Születésnapok ma
 

MAROSI ÁDÁM: A HÁROM VK-DOBOGÓ ELÉG KELL, HOGY LEGYEN A KVÓTÁHOZ

Két magyar is dobogóra állhatott a Kecskeméten rendezett öttusa-világkupa férfiversenyének fináléjában. Marosi Ádám a kombinált futásban a második, Demeter Bence a harmadik helyen ért a célba. A győzelmet a brit James Cooke harcolta ki. A magyarok így tovább gyűjtötték a kvótához szükséges pontjaikat.

Marosi az idény első két vk-viadalán, Kairóban és Rio de Janeiróban ezüst-, illetve bronzérmes volt, a vasárnapi sikerével pedig szinte biztosra vehető, hogy a világranglistáról olimpiai kvótához juthat. A 200 méteres úszásban a hetedik legjobb időt érte el 2:02.31 perccel, majd a vívásban még jobban szerepelt: 23 ellenfelét győzte le, és csak 12-től kapott ki, ezzel ebben a számban második volt, összesítésben pedig az élre állt. Lovaglásban három akadályt vert le, emiatt a francia Gauthier Romani mögé szorult három ponttal. Mögötte kis különbségekkel követték egymást az élcsoport tagjai, köztük a hibátlan lovaglásával negyedik helyre zárkózó Demeter és a lovaspályát szintén rontás nélkül teljesítő, hatodik Tibolya Péter.

A lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futásban a harmadik lövészet után a brit Cooke tetemes előnyre tett szert, s ezt már senki sem tudta ledolgozni a célig. Marosi megelőzte a francia ellenfelét, sőt Demeter is felkapaszkodott a harmadik pozícióba. Végül a dobogóra is ők hárman állhattak fel.

„Úgy jöttem erre a versenyre, hogy a kvótaszerzésre pontot teszek. Mindent elkövettem ezért, és a három vk-dobogó elég kell, hogy legyen a kvótához. Bízom benne, hogy a szövetség döntése alapján én leszek majd az egyik olimpiai induló” – mondta Marosi, arra utalva, hogy ha kettőnél többen jutnak kvótához, akkor a szövetségnek kell eldöntenie, kiket nevez.

Demeter is jó helyen áll a kvalifikációs rangsorban, mivel Rióban kilencedik volt, és a harmadik vk-n, Rómában is a döntős mezőny első felében zárt. „Nem számítottam ilyen jó eredményre, ugyanakkor a következő versenyeken azon leszek, hogy nekem is meglegyen a kvótám, azután pedig már a kapitány feladata lesz dönteni” – mondta.

Az olimpiai kvalifikációt már tavaly megszerző Kaszának vasárnap nem sikerült a vívása, ez meghatározta szereplését, és nem tudott az élcsoportba kerülni. Ezzel együtt szépen zárkózott fel, a kombinált számban övé volt az ötödik legjobb eredmény.

„Kaszának van tavalyról kvalifikációja, Marosi vezeti az olimpiai ranglistát, annyi pontja van, hogy ki is oszthatnák neki az indulási jogot, ezzel a teljesítménnyel pedig Bence is ott lesz a kvótások között” – összegzett Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A világkupa döntőjébe azok a versenyzők kaphatnak meghívást, akik három világkupán szerepeltek. Így a vk-sorozat döntőjében Marosi és Demeter, illetve a nőknél Földházi Zsófia és Alekszejev Tamara lehet ott.

„Hogy ki megy az olimpiára, az majd a világbajnokság után dől el” – közölte a kapitány.

A vasárnapi férfi döntőben négy további magyar szerepelt: Tibolya Péter visszaesett a 16. helyre, Kasza Róbert 17., Horváth Norbert 24., Málits István pedig 33. lett.

Előző napon a nők között Földházi Zsófia ezüstéremmel zárt.

(MOB-MTI, Fotó_MOB)

Friss hírek

Micsoda nap! Malaczkó 80, Nyulászi 88, Földi 83, Martinek 55 éves!

Micsoda nap! Malaczkó 80, Nyulászi 88, Földi 83, Martinek 55 éves!

Az öttusa négy kimelkedő alakja is ma, május 23-án ünnepli születésnapját. Malaczkó István 80 éves!...

Tokió 2020: 12 hét alatt találnak gazdára az öttusázók kvótái

Tokió 2020: 12 hét alatt találnak gazdára az öttusázók kvótái

Egy 12 hetes időszakban, 2021. március 24. és június 13. között találnak majd gazdára – a többi közö...

Hogyan tovább, magyar sport?

Hogyan tovább, magyar sport?

Élő online konferencia a koronavírus-járvány hatásairól, a szakmai és gazdasági kilátásokról  ...

Radosza Mihály 96 éves

Radosza Mihály 96 éves

Radosza Mihály ma 96! éves. Az UTE Öttusa Szakosztályának vezetője, majd a Magyar Öttusa Szövetség a...

Képgaléria

Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020 Peridot Fedett pályás verseny 2020 sajtótájékoztató Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállítása Évzáró 2019 Diapolo Elit Bajnokság fotói