Születésnapok ma
 

80 ÉVES NÉMETH FERENC, AZ ELSŐ EGYÉNI OLIMPIAI BAJNOK ÖTTUSÁZÓ

1936. április 4-én Csepelen született. Tizenegy éves korától focizott, úszott és atletizált is. Benedek Ferenc, a Csepeli SC öttusaedzője 1954-ben fedezte fel egy labdarúgó-mérkőzésen, és rábeszélte, hogy induljon egy háromtusa versenyen, ahol a felnőttek között harmadik helyen végzett. Ezután sportágat váltott, lovagolni, lőni és vívni is megtanult – utóbbi kettőben jeleskedett, de a lovaglás nem lett erőssége.

Németh_F

Az öttusaválogatott tagjai közé 1955-ben került be, 1957-ben párbajtőrvívóként indult a junior világbajnokságon, ugyanebben az évben hetedik lett az öttusa magyar bajnokságon, 1959-ben és 1961-ben aranyérmet szerzett csapatban.

Sportpályafutása alatt számos sérülés érte. Az 1959-es világbajnokságra egy csuklótörés miatt nem jutott ki, és a római olimpián való részvétele is kérdésessé vált, miután egy filmforgatáson, dublőrként lovával hatalmasat bukott, és szalagszakadást szenvedett. Ezt persze eltitkolta, hiszen az olimpia közelsége miatt a sportolók számára határozottan tiltva volt a filmezés.

A baleset ellenére igen jól felkészült az 1960-as ötkarikás játékokra, az olimpia előtt megnyerte a római nemzetközi versenyt. Az olimpián lovaglásban akadályt vert, lövészete nem sikerült jól, de vívásban második lett, s az úszás után, az utolsó szám, a futás előtt 110 pont hátránnyal állt az amerikai Beck mögött. A rendkívül nehéz terepen kialakított pályán végül már csak akaratereje vitte előre, s óriási időt futva, 5024 ponttal megnyerte az egyéni összetett versenyt, ezzel ő lett a magyar öttusasport első egyéni olimpiai bajnoka.

Nagy Imre 4988 ponttal a második, másik csapattársa, Balczó András a negyedik helyen végzett 4973 ponttal. Természetesen a magyar csapat is a dobogó legfelső fokára állhatott fel, Németh pedig az első öttusázóként nyert egy olimpián két aranyérmet.

Németh-Ferenc-Balczó-András-Nagy-Imre-Öttusa-1960-Roma-1

Az 1961-es moszkvai világbajnokságon a lovaglás előtti bemelegítésnél megsérült, s visszalépésre kényszerült, két évvel később egy szívizomgyulladás után orvosi tanácsra visszavonult a versenyzéstől. Németh, aki 1962-ben a Testnevelési Főiskolán szakedzői, 1978-ban vívó szakedzői diplomát szerzett, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára volt, majd visszatért Csepelre és egykori edzőjével, Benedek Ferenccel sportiskolát nyitottak.

Az 1972-es müncheni olimpián a válogatott vívóedzőjeként is tevékenykedett. 1974-ben Csepelen a vívószakosztály megalapításából is kivette részét, 1975-1981-ig a szakosztály edzője, 1996-ig igazgatója volt. Tanítványai közül Villányi Zsigmond (München, 1972 – csapat ezüstérem) és Borlai György (junior világbajnok) ért el kiemelkedő sikereket.

1987 és 1990 között Kuvaitban edzősködött, majd a Nemzetközi Öttusa Szövetség adminisztratív tanácsának tagja lett, hazatérve ismét a csepeli vívásnak szentelte magát. 1996-ban ment nyugdíjba, de tovább segítette a csepeli vívást, új vívómester-generációt nevelt föl, melynek tagja két fia, az egykor válogatott tőröző Zsolt és Tamás is. Családjában nemcsak két fia, hanem menye, Jánosi Zsuzsa is vívott, a világbajnoki címig vitte, négy unokája vív és focizik.

A sporttól sohasem szakadt el, a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának (korábban Mező Ferenc Közalapítvány Kuratórium) tagja, rendszeresen részt vett a MOB és a Magyar Öttusa Szövetség rendezvényein. Munkásságáért 1992-ben a Csepel SC-től Aranygyűrűt kapott, 1997-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet vehette át. 2009-ben kiemelkedő sportteljesítménye elismeréseként, valamint az öttusa sportágának öregbítése, népszerűsítése területén folytatott eredményes szerepvállalásáért az akkor alapított Papp László Budapest Sportdíjban részesült. 2011-ben MOB születésnapi emlékplakettet vett át, ugyanebben az évben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki. 1998 óta Csepel díszpolgára.

Isten éltesse sokáig!

Forrás: MTI

Friss hírek

Micsoda nap! Malaczkó 80, Nyulászi 88, Földi 83, Martinek 55 éves!

Micsoda nap! Malaczkó 80, Nyulászi 88, Földi 83, Martinek 55 éves!

Az öttusa négy kimelkedő alakja is ma, május 23-án ünnepli születésnapját. Malaczkó István 80 éves!...

Tokió 2020: 12 hét alatt találnak gazdára az öttusázók kvótái

Tokió 2020: 12 hét alatt találnak gazdára az öttusázók kvótái

Egy 12 hetes időszakban, 2021. március 24. és június 13. között találnak majd gazdára – a többi közö...

Hogyan tovább, magyar sport?

Hogyan tovább, magyar sport?

Élő online konferencia a koronavírus-járvány hatásairól, a szakmai és gazdasági kilátásokról  ...

Radosza Mihály 96 éves

Radosza Mihály 96 éves

Radosza Mihály ma 96! éves. Az UTE Öttusa Szakosztályának vezetője, majd a Magyar Öttusa Szövetség a...

Képgaléria

Fotók/Photos/Peridot Indoor Competition 2020 Peridot Fedett pályás verseny 2020 sajtótájékoztató Várpalotai Olimpiai Baráti Kör kiállítása Évzáró 2019 Diapolo Elit Bajnokság fotói