Születésnapok ma

Kitüntetett születésnap!

Újabb komoly elismerést vehetett át Benedek Gábor. A hamarosan 90.születésnapját ünneplő olimpiai bajnok korábban megkapta már a Magyar Népköztársaság kiváló sportolója, valamint a Magyar Népköztársaság Érdemes Sportolója kitüntetést, de büszke lehet a  magyar öttusa örökös bajnoka és a Tiszafüred díszpolgára elismerésekre is.

A magyar öttusasport első világbajnoka ezúttal a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetését kapta meg, melyet  Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól a Magyar Öttusa Szövetség által szervezett vacsorán vehetett át pénteken. Dr. Szabó Tünde és az „öttusa-család”, természetesen közelgő születésnapja alkalmából is köszöntötte Benedek Gábort, aki büszkén fogadta a gratulációkat és nagyon nagy megtiszteltetésnek tartja az újabb kitüntetést.

„Csodálatos érzés számomra, hogy így ünnepelhetek. Nem is a kitüntetés, hanem leginkább az elismerés. Voltak időszakok, amikor kicsit úgy éreztem, hogy hiányzik a megbecsülés. Van egy könyv, ami 2006-ban jelent meg. Az a címe, hogy Melbourne 1956. Nos, abban csak az van megemlítve, hogy én mondtam az olimpiai esküt. Pedig…. De ez a mostani elismerés nagyon megtisztelő számomra. Nagyon jól estek Dr. Szabó Tünde méltató szavai. Rátapintott és rendkívül bölcsen fogalmazott. Megköszöntem neki, de ezúton is köszönöm természetesen.” – mondta az ünnepség után Benedek Gábor. Az örökös bajnok kérdésre válaszolva még hozzátette: „a koromnak megfelelő állapotban vagyok. Még tudok cammogni, kocogni és minden rendben van. A fiam közelében szeretnék maradni. Figyelem az öttusát a mai napig. Vannak, akik azt mondják, hogy ez már egy kicsit más, de én azt mondom, hogy most ez az öttusa. A szakembereknek pedig az a dolga, hogy a sportágban felfedezzék a tehetségeket. Elképesztőek, lenyűgözőek a mai teljesítmények.”

„Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy ezúton köszönthetjük Önt, mint Magyarország olimpiai bajnokát, az öttusa sport örökös bajnokát ezen a jeles ünnepségen. Számtalan emlék és nagyon sok győzelem kíséri az Ön pályafutását. Amikor harcolni kellett, akkor harcolt, amikor építkezni kellett, akkor építkezett, hiszen újraépítette a magyar emberekben a hitet, az álmokat, amit önnek köszönhetően meg is tudtak valósítani. Egy nagyon nehéz időszakban teljesített kiemelkedően és eredményei, teljesítménye a mai napig példaként állnak előttünk. Büszkeséggel tölt el, hogy köszönthetem Önt. Azért a kitartásért, a csapattársai iránti tiszteletért, elkötelezettségéért. Köszönetet mondok Önnek a magyar sport elismeréséért, az egészséges, mozgásgazdag életmód terjesztéséért, népszerűsítéséért, valamint a sportszakemberként a jövő tehetségeibe fektetett munkájáért. Kedves Gábor! Megtiszteltetés a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári fokozatú kitüntetését adományozni Önnek. Ezzel az érdemrenddel kívánjuk kifejezni nagyrabecsülésünket a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében és az egyetemes emberi értékek gyarapításában kifejtett kiváló és példamutató munkájáért.” – mondta ünnepi beszédében Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki Áder János köztársasági elnök megbízásából adta át a díjat Benedek Gábornak.

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség elnöke nagy szeretettel köszöntötte a 90 éves Benedek Gábort, párhuzamot vonva a ténnyel, hogy a magyar öttusasport szintén ebben az évben lett épp ennyi idős. Méltatta az ünnepelt példaértékű életútját és jellemét,továbbá a magyar öttusa minden utána következő generációja nevében mondott köszönetet.

Az ünnepségen Ujvári Imre Tiszafüred városának polgármestere, valamint Dr. Nébald György a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke is köszöntötte a 90. születésnapját ünneplő Benedek Gábort.

Benedek Gábor a magyar öttusa sport élő legendája. 25 évesen, 1952-ben lett olimpiai bajnok, amikor Helsinkiben a csapat tagjakét állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ugyanitt egyéniben ezüstérmes lett. A sportág és a sport történelmébe azonban nem csak ezzel a kiemelkedő teljesítménnyel „írta be magát”, hanem azzal is, hogy egy évvel később, 1953-ban megnyerte a san domingo-i világbajnokságot, így ő lett a magyar öttusasport első világbajnoka.

A soproni katonai iskolában találkozott és ismerkedett az öttusával, majd 1948-tól a Csepeli MTK vívója volt, de párhuzamosan a vívással már öttusázott is. A téli öttusa bajnokságokat is ide számítva, tizenkét alkalommal állhatott fel a dobogóra a magyar bajnokságokon. Sőt, 1951-ben az öttusában szerzett egyéni ezüst és csapat aranyérem mellett megnyerte a párbajtőr országos bajnokságot is. Pályafutása alatt igazi csapatember volt. Nyert arany, ezüst és bronzérmet is a hazai bajnokságokon, de ahogy már említettük, olimpián és világbajnokságon is meghallgathatta a magyar Himnuszt a csapat tagjaként.

1964-től a Budapesti Honvéd öttusaszakosztályának edzője lett. Tanítványa volt többek között az olimpiai bajnok Móna István és Török Ferenc is. 1967-ben a Testnevelési Főiskolán öttusa- és vívó szakedzői oklevelet szerzett. Később részt vett a bonni öttusaközpont szervezésében, majd 1992-ig Warrendorfban vívómesterként tevékenykedett. 1990 után Tiszafüred díszpolgárává választották. Tiszteletére a tiszafüredi sportcsarnokot Benedek Gábor Városi Sportcsarnoknak nevezték el, valamint az arra érdemes, helyi sportolók elismerésére létrehozták a Benedek Gábor-díjat.

Isten éltesse, Benedek Gábor!

2017.03.17.

Fotó: Buza Virág

Friss hírek

VERSENYKIÍRÁS UTÁNPÓTLÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

VERSENYKIÍRÁS UTÁNPÓTLÁS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG

1. A verseny célja: 2018. évi egyéni és csapat utánpótlás bajnoki helyezések eldöntése. Válogató ver...

Rendes évi közgyűlés

Rendes évi közgyűlés

A 2018. május 14-én összehívott rendes évi közgyűlés aktuális napirendi pontját a jelenlévők  megsza...

Pécsi Gábor Fair Play díjat kapott

Pécsi Gábor Fair Play díjat kapott

A Magyar Olimpiai Bizottság fair play bizottsága május 14-én tartotta éves díjátadó gáláját a Danubi...

A korábban tervezett júliusi időpont helyett szeptemberben rendezik meg jövőre a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságot.

A korábban tervezett júliusi időpont helyett szeptemberben rendezik meg jövőre a budapesti olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságot.

Gallai István, a hazai sportági szövetség főtitkára hétfőn az MTI-nek elmondta, hogy a változtatás a...

Képgaléria

World Cup #3/ photos Nu Skin Felnőtt OB- fotók U19 VB 2018 Caldas da Rainha Világkupa #2 Los Angeles 2018 Junior OB 2018