Születésnapok ma

Öttusázók a Héraklész Gálán

Csütörtök este immáron tizenegyedik alkalommal díjazták a legjobb fiatal magyar sportolókat a Héraklész Gálán a budapesti Kongresszusi Központban.

A díjátadón női egyéniben Földházi Zsófia, a férfi 2-4 fős csapategységek versenyén az öttusacsapat (Bereczki Richárd, Regős Gergely, Tomaschof Soma) is bronzérmet nyertek.

DSC_8550  DSC_8521

Fotó: Róth Tamás

Az előző gálán második helyezett, ezúttal viszont diadalmaskodó judós, Tóth Krisztián tavaly a 90 kilogrammos súlycsoportban a felnőtt világbajnokságon ezüst-, a felnőtt Európa-bajnokságon bronzérmes lett. Pánczél Gábor és Preiszler Gábor tanítványa a junior vébét megnyerte, a korosztályos Európa-bajnokságon ötödikként zárt.

A díjátadón női egyéniben győztes Kárász Anna kajakos, aki influenza miatt nem tudott jelen lenni a gálán, felnőtt világbajnok K-2 200 méteren, K-4 500-on, felnőtt Európa-bajnok K-4 500 méteren, ezüstérmes K-2 200-on, U23-ban világbajnok K-1 200 és 500 méteren.

A férfi 2-4 fős csapategységek versenyének győztese a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor és Hamar Balázs alkotta junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrcsapat, míg csapat kategóriában a világbajnok U18-as fiú vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak.

A női kiscsapatok közül a Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Udvardy Panna összeállítású teniszformáció végzett az első helyen. Az együttes megnyerte az U16-os fedett pályás és nyitott pályás Európa-bajnokságot, a korosztály világbajnokságát bronzéremmel zárták.

Az utánpótlásmenedzselő Héraklész Programon keresztül a MOB mintegy 1800, 14-23 éves sportolónak nyújt segítséget, köszönhetően a kormányzat kiemelt támogatásának.

Borkai Zsolt köszöntőjében arról beszélt, a magyar utánpótlássport erejét jól mutatja a fiatalok által 2014-ben megnyert mintegy 150 érem.

„Ma már az utánpótlásban is elképzelhetetlen a siker a nemzetközi porondon a megfelelő edzőtáborok, létesítmények, a folyamatos versenyeztetés, a tudományos háttér, a magas színvonalú sportegészségügyi ellátás biztosítása nélkül. A program a Gerevich-ösztöndíj és a Kiemelt Edző Program rendszerén keresztül közel 120 utánpótlásedzőt foglalkoztat, garantálva a megbecsülésüket, a megélhetésüket” – fogalmazott Borkai Zsolt a mob.hu-nak.

A sportvezető kiemelte, hogy hazánk hagyományaihoz, földrajzi adottságaihoz mérten kiválóan szerepeltek fiataljaink januárban a téli EYOF-on. Hozzátette, tavaly a nanjingi ifjúsági olimpián 7 arany-, 9 ezüst- és 11 bronzérem volt a magyar mérleg, míg a Héraklész Programba tartozó sportolók a különböző korosztályos világversenyeken összesen 54 arany-, 41 ezüst- és 51 bronzérmet nyertek 2014-ben.

„Az idei esztendő is bővelkedik izgalmakban, hiszen Bakuban első alkalommal rendezik meg az Európa Játékokat, míg Tbiliszi nyári EYOF-nak ad otthont. A grúz fővárosban kiemelt figyelem övezi majd a magyar versenyzőket, hiszen 2017-ben Győr látja vendégül Európa legjobb fiataljait az első hazánkban megrendezett olimpiai multisporteseményen” – hangsúlyozta a MOB első embere.

Borkai Zsolt felhívta rá a figyelmet: a mostani fiatalok számára plusz motivációt jelenthet, hogy 2024-ben akár hazai környezetben, Budapesten is megmérethetik magukat egy olimpián.

„Ehhez az első lépést már megtettük azzal, hogy múlt pénteken a MOB közgyűlése határozatban döntött arról: javasolja Budapest városának és Magyarországnak, hogy vizsgálja meg az olimpiarendezés lehetőségét. Egyúttal társadalmi párbeszédet kezdeményeztünk, a magyar emberek támogatása nélkül ugyanis nincs esély a győzelemre. A tisztánlátás érdekében május végére elkészül a rendezésről készült korábbi hatástanulmány aktualizált változata, mely részletesen kitér az esetleges kockázatokra és lehetőségekre. Az ügy súlyára tekintettel nincs helye kapkodásnak, bármilyen döntés csak azt követően születhet meg, hogy valamennyi szempontot, érvet alaposan körüljártunk, megvizsgáltunk.”

Az ünnepségen szintén beszédet mondott dr. Nébald György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, aki gratulált a díjazottaknak, hozzátéve: reményei szerint már a riói olimpián hozzájárulnak a várható magyar sikerekhez.

A gálát nívós műsor színesítette: fellépett Király Viktor, Hien és Várhegyi Lucas Palmira pop-, valamint Daragó Zoltán operaénekes, de láthattunk hip-hop show-t és kerékpáros triálbemutatót is.

 Fotó: Róth Tamás

DÍJAZOTTAK

Férfi egyéni:

 • 1. Tóth Krisztián (judo)
 • 2. Hajdú Jonatán (kajak-kenu) és Esztergályos Patrik (vívás)
 • 3. Grátz Benjámin (úszás)

Női egyéni:

 • 1. Kárász Anna (kajak-kenu)
 • 2. Gercsák Szabina (judo) és Márton Anna (vívás)
 • 3. Földházi Zsófia (öttusa)

Férfi kiscsapat:

 • 1. Párbajtőrcsapat (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Hamar Balázs)
 • 2. Kajak-kenu csapat (Birkás Balázs, Balaska Márk)
 • 3. Öttusacsapat (Bereczki Richárd, Regős Gergely, Tomaschof Soma)

Női kiscsapat:

 • 1. Teniszcsapat (Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Udvardy Dalma)
 • 2. Kajak-kenu csapat (Lucz Noémi, Sólyom Dóra)
 • 3. Vívócsapat (Márton Anna, László Luca, Záhonyi Petra, Papp Borbála)

Csapat:

Győztes – U18-as vízilabdacsapat

Forrás:http://www.mob.hu/toth-krisztian-es-karasz-anna-lett-2014-legjobb-fiatalja-a-heraklesz-galan

Friss hírek

Ezüstérmet szerzett az U17-es leány váltó az öttusa Európa-bajnokság zárónapján

Ezüstérmet szerzett az U17-es leány váltó az öttusa Európa-bajnokság zárónapján

Az Ürögi Zsófia és Dulai Kinga alkotta leány váltó második helyen végzett a litvániai korosztályos ö...

Viczián Bence megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot

Viczián Bence megnyerte az U19-es Európa-bajnokságot

Viczián Bence végig kiegyensúlyozott versenyzéssel, a kombinált számban saját magát idéző fantasztik...

Erdős Rita U19-es Európa-bajnoki címet szerzett, Gáll András U17-es bronzérmes

Erdős Rita U19-es Európa-bajnoki címet szerzett, Gáll András U17-es bronzérmes

A tikkasztó litvániai hőségben éremesővel hűtötte le magát a magyar korosztályos öttusa-válogatott....

Aranyérmes a leánycsapat az U17-es Eb-n!

Aranyérmes a leánycsapat az U17-es Eb-n!

Akárcsak egy évvel ezelőtt Lengyelországban, szerdán Kaunasban is aranyérmet szerzett az U17-es leán...

Képgaléria

Világkupa#4 Prága 2019 Székesfehérvári Világkupa /World Cup #3 Világkupa #2 Szófia 2019 U19 Országos Bajnokság fotói Junior Országos Bajnokság 2019