dr. Szabó Tünde méltató szavai. Rátapintott és rendkívül bölcsen fogalmazott. Megköszöntem neki, de ezúton is köszönöm természetesen.” – mondta az ünnepség után Benedek Gábor. Az örökös bajnok kérdésre válaszolva még hozzátette: „a koromnak megfelelő állapotban vagyok. Még tudok cammogni, kocogni és minden rendben van. A fiam közelében szeretnék maradni. Figyelem az öttusát a mai napig. Vannak, akik azt mondják, hogy ez már egy kicsit más, de én azt mondom, hogy most ez az öttusa. A szakembereknek pedig az a dolga, hogy a sportágban felfedezzék a tehetségeket. Elképesztőek, lenyűgözőek a mai teljesítmények.”

„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezúton köszönthetjük Önt, mint Magyarország olimpiai bajnokát, az öttusa sport örökös bajnokát ezen a jeles ünnepségen. Számtalan emlék és nagyon sok győzelem kíséri az Ön pályafutását. Amikor harcolni kellett, akkor harcolt, amikor építkezni kellett, akkor építkezett, hiszen újraépítette a magyar emberekben a hitet, az álmokat, amit önnek köszönhetően meg is tudtak valósítani. Egy nagyon nehéz időszakban teljesített kiemelkedően és eredményei, teljesítménye a mai napig példaként állnak előttünk. Büszkeséggel tölt el, hogy köszönthetem Önt. Azért a kitartásért, a csapattársai iránti tiszteletért, elkötelezettségéért. Köszönetet mondok Önnek a magyar sport elismeréséért, az egészséges, mozgásgazdag életmód terjesztéséért, népszerűsítéséért, valamint a sportszakemberként a jövő tehetségeibe fektetett munkájáért. Kedves Gábor! Megtiszteltetés a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári fokozatú kitüntetését adományozni Önnek. Ezzel az érdemrenddel kívánjuk kifejezni nagyrabecsülésünket a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kiváló és példamutató munkájáért.” – mondta ünnepi beszédében Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki Áder János köztársasági elnök megbízásából adta át a díjat Benedek Gábornak.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke nagy szeretettel köszöntötte a 90 éves Benedek Gábort, párhuzamot vonva a ténnyel, hogy a magyar öttusasport szintén ebben az évben lett épp ennyi idős. Méltatta az ünnepelt példaértékű életútját és jellemét,továbbá a magyar öttusa minden utána következő generációja nevében mondott köszönetet.

Az ünnepségen Ujvári Imre Tiszafüred városának polgármestere, valamint Dr. Nébald György a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke is köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Benedek Gábort.

Benedek Gábor a magyar öttusa sport élő legendája. 25 évesen, 1952-ben lett olimpiai bajnok, amikor Helsinkiben a csapat tagjakét állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ugyanitt egyéniben ezüstérmes lett. A sportág és a sport történelmébe azonban nem csak ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel „írta be magát”, hanem azzal is, hogy egy évvel később, 1953-ban megnyerte a san domingo-i világbajnokságot, így ő lett a magyar öttusasport első világbajnoka.

A soproni katonai iskolában találkozott és ismerkedett az öttusával, majd 1948-tól a Csepeli MTK vívója volt, de párhuzamosan a vívással már öttusázott is. A téli öttusa bajnokságokat is ide számítva, tizenkét alkalommal állhatott fel a dobogóra a magyar bajnokságokon. Sőt, 1951-ben az öttusában szerzett egyéni ezüst és csapat aranyérem mellett megnyerte a párbajtőr országos bajnokságot is. Pályafutása alatt igazi csapatember volt. Nyert arany, ezüst és bronzérmet is a hazai bajnokságokon, de ahogy már említettük, olimpián és világbajnokságon is meghallgathatta a magyar Himnuszt a csapat tagjaként.

1964-től a Budapesti Honvéd öttusaszakosztályának edzője lett. Tanítványa volt többek között az olimpiai bajnok Móna István és Török Ferenc is. 1967-ben a Testnevelési Főiskolán öttusa- és vívó szakedzői oklevelet szerzett. Később részt vett a bonni öttusaközpont szervezésében, majd 1992-ig Warrendorfban vívómesterként tevékenykedett. 1990 után Tiszafüred díszpolgárává választották. Tiszteletére a tiszafüredi sportcsarnokot Benedek Gábor Városi Sportcsarnoknak nevezték el, valamint az arra érdemes, helyi sportolók elismerésére létrehozták a Benedek Gábor-díjat.

Isten éltesse, Benedek Gábor!

2017.03.17.

Fotó: Buza Virág

Friss hírek

Bognár Gábor jobban van

Bognár Gábor jobban van

Nagyon köszönjük a segítő hívásokat és érdeklődéseket Bognár Gábor mesteredző állapotával kapcsolatb...

Irányított vérre van szükség!

Irányított vérre van szükség!

Bognár Gábor, mesteredző balesetet szenvedett, kórházban fekszik és vérre van szüksége. Az irányítot...

Olimpikon egyetemi és főiskolai sportolókat is díjaz a MEFS

Olimpikon egyetemi és főiskolai sportolókat is díjaz a MEFS

A sikeres év után a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2017-ben is megrendezi az “Év Eg...

Magyar delegáció a manchesteri edzői konferencián

Magyar delegáció a manchesteri edzői konferencián

A brit öttusaszövetség és a nemzetközi öttusaszövetség szervezésében idén ötödik alkalommal rendezté...

Képgaléria

U24 Európa-bajnokság Lovasképesítő vizsga 2017.10.17. AMIT MINDEN SPORTOLÓ FIATALLAL FOGLALKOZÓ NEVELŐNEK ÉS SZÜLEINEK ÉRDEMES (LENNE) TUDNIA„ 3. RÉSZ Diapolo Elit Bajnokság DECATHLON KÉT-, HÁROM- ÉS NÉGYTUSA MAGYAR KUPA V. FORDULÓ U10 – U17 korosztály részére 2017.09.22-23.