Születésnapok ma

Elhunyt Ákos Ajtony

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma hajnalban elhunyt Ákos Ajtony kilencszeres magyar bajnok díjugrató, az öttusa válogatott volt lovasedzője.

1944-ben született Debrecenben. A csenevész, koraszülött gyermek életéért édesanyja sokat imádkozott, így ritka nevét a katolikus pap javaslatára hálából elfogadta.

Korán beleszeretett a lovakba és a lovaglásba édesapja hatására. Gyerekként kezdett el lovagolni, és egyre jobb eredményeket ért el. Máchánszky Gyula, a legendás lovaglótanár felfigyelt rá, s tizenhat évesen már ifjúsági válogatott lett. 1960-ban hetedik helyen végzett csapatban a velencei ifjúsági Európa-bajnokságon.

1977-ben Balczó András kérte fel, hogy  vállalja el a Honvéd öttusázóinak a lovas felkészítését. Így került és maradt nyolc évig az öttusánál. Tanítványai közül Martinek János, Fábián László és Mizsér Attila aranyérmes lett az olimpiai játékokon.

“az öttusánál… a munkámat abszolút megbecsülték, úgy erkölcsileg, mint anyagilag. Az öttusában világbajnokokat neveltem, pedig csak nyolc évet dogoztam ott. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Martinek János az atlantai olimpián megnyerte a lovaglást.”-nyilatkozta korábban.

A díjugratás kilencszeres magyar bajnoka 1971-ben a 8. helyezést szerezte meg az Európa Bajnokságon. A Müncheni Olimpián 1972-ben a 13. helyen végzett és a lovassportok fellegvárában, Aachenben, több éven keresztül erősítette hazánk rangját eredményeivel. Aktív sportpályafutását követően edzőként jeleskedett. Számos tanítványa szerepelt kitűnően az ifjúsági és junior Európa bajnokságokon. Szakmai vezetőként, illetve a válogatott edzőjeként két alkalommal kísérte öttusázóinkat olimpiai versenyeikre. A legnagyobb lovas kitüntetés, a gróf Széchenyi István Emlékérem tulajdonosa.valamint megkapta a Magyar Sportért Díj I. fokozatát.

Nyugodjon békében! Emlékét megőrizzük.

 Ákos Ajtony búcsúztatásának időpontjáról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Magyar Öttusa Szövetség

2017.02.12.

 Felhasznált forrás: http://somogyifoto.gportal.hu/gindex.php?pg=31828229

Friss hírek

Eredményesen zárult az U24 Országos Bajnokság

Eredményesen zárult az U24 Országos Bajnokság

Az U24- es Országos Bajnokságon a lányoknál főként az ifjúsági, a fiúknál pedig junior korosztályú v...

A Barta Luca, Regős Gergely mix váltó 17. helyen zárt a szófiai világkupán

A Barta Luca, Regős Gergely mix váltó 17. helyen zárt a szófiai világkupán

A világkupák során eddig még nem tapasztalt létszámú mezőny gyűlt össze a mix váltó napon. Összesen...

Regős Gergely 26. helyen zárt a szófiai világkupán

Regős Gergely 26. helyen zárt a szófiai világkupán

A szófiai világkupa a férfiak versenyével folytatódott, ahová a négy magyar fiú közül egyedül Regős...

Gulyás Michelle 14., Guzi Blanka 35. helyen zárt Szófiában

Gulyás Michelle 14., Guzi Blanka 35. helyen zárt Szófiában

A világkupa sorozat 2. állomásán, a bulgáriai Szófiában négy magyar lány közül kettőnek, Gulyás Mich...

Képgaléria

Világkupa #2 Szófia 2019 U19 Országos Bajnokság fotói Junior Országos Bajnokság 2019 Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2019 Héraklész Gála 2019